El Vaticà avisa que el “respecte de la vida humana” ha de seguir sent clau a Andorra

Bernardito Auza fa una crida a mantenir “les arrels cristianes” del Principat en l’homilia pronunciada durant la missa de Meritxell i beneeix “les línies engegades, els objectius i metes de la societat”

Auza repassa l'homilia en els instants previs a l'inici de la missa.

Andorra té unes arrels cristianes que s’han de mantenir perquè són indissolubles de la seva identitat. Així ho ha defensat monsenyor Bernardito Auza, també ambaixador del Vaticà al Principat, en l’homilia de la missa de Meritxell. En l’al·locució, el religiós ha remarcat la importància de diferents valors claus en la història del país, com el sentit profund de llibertat o la valoració de la família. I, evidentment, “el respecte de la vida humana”, en una clara referència a les pressions internes i externes en pro de la despenalització de l’avortament.

Enguany, el bisbe d’Urgell i Copríncep episcopal, Joan Enric Vives, ha cedit a Auza, que dilluns va presentar-li les cartes credencials com a ambaixador, la responsabilitat de pronunciar l’homilia de la missa al santuari canillenc. I, més enllà del missatge religiós habitual a la cerimònia, també ha volgut donar un altre on valorava “les línies engegades al Principat, objectius i metes procurats per al desenvolupament de la vostra societat amb la col·laboració de tots”.

A més, Auza ha volgut valorar de forma especial “la identitat pròpia” d’Andorra que, ha advertit, “no es comprèn si es desvincula de les seves arrels cristianes”. I aquestes, ha recordat, “s’han de mantenir preservant els valors que les van gestant” encoratjant “el respecte a la persona humana, el sentit profund de la llibertat, la justícia i la valoració de la institució familiar”. I, finalment, i segurament no de forma aleatòria, “el respecte de la vida humana”.

Espot i el secretari d’Estat del Vaticà van reunir-se el gener per parlar de l’avortament

L’homilia, llegida íntegrament en català pel religiós d’origen filipí, ha estat un dels moments àlgids d’una cerimònia marcada, ineludiblement, per la situació sanitària provocada pel coronavirus. Aforament reduït amb cadires separades i mascareta entre tots els assistents.

Justament, en la seva intervenció, l’arquebisbe d’Urgell i Copríncep Episcopal, Joan Enric Vives, ha volgut tenir un record per a les víctimes de la pandèmia, moltes de les quals, ha lamentat, no van poder ser “acomiadades com requeria el dol”. A banda, ha volgut valorar la feina feta en la lluita contra l’epidèmia, des dels sanitaris als voluntaris i també les diferents institucions: comuns, Govern i Consell General.

Sobre les relacions amb la Santa Seu, el cap d’Estat ha remarcat els “lligams històrics i antiquíssims” que uneixen el Vaticà i Andorra, que ha demanat “enfortir”. I és que ha volgut recordar que sempre “ens ha acompanyat i ha protegit” ajudant a “conservar les arrels cristianes, la llengua, la sobirania i el desig de cooperar a la pau de tot el món”.

Una missa de Meritxell marcada pel coronavirus
Joan-Enric Vives i Xavier Espot se saluden a l'arribada al Santuari.
Espot i Vives pugen les escales en direcció al temple
Assistents a la missa, separats i amb mascaretes
Vives arriba al centre de la nau on s'ha celebrat la missa
Vives i Auza contemplen la figura de la verge
L'arquebisbe es dirigeix als assistents durant la missa
Vives saluda les autoritats un cop finalitzada la cerimonia

Etiquetes: