Vives demana un debat sobre l’acord d’associació amb la UE que “eviti una polarització innecessària”

El Copríncep episcopal, durant el seu discurs de Nadal acompanyat del bisbe coadjutor, Josep-Lluís Serrano Pentinat, reclama responsabilitat i valentia per afrontar els grans desafiaments com el creixement urbanístic, el model econòmic o l’accés a l’habitatge

El bisbe durant el tradicional discurs de Nadal.

La ratificació de l’acord d’associació amb la Unió Europea és un dels reptes que ha d’afrontar la ciutadania andorrana, en teoria durant el 2025. Així ho ha manifestat el Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives que ha evitat pronunciar-se sobre quina és la millor decisió a prendre en el referèndum. El que sí que ha demanat és “un debat ampli, seriós, responsable, respectuós i que eviti el perill d’una mirada basada simplement en els interessos personals, que eviti una tensió o polarització innecessàries”. Així ho ha expressat en el seu discurs durant la tradicional recepció de Nadal.

Vives, acompanyat del bisbe coadjutor, Josep-Lluís Serrano Pentinat, ha pronunciat el discurs per felicitar les festes a les autoritats andorranes al Palau Episcopal. Durant l’al·locució, s’ha referit a l’acord d’associació amb la Unió Europea, un dels reptes que tindrà el país de cara a l’any vinent. “Com he dit en diverses ocasions, com a Copríncep he acompanyat i donat suport al Govern en el procés de negociació, que ha permès un acord que té en compte la sobirania i les especificacions andorranes”, manifesta.

El Copríncep mitrat no s’ha pronunciat sobre quina és la millor opció i ha deixat en mans de la ciutadania la decisió en el futur referèndum. “El que sí que vull subratllar és la transcendència d’aquesta cruïlla per al futur del nostre poble, així com un debat ampli, seriós i respectuós. Un debat que eviti el perill d’una mirada basada simplement en interessos personals o partidaris a curt termini, que eviti una tensió o polarització innecessàries o excessives”, ha dit. Considera que “és necessària una mirada que es deixi guiar de manera valenta per a l’horitzó del bé comú i el bé més gran, amb vista a les generacions futures, tenint en compte la nostra fragilitat i l’inestable context internacional”.

Vives durant el discurs de Nadal envoltat en les autoritats.

ELS GRANS DESAFIAMENTS

Joan-Enric Vives també ha parlat dels grans desafiaments que el Principat té i que ha d’afrontar “responsablement i amb valentia”. Aquests són: el creixement urbanístic i el model econòmic i la seva diversificació; les dificultats per a l’accés a l’habitatge; el deteriorament de la salut mental de moltes persones; l’envelliment de la població i la baixíssima natalitat; l’agilització de la justícia i la reinserció dels empresonats; les desigualtats socioeconòmiques; les conseqüències del progressiu canvi climàtic; la gestió de la immigració, la diversitat cultural, lingüística i religiosa, juntament amb la promoció de l’ús social del català.

Vives considera que entre tots aquests desafiaments “hi veiem avanços i signes d’esperança. Cada cop hi ha una consciència social més clara sobre la necessitat d’abandonar antigues inèrcies, per tal d’afrontar reptes del present i del futur”.

“Són un signe d’esperança tots els esforços institucionals que es fan per garantir el dret a un habitatge digne per a tothom amb la construcció d’un parc públic o la necessària regulació del mercat”

En la seva al·locució ha destacat que “són un signe d’esperança tots els esforços institucionals que es fan per garantir el dret a un habitatge digne per a tothom amb la construcció d’un parc públic o la necessària regulació del mercat”. Té clar que aquestes mesures encara trigaran a donar fruits, però “mostren ja l’inici d’un important camí de futur”.

En l’àmbit de la salut mental, ha destacat que ja s’han iniciat les obres  per a la construcció del nou centre de salut mental a l’antic seminari. Oferirà serveis als diversos territoris pirinencs, en concertació amb Andorra i amb Catalunya.

El Copríncep episcopal ha lloat la solidaritat del poble andorrà davant els afectats per la DANA de València, l’acollida de refugiats sirians i ucraïnesos. En aquest sentit, ha demanat una treva i el cessament del foc per als territoris que estan en guerra.

Joan Enric Vives ha fet la tradicional recepció de Nadal al Palau Episcopal.

A la part final del discurs, també ha fet una petita referència a l’avortament fent referència a les paraules del Papa Francesc que “demana un compromís ferm de respecte a la vida humana des de la concepció fins a la mort natural, promovent el desig dels joves de generar altres vides i l’abolició de la pena de mort”.

Finalment, ha demanat ajuda a les institucions andorrana “en aquest temps de preparació” del bisbe coadjutor per tal que conegui en profunditat el Principat.