Presentat un projecte de tren amb un cost de 221 milions d’euros per unir Andorra i Barcelona

L’estació estaria a Sant Julià de Lòria, tindria parades a Vic i Ripoll, el preu del bitllet seria d'uns15 euros, i el trajecte duraria menys de tres hores

El projecte s'ha presentat aquest divendres a Sant Julià de Lòria.
Un projecte ferroviàri vol unir Sant Julià de Lòria amb Barcelona a partir del tram que hi ha actualment entre la capital catalana i Puigcerdà. El cost estaria al voltant dels 221 milions d’euros i es preveu que hi hagi entre 365.000 i 766.500 passatgers anuals. El projecte ha estat ideat per Sebastià Mijares.

L’impulsor del projecte ha dit, durant la presentació que cal desenclavar el país i considera la seva proposta com tècnicament viable. En la seva opinió, "els accessos a Andorra són precaris", només es pot arribar mitjançant carretera i en vies d'un sol sentit. Aquesta "precarietat viaria", segons ha assegurat, "resta credibilitat al país".

En el projecte presentat oficialment aquest divendres, el tren arribaria des de l’estació d’Alp seguint la vall del riu Segre fins a la Seu d’Urgell.  Des d’allà seguiria el curs del riu Valira fins a Sant Julià de Lòria. “He situat l’estació en aquest lloc perquè la vall, a partir d’aquest punt, és molt estreta i perforar túnels encariria el projecte”, ha dit Sebastià Mijares. L’estació se situaria a la zona que hi al darrere dels centres comercials  Punt de Trobada i River. La durada del trajecte seria d'unes dues hores i 45 minuts.

El projecte contempla la circulació de quatre trens per sentit amb parades a Vic, Ripoll i, possiblement, la Seu d’Urgell. El preu del bitllet estaria a partir de 15 euros i la previsió és que sigui utilitzat per entre 365.000 i 766.5000 passatgers anuals. Mijares no descarta que la via es pugui utilitzar per transportar mercaderies. En aquest cas, segons Mijares, "suposaria un estalvi de més del 90% en els costos", a banda de tractar-se d'un mitjà de transport silenciós i no contaminant. Sobre el cost, uns 221 milions d'euros, ha comentat que "tot i ser un projecte molt car, a Andorra s'han dut a terme construccions amb una despesa similar", referint-se en aquest cas al túnel dels Dos Valires, en el qual s'hi van destinar 160 milions d'euros "pel simple fet d'unir dues parròquies".

Han assistit a l'acte el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i el president de la Cambra de Comerç, Miquel Armengol. Gallardo ha manifestat, després de la presentació, que creu la proposta del tren "s'ha de combinar amb la resta de projectes que des de la Cambra de Comerç s’estan impulsant també per poder desenclavar el país, tant ferroviaris com aeroportuaris". El ministre ha afegit que ""tot i que el Govern té capacitat, crec, per fer-se càrrec d'una despesa com aquesta, ara per ara no ens podem posar en aquest escenari sense saber si el projecte compleix amb tots els requisits tècnics i sense assabentar-nos del seu impacte real en l'entorn del país.