Vives engega el compte enrere i afirma que Serrano Pentinat ve a “renovar” l’Església a Andorra

L’arquebisbe d’Urgell i Copríncep episcopal aposta per fer “un relleu tranquil” amb el recentment nomenat coadjutor, que serà el seu successor, “quan el Sant Pare ho decideixi”, i fa una crida a “revifar” valors claus de l’andorranitat com “la solidaritat i la unitat”

Vives, durant l'homilia de la missa de Meritxell.
Vives, durant l'homilia de la missa de Meritxell. ALTAVEU MÈDIA

Joan Enric Vives aposta per un “relleu tranquil” al capdavant del bisbat d’Urgell i del Coprincipat episcopal. En el que, qui sap, pot haver estat la seva darrera homilia de Meritxell -com ell mateix ha apuntat tot dependrà de quan decideixi el Papa Francesc que es faci efectiu el canvi-, el religiós ha defensat que el nou coadjutor, Josep-Lluís Serrano Pentinat -per cert, no present aquest diumenge a la basílica canillenca- ve a “sumar i renovar” l’Església andorrana. I no ha amagat que hi ha una part de tot el procés que depèn d’ell mateix: “que jo sàpiga minvar perquè ell creixi”. Durant l’al·locució, també ha fet una crida a “revifar” valors claus de la identitat andorrana com “la solidaritat i a la unió”.

Vives, com és tradicional, ha presidit la missa central del Dia de Meritxell que, novament ha omplert el temple de fidels i autoritats. Una celebració en la qual, lògicament, estava ben present la situació actual de l’arquebisbe d’Urgell. El passat juliol, el Vaticà va nomenar Serrano Pentinat bisbe coadjutor engegant el procés que d’aquí a un temps -i aquí hi és la incògnita, el quan- ha de suposar el seu relleu al capdavant de la diòcesi i com a cap d’Estat andorrà. Ell mateix s’hi ha referit a l’hora de fer una petició a la verge de Meritxell.

“Goso demanar-li de manera més concreta i devotament confiat en ella pel nou bisbe”, de qui ha recordat que serà ordenat el proper dia 21 en un acte que tindrà lloc a la catedral de la Seu d’Urgell. Vives ha defensat que el seu successor “ve a sumar i a renovar la presència episcopal en la nostra Església diocesana d’Urgell”. A la vegada, ha deixat clar que és plenament conscient que el seu temps al capdavant del bisbat i com a Copríncep cada cop és més curt, ja que Serrano Pentinat “prendrà el relleu quan el Sant Pare ho decideixi” i davant aquest canvi encara sense data ha indicat que “l’hem d’encomanar tots perquè sigui un bon successor dels apòstols, obert a les inspiracions de l’Esperit Sant, i així ens encoratgi en la fe, l’esperança i la caritat”.

Recordant el que ja va comentar quan es va oficialitzar el nomenament del nou bisbe coadjutor, Vives ha demanat “que jo sàpiga minvar perquè ell creixi; que ho visqui amb acció de gràcies i amb esperança en el futur”

El bisbe urgellenc també ha volgut demanar el suport dels andorrans per una tasca en la qual tindrà un paper clau. “Prego i us demano que pregueu per mi, perquè aquest temps de transició que ara comença es faci segons el voler de Déu, que és de confiança i de relleu tranquil i fratern”, ha manifestat durant l’homilia. De fet, ha volgut recuperar una expressió que ja va fer servir ara fa unes setmanes, quan es va anunciar el nomenament com a coadjutor de Serrano Pentinat: “que jo sàpiga minvar perquè ell creixi; que ho visqui amb acció de gràcies i amb esperança en el futur”.

En l’homilia també ha aprofitat per fer una crida al poble andorrà. “La festa de la Mare de Déu de Meritxell és també una ocasió per a reflexionar sobre els valors que ens uneixen com a poble: la solidaritat, la unitat i l’amor fraternal”, ha assegurat. I, després, ha afirmat que “necessitem revifar-los”, ha comentat. Entén Vives que “ens hem de reafirmar en la nostra voluntat de preservar i transmetre’ls així com les tradicions a les futures generacions, assegurant que el llegat de Meritxell pervisqui en el temps”. A la vegada, defensa que la celebració “ha de servir per enfortir els nostres llaços com a Església i com a poble i per recordar-nos que som una comunitat resistent i bellament orgullosa de la seva identitat”.

El Copríncep també s’ha volgut referir a la celebració dels 50 anys de la benedicció i col·locació de la primera pedra del santuari de Meritxell. “Va ser un bon encert del síndic i el Consell General, del comú de Canillo, en col·laboració amb els responsables litúrgics del bisbat d’Urgell”, ha recordat, tot apuntant especialment al fet que es va apostar “per la modernització i monumentalització del nostre país, recollint la bella tradició arquitectònica del romànic, amb els elements i colors del Pirineu”. Vives ha posat en valor que “a poc a poc, a Andorra i arreu ens l’hem anat fent nostre, l’hem anat millorant i amb l’ajut del Govern tenim cura de l’edifici”, des de fa deu anys, també, considerat basílica menor.

Sobre el dia de Meritxell, el bisbe ha volgut recordar que “és molt més que una jornada religiosa mariana” si no també “una manifestació viva de la història, les tradicions i la identitat col·lectiva del Principat d’Andorra, que en l’amor a Maria troba les seves arrels més profundes”. Vives ha afirmat que “som el que som, una nació de parròquies unides i amb els seus quarts, el seu Consell General i el seu Govern i les altres institucions de l’Estat, gràcies a la protecció de la nostra Mare celestial, defensora nostra en totes les nostres necessitats i especialment en els moments d’infortuni i de penes”, fet que, ha exigit, “no hem d’oblidar mai”.

Comentaris (15)

Trending