Segons dades del Departament d’Estadística, les desigualtats de gènere al mercat laboral són evidents. El 2023, les dones van cobrar de mitjana 4.600 euros menys que els homes, i el 51,8% d’elles va declarar tenir dificultats per arribar a fi de mes, una xifra superior a la dels homes (48,2%). A més, el 20,2% de les dones està en risc de pobresa o exclusió social.
L’associació també ha posat el focus en la situació de les treballadores del sector de les cures, on 8 de cada 10 empleades són dones que desenvolupen tasques essencials amb sous baixos i poques garanties. A més, denuncien que Andorra, com que no forma part de l’Organització Internacional del Treball (OIT), manté pràctiques com la vinculació del període de prova al salari o la imposició unilateral per part de l’empresari de la compensació per hores extres, afectant especialment les dones amb sous més baixos.

Aquesta precarietat es veu agreujada per un sistema de prestacions per desocupació que Stop Violències qualifica literalment d’insuficient i excloent, ja que exigeix requisits com estar inscrit al Servei d’Ocupació almenys 45 dies abans de demanar l’ajut o haver treballat a Andorra un mínim de tres anys en els darrers cinc. Davant aquesta situació, l’entitat exigeix un sistema laboral que garanteixi els drets de les treballadores, mesures efectives contra la discriminació salarial i mecanismes de denúncia eficaços. “Aquest 8M, no ens felicitis; uneix-te a la lluita!”, clou el comunicat.
Comentaris (2)