- L'autor dels dos trets que van causar la mort del plantígrad que prèviament havia fugit del tancat ha refusat la pena proposada per la batlle en el marc d'un judici ràpid
- La policia l'havia detingut hores abans just quan anava a prestar declaració per primera vegada d'ençà que es va iniciar la investigació pels fets del 14 de juny
- A l'acomiadat sotsdirector del parc animaler lauredià se l'acusa d'un delicte de maltractament animal i ell manté que va actuar per un cas de necessitat i legítima defensa
El sotsdirector del parc d’animals de Naturlandia que va ser acomiadat per l’afer de l’ós ha quedat en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial i no acceptar la proposta de condemna que li plantejava la batlle en el marc d’un judici ràpid.
L’exsotsresponsable del complex animaler lauredià Josep Font va ser l’autor dels dos trets que van causar la mort al plantígrad el 14 de juny, encara que sempre ha mantingut que ho va fer en legítima defensa. Avui era el primer dia que acudia a declarar a la policia per aquest succés i diferència de la resta de declarants fins ara el guarda acomiadat ho feia en qualitat d’encausat. Se l’acusava d’un delicte de maltractament animal.
Poc després d’arribar a les dependències policials se l’ha informat de la seva situació i automàticament ha passat a estar en règim de detingut.
Vers les cinc de la tarda ha estat traslladat a la seu de la Justícia per passar a disposició de la batlle de guàrdia, Alexandra Terés. La jutgessa ha plantejat la possibilitat de substanciar l’afer per via d’ordenança penal, el mecanisme que possibilita l’ordenament jurídic andorrà equivalent al judici ràpid d’altres jurisdiccions. Les parts han plantejat cadascuna durant la vista -que la batlle, contra el criteri que els judicis han de ser públics ha fet valdre la discrecionalitat de poder considerar que es donaven les raons necessàries per fer-lo a porta tancada- les seves motivacions i, finalment,
el processat ha rebutjat la proposta feta per Terés d’imposar-li una pena d’arrest (dos mesos) i una multa econòmica (6.000 euros) per haver causat la mort de l’animal, més enllà de penes accessòries com la retirada de l’arma o el permís d’arma i caça si escau.
Davant la negativa del processat, ara la instrucció continuarà endavant i hi haurà d’haver un judici ordinari més endavant.
De les diligències practicades fins ara, segons fonts properes a la defensa de l’acusat, se’n deduiria en la seva immensa majoria que els trets van ser disparats davant la reacció de l’animal i el perill que suposava per les persones. Només el testimoni d’un dels declarants, segons les mateixes fonts, plantejaria algun dubte. Però davant d’això i de la versió del propi afectat, la seva defensa, hauria sol·licitat la lliure absolució de l’acusat en entendre que l’home va actuar mogut per la necessitat. Justament, aquesta circumstància és recollida pel Codi penal com un excloent.
L’home ha abandonat dependències judicials passades les set de la tarda dins el mateix cotxe policial que l’havia traslladat fins la seu de la Justícia. Ho ha fet estirat en els seients del darrere per evitar ser fotografiat o enregistrat per les càmeres. Uns metres més enllà Font ha pogut continuar el seu camí normal vista la llibertat amb càrrecs i sense la imposició de cap mesura especial imposada. Després de la detenció de la setmana passada d’un resident de 42 anys que agredia un gos, aquest ha estat el segon arrest pel mateix concepte després de la reforma aplicada en matèria penal atesa la modificació de la Llei de tinença i maltractament animal. A diferència del cas del gos, en què el detingut tampoc no va acceptar la pena que se li sol·licitava, en aquesta ocasió el resultat final va ser la mort de l’animal.
La detenció de Josep Font ha suposat el final de les diligències policials practicades arran de la mort de l’ós el 14 de juny, després que l’animal s’escapés del tancat on estava per causes que encara estan pendents d’aclarir del tot malgrat que la direcció general de Naturlandia i el comú de Sant Julià avalen que va ser degut a que una porta del reixat va quedar oberta.
Una vegada descobert l’animal fora de lloc, que no pas fora del recinte protegit del parc, el director del mateix hauria demanat el suport del sotsdirector, que aquell dia estava de festa, sol·licitant-li, alhora, que es dirigís a la Rabassa amb el seu rifle personal atès que no estava clar que poguessin accedir al lloc on els cuidadors guardaven les armes, tant l’anestèsica com la de foc.
Just quan s’havia perdut de vista l’animal i s’estava preparant el rifle amb el dard d’anestèsia per intentar adormir en ‘Torb’, de dos anys i 140 quilos de pes, hi va haver els dos trets que va disparar l’ara processat.
Sempre fins ara la versió més apuntada era que, tot i els dubtes que havia suscitat tot plegat, Font havia disparat per protegir un altre treballador del parc que quedava a trenta metres de l’animal just quan el plantígrad donava mostres de voler reaccionar contra la presència humana. No obstant això, els banders, en el seu informe, no van descartar la responsabilitat penal del guarda, que hauria pogut actuar amb precipitació i fora del protocol establert. La policia, a partir de les diligències realitzades, hauria avalat la comissió del delicte de maltractament animal i d’aquí que se l’hagi posat immediatament a disposició del jutge només arribar a les dependències policials per prestar declaració.
Ha estat, segons les fonts, una detenció exprés. Per a alguns, una situació fora de lloc. Per a altres, pretenia fer-se una cosa ràpida i discreta per posar punt final al cas, que havia viscut ja un capítol important
el 7 de juliol quan es va fer efectiu l’acomiadament -no causal i degudament indemnitzat, això també- tant del director del parc, per suposadament no haver actuat prou diligentment en la custòdia de l’animal, i el sotsdirector com a responsable del tret mortal. Vista el refús d’aquest darrer a l’ordenança penal plantejada la instrucció haurà de continuar i encara quedarien diversos serrells per fer quadrar.