El Tribunal Europeu de Drets Humans avala prohibir l’ús del vel a l’escola

L’organisme tomba la demanda de tres noies de Bèlgica a qui no se’ls deixava portar el mocador i considera que la decisió és legítima si s’aplica igual per a totes les creences

Comentaris

Tribunal Europeu dels Drets Humans a Estrasburg
Tribunal Europeu dels Drets Humans a Estrasburg

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) avala prohibir l’ús de símbols religiosos, com el vel, a les escoles sempre que la mesura s’adopti “sense distincions” entre creences. Així ho exposa en una sentència que ha fet pública aquest dijous i que fa referència al cas de tres noies de Flandes a les quals s’havia prohibit portar el mocador a l’escola, exceptuant la classe de religió.

El TEDH remarca que el cas afecta al sistema d’educació pública i segons fixa la Constitució aquest ensenyament ha de ser “neutral” i això implica el respecte a les creences filosòfiques, ideològiques o religioses del pares i estudiants.

Amb tot, considera que el concepte de neutralitat de l’educació, entès com una prohibició “en general” de l’ús de símbols religiosos visibles no entra en conflicte amb l’article 9 de la Convenció dels drets humans, que fa referència a la llibertat de pensament, de consciència i de religió, ja que la prohibició “no només afecta al vel islàmic, sinó que s’aplica sense distinció a qualsevol símbol religiós”.

Igualment recorden que van escollir “lliurement” el sistema públic, el qual les va informar de les normes aplicables i van acceptar complir-les. El tribunal també assenyala que és important garantir que respectant el pluralisme i la llibertat de la resta, la manifestació per part dels estudiants de les seves creences religioses no es converteixi en un acte “ostentós” que pugui esdevenir una font de “pressió i exclusió”. Per tant, la prohibició del vel la veu “proporcionada” als objectius perseguits, és a dir, protegir els drets i les llibertats de la resta i l’ordre públic.

Les noies que havia portat el seu cas a Estrasburg van al·legar que la mesura vulnerava els seus drets a la vida privada i familiar, a la llibertat de pensament i llibertat religiosa, així com el seu dret a l’educació. Alhora adduïen que tot plegat suposava també una discriminació per ser noies musulmanes. Un punt de vista que el tribunal ha desestimat.

REGULACIÓ

La polèmica per l’ús del vel, molt present en països com França i Alemanya, va arribar també al Principat fa un parell de cursos, arran del cas de la nena que no podia acudir al Lycée amb el mocador posat. En plantejar-se un canvi de sistema educatiu cap a l’escola andorrana, el Govern, amb Ester Vilarrubla com a ministra d’Educació, va decidir modificar la llei per prohibir els símbols religiosos ostentosos a les aules, fossin de la confessió religiosa que fossin. El canvi legislatiu es va aprovar l’abril del 2022 per unanimitat al Consell General. Des de llavors la nena afectada fa classes individuals a l’edifici de les Columnes.

Comentaris (11)

Trending