En l’edicte ara publicat, es recorda la figura del Raonador i les seves funcions, així com altres punts de la normativa que la regula, com ara la forma d’elecció, les incompatibilitats o les causes de cessament. I, lògicament, s’explica com es farà el procediment de selecció actual que, es remarca, s’ha elegit seguint la recomanació de la Comissió Europea per a la Democràcia i el Dret del Consell d’Europa -coneguda popularment com la de Venècia-. Aquesta “recomana que el nomenament es faci mitjançant un avís públic a través d’un procediment transparent i objectiu”.
En l’edicte, només es parla de tres condicions per poder optar al càrrec. La primera, tenir nacionalitat andorrana. La segona, ser major d’edat. I la tercera, tenir ple ús dels drets civils i polítics. Més enllà d’aquests tres, cap. Això sí, es demana que a la candidatura facin una carta de motivació i adjuntin un currículum “que acrediti l’experiència, en particular en l’àmbit de la defensa i protecció dels drets i llibertats fonamentals”.
Seran els membres de la comissió legislativa de Justícia, Interior i Afers institucionals els qui es convertiran en el comitè de validació. Es valoraran els mèrits del currículum i es faran entrevistes a qui compleixi els requisits mínims. A partir d’aquí, es confeccionarà una llista de candidats aptes, entre els quals els grups parlamentaris hauran d’escollir per fer les seves propostes.
No s’indica quan es farà el ple per a una votació que, en primera ronda, requerirà dues terceres parts de la cambra. En segona, serà suficient amb majoria absoluta. No es fixa la data, però cal tenir en compte que l’actual Raonador, Marc Vila, complirà el 5 de desembre els sis anys en el càrrec i, per tant, expiraria llavors el seu mandat.