Pacificar el trànsit a la zona de Prada Ramon i convertir-la en un espai més amable per als vianants és un dels objectius del comú d’Andorra la Vella. Una possibilitat que s’està valorant seria l’adaptació del concepte de ‘superilla’ al barri, el que implicaria el fet que alguns carrers passessin a ser únicament per a persones i en la resta s’hagués de circular a velocitat molt reduïda. A la vegada, també se suprimirien la majoria de places d’aparcament actuals, seguint el model ja instaurat ara fa uns anys a l’avinguda Bonaventura Riberaygua.
Es tracta d’una de les nombroses propostes que recull el pla de mobilitat de la Vall Central, al qual ha tingut accés Altaveu. En aquest cas, el document analitza la problemàtica existent a Prada Ramon, “una zona amb una altíssima densitat d’edificació i de població”, amb “carrers estrets en relació a l’alçada de l’edifici”. A més, “es disposen de poques places d’aparcament i se n’està fent un ús no adequat”. Aquest darrer punt genera “un trànsit de vehicles a la recerca d’una (...) buida”, fet que provoca “retencions i contaminació”.
El document analitza la possibilitat de crear un “pla de pacificació” de la zona, dissenyat pel comú amb diferents objectius. Entre ells, dona continuïtat a les zona de vianants ja existent a l’avinguda Meritxell, per la qual cosa es considera interessant “prioritzar” el seu pas al dels vehicles i, fins i tot, “crear un entorn agressiu” per a aquests últims. Segons el projecte, s’aconseguiria també “afavorir les relacions socials i la convivència ciutadana tot fomentant el contacte humà i potenciant la vida comercial i lúdica”.
El cost estimat de les actuacions necessàries és d'1,4 milions d'euros
La clau del pla consisteix a adaptar el concepte de ‘superilla’, que tanta polèmica ha generat a Barcelona però que, com s’apunta “s’utilitza a altres grans ciutats”. Així, la proposta recollida al pla de mobilitat preveu dividir els carrers del barri en dues categories. Uns, amb plataforma única –és a dir, sense distinció entre voravia i calçada- en els quals els vianants tindran prioritat sempre sobre els cotxes que hi podran accedir però circulant a un màxim de 20 quilòmetres per hora. Entre aquests, per exemple hi figuraria el carrer Joan Maragall o un tram important de Callaueta.
L’altre tipus de via mantindria el nivell separat de voravia i calçada, però estipularia per als vehicles una velocitat màxima de 30 quilòmetres per hora. La proposta inicial feta pel comú als responsables del pla de mobilitat era de 40, però s’estima convenient reduir-la per garantir una millor seguretat de les persones que es desplaçarien a peu. Aquest seria el cas de l’avinguda Riberaygua o de Maria Pla. El projecte deixaria per a vianants carrers propers a l’avinguda Meritxell que, de fet, ja tenen aquesta consideració com ara el passatge de l’Aigüeta o el carrer de la Borda.
Entre altres actuacions, això implicaria l’aplanament d’alguns carrers, amb una plataforma única en comptes de voravia i calçada, la col·locació d’obstacles per als vehicles com ara bandes sonores o la retirada de les places d’aparcament existents, com ja es va fer fa temps a Riberaygua, fet que permetria unes voreres més amples en aquelles vies on es mantinguessin. També es crearien zones de càrrega i descàrrega i de parada amb un màxim de 30 minuts.
El pla de pacificació, segons les dades facilitades pel mateix comú, tindria un cost d’implementació d’1,4 milions d’euros. Els responsables del document consideren que es tracta d’una acció que, en cas que es decidís tirar endavant, podria estar en funcionament a mitjà termini, entre dos i cinc anys.