El treball que hi ha en forma d’esborrany sobre la taula ministerial és obra de la consultora PrivewaterhouseCoopers (PwC), la mateixa empresa que va ser contractada pel Govern per la revisió de tots els comptes de Banca Privada d’Andorra. La consultora ha esdevingut una de les assessores governamentals per al disseny de les polítiques fiscals i econòmiques (i per tant, de les mesures que ja s’han anat adoptant) en relació amb la crisi del coronavirus. L’assessor en cap i amb qui PwC col·labora és l’exministre Jordi Cinca.
Molt poc se sap encara del que planteja PwC en el seu estudi-proposta, tot i que en el teixit econòmic i empresarial hi ha un notable neguit per quin pot ser l’impacte en el model fiscal intern que pugui tenir tot plegat. Del poc que ha transcendit -no se sap res ara per ara de gravàmens sobre l’impost de societats ni d’una possible modificació a l’alça de l’IRPF, que probablement també es posaria damunt la taula-, el que sembla clar és que la línia que s’adoptaria aniria lligada a l’escenari que Cinca, com a titular de Finances, ja volia impulsar el 2012 -almenys en relació amb l’IS- i que en gran mesura li va ser rebutjat.
Un dels plantejaments que hi hauria sobre la taula en relació amb l'impost sobre els beneficis que obtenen les empreses seria fer pujar el tipus efectiu fins equiparar-lo amb el nominal
PwC plantejaria, segons les fonts consultades, a banda d’incrementar l’IGI -en principi en mig punt pel tipus general, encara que no es descartaria que gradualment l’augment anés ‘in crescendo’- suprimir la majoria de deduccions que preveu l’impost de societats; també les que tenen a veure amb l’eradicació de la doble imposició interna i fer pujar tipus efectiu fins equiparar-lo amb nominal. Les fonts consultades no han pogut precisar les previsions o els apunts que es facin en l’estudi-proposta en relació amb l’IRPF i altres aspectes fiscals, però es dóna per fet que aspectes com gravar progressivament els guanys de les persones físiques o taxar els dividends segurament s’inclourà en el paquet de mesures proposades. I que, quedi clar, és sols un esborrany i unes propostes.
Però una part del teixit econòmic i empresarial està d’allò més tens i negativament expectant. De fet, ja durant el disseny de les lleis òmnibus hi ha hagut cert malestar. I la presència de Jordi Cinca en tot plegat no hi ha ajudat gens, més aviat al contrari. Però l’exministre de Finances és un dels principals baluards de tots els passos que està fent el ministeri ara encapçalat per Eric Jové. Cinca i l’exsecretari d’Estat de Diversificació Econòmica Josep Maria Missé, a través de la seva consultora Giraffe Strategy estan tenint un paper molt rellevant en tot plegat. De fet, es passen moltes hores a l’edifici administratiu.
A més, Cinca col·labora amb PwC, que també forma part de l’equip que assessora intensament en aquests moments el Govern, igual com Crowe Alfa Capital Andorra, en aquest cas representat en l’equip d’assessors directes per Vladimir Fernàndez mentre que un altre soci de la firma, Toni Bisbal, és qui fa consultoria empresarial, per exemple, a través de la Cambra de Comerç. Giraffe Strategy, la consultora de Cinca i Missé com a socis andorrans, també assessora altres institucions i empreses del Principat.