Tot plegat ve a tomb de la darrera reunió mantinguda de forma conjunta sobre el pacte d’Estat, el passat 20 de juliol, i d’una trobada posterior entre els representants d’UL i Riba, que havia de traslladar als lauredians el posicionament governamental en relació amb les demandes de la formació que a nivell de relacions per Europa ha continuat liderant fins ara Josep Pintat. UL ja va “bloquejar”, segons el terme emprat per les fonts lauredianes consultades, l’apartat quart relatiu al pacte d’Estat que té a veure amb els objectius del mateix i que, segons les fonts, podia comportar una pèrdua de sobirania.
En efecte, segons que haurien explicat els representants governamentals als d’UL, es van modificar els objectius arran d’una petició de Concòrdia i es va obrir la possibilitat a que el país no disposi de mecanismes o agències de control sobre sectors específics de l’economia del Principat i en absències d’aquestes eines, seria la Comissió Europea qui passaria a exercir dit control. Unió Laurediana, com a mínim fins ara, és contrària al fet que Europa directament pugui passar a exercir qualsevol mena de supervisió directa. Però com que no està clar que Concòrdia s’acabi afegint al pacte d’Estat, si el primer partit de l’oposició acabés declinant, UL entén que es podria tornar a revisar el text, tot i que la gran majoria de formacions ja han mostrat sentir-se còmodes amb el redactat que hi ha ara mateix sobre la taula.
En tot cas, UL continua oberta a ser al pacte d’Estat sempre que hi hagi un acord sobre el text a signar. I ara no hi és però “fins que tinguem la globalitat i els posicionaments de tots els actors”, no s’acabarà de prendre una decisió. A més a més, des d’aquest dijous a la nit hi ha una nova executiva a UL i caldrà veure quin rumb segueix. En principi, si el Govern convoca la formació, l’1 d’agost haurien de ser presents a la nova trobada pel pacte d’Estat. I, en principi també, seria el darrer cop que hi assistiria la representació directa de Josep Pintat, que fins ara havia estat la persona convocada pel Govern.
ANTECEDENTS I E-MAIL
Pintat va ser convocat fa uns mesos a contactes amb l’executiu i després se li va entregar la documentació relativa al text sobre el pacte d’Estat. Segons les fonts d’UL consultades, es pensava que es reprenia l’acord polític que ja havia estat signat per la formació. Però no va ser el cas. Malgrat que la base sí que ho era, hi havia canvis significatius. Pintat ja va informar al seu dia que UL estava en un procés de renovació, i que acudiria ell o la jurista Maria Àngels Tarrés perquè així li ho havien indicat.
Sobre la primera proposta de text, UL no va fer observacions. Però sí que en va fer a la segona que la secretaria d’Estat no va recollir en la tercera. I no les va recollir perquè, en principi, el conjunt de formacions ja consideraven bo el text segon amb els canvis fets al tercer. No obstant, en el debat, ara fa 8 dies, d’aquest tercer esborrany, i tot i mantenir en un text separat les propostes d’UL, es van anar llimant alguns serrells que parcialment s’haurien recollit en un nou esborrany lliurat als lauredians per Riba.
“Des d’Unió Laurediana no volem generar ni més dubtes ni suspicaces. Per això considerem que seria millor esperar a rebre els comentaris de Concòrdia, sobretot pel que fa l’apartat IV (Objectius del Pacte d’Estat), quin redactat actual rebutgem i demanem de mantenir el redactat inicial proposat per Govern en el primer esborrany”
Vist aquest nou document, UL ha respost el secretari d’Estat que queden a l’espera de què passa amb Concòrdia. La resposta li han transmès en un correu electrònic signat per Josep Pintat i Maria Àngels Tarrés. Dit correu dona compte de la recepció de la proposta última que “inclou algunes de les modificacions demanades per UL”. No obstant, la formació fa algunes consideracions més. “L’essència de la proposta d’Unió Laurediana rau en l’experiència viscuda en les dos darreres legislatures i, en concret, la passada. També cerca mecanismes polítics per garantir el bon fi de la continuïtat de les negociacions de l’acord d’associació. De l’anàlisi concreta del document que ens has enviat”, li diuen a Riba, “constatem que moltes de les nostres esmenes efectuades en el document de ‘Pacte d’Estat’ que vàrem trametre el passat 17 de juliol del 2023 no estan recollides de manera íntegra. Per tant, entenem que el Govern les rebutja”.
A més, citen, com que no se sap quin serà el posicionament final de Concòrdia, “des d’Unió Laurediana no volem generar ni més dubtes ni suspicaces. Per això considerem que seria millor esperar a rebre els comentaris de Concòrdia, sobretot pel que fa l’apartat IV (Objectius del Pacte d’Estat), quin redactat actual rebutgem i demanem de mantenir el redactat inicial proposat per Govern en el primer esborrany. Però insistim, no coneixem el posicionament de Concòrdia al respecte, i concretament, en aquest apartat, vostè ens va significar que es tractava ‘d’una proposta introduïda pel Govern en relació a la demanda de Concòrdia’.”
Davant d’això, es queden a l’espera de l’evolució de la posició de la resta de grups, desmarcant-se, això sí, asseguren les fonts d’UL consultades, de l’expressat per Andorra Endavant atès que els lauredians “sí que volem estar al pacte d’Estat però sempre que ens posem d’acord”. Alhora, també s’ha recordat que serà ara la nova executiva la que haurà de prendre les regnes de l’eventual negociació. I reconeixen els consultats que l’actual cònsol de Sant Julià i ara president de la formació, Josep Majoral, no ha participat mai de cap contacte en la nova tongada de converses.