Tor defensa l’equilibri amb França i Espanya i es fixa de repte la millora viària cap al nord

Tant la titular d’Afers Exteriors com el de Finances destaquen la importància per al Principat de l’acord d’associació amb Europa

Imma Tor durant l'atenció als mitjans de comunicació.

La nova ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, té “molta il·lusió” per haver d’afrontar el càrrec en “un moment molt important per Andorra” per la negociació amb la UE, que pilotarà la secretaria d’Estat de Landry Riba però que tindrà un seguiment molt estret a través de la seva cartera, que se centrarà en “el seguiment de les relacions bilaterals amb tots els països”. Tor ha destacat “l’equilibri” que hi ha d’haver en les relacions amb els dos estats veïns i ha destacat com un dels reptes a treballar la millora de la xarxa viària cap a França.

Tor ha vingut a dir que ara se sent “preparada” per esdevenir ministra, deixant entreveure que en les ocasions anteriors quan Albert Pintat o Toni Martí li van proposar entrar al gabinet ministerial no ho estava prou. A banda, ha assegurat, “em sento identificada amb les prioritats del cap de Govern” i un executiu que considera molt “cohesionat”. Imma Tor ha estat dotze anys a l’Organització Internacional de la Francofonia (OIF), on hi va arribar després de ser l’ambaixadora d’Andorra davant la UE i tenir com a últim màxim responsable d’Exteriors Xavier Espot Miró, és a dir, el pare de l’actual cap de l’executiu.

La titular d’Exteriors, que ha valorat també com a molt positiva la tasca i l’experiència de Maria Ubach i ha considerat del tot normal que Espot vulgui tenir una consellera diplomàtica, que serà el rol que tindrà la fins fa poc ministra, també ha destacat que la seva experiència internacional, la de Tor, pot ajudar al conjunt del Govern. I ha explicat que des de París ha anat seguint l’evolució d’Andorra i ha comprovat com cada vegada és un Estat més conegut des d’una posició “modesta però seriosa i important”.

Imma Tor ha ressaltat l’acord que es negocia amb la UE des del punt de vista que ha de permetre “desenvolupar l’economia andorrana al mateix temps que es permeti garantir les especificitats del país”. Caldrà veure, per exemple en el terreny bancari, si això serà possible. En aquest sentit, el nou titular de Finances, Ramon Lladós, ha destacat que des de la seva cartera caldrà estar molt atent al desenvolupament de les negociacions amb Brussel·les.

Xavier Espot imposa la medalla de ministre a Ramon Lladós.

Lladós ha mostrat “molt respecte” al càrrec. Dels onze ministres i els tres secretaris d’Estat que han jurat aquest dimecres el càrrec, és l’únic que no té cap experiència en l’àmbit públic. Per això ha demanat ben sincerament que “m’hauran de donar cert temps”. A banda de l’acord d’associació o anar assolint nous convenis de no doble imposició, el titular de Finances, fins ara responsable d’auditoria interna de Crèdit Andorrà ha reconegut que espera que sigui possible durant aquesta legislatura fer realitat l’agència tributària única.

Finances, que evidentment té com a repte anual l’elaboració del pressupost, també estarà molt atent a qüestions com la disponibilitat financera per al sector de l’habitatge i l’assegurament de la sostenibilitat de les pensions.