‘Terratrèmol en somort’ a la coalició governamental pel fangar dels actius digitals

Govern té la intenció de girar com un mitjó la proposició de llei, que ja va acceptar a contracor per no tenir un enfrontament amb Ciutadans Compromesos

Carles Naudi i David Montané amb Marc Magallón enmig en un acte al Consell General.
Carles Naudi i David Montané amb Marc Magallón enmig en un acte al Consell General. Demòcrates

Més enllà de la temàtica concreta de la proposició de llei, la contractació per part del Govern d’un despatx jurídic perquè elabori esmenes per al marc legal que ha de regular els actius digitals s’ha posat d’allò més malament entre els grups parlamentaris que conformen la coalició governamental. Igual com diverses fonts admeten que públicament no faran soroll, també asseguren que l’adjudicació publicada al BOPA evidencia una constant: les ingerències de Prat de la Creu vers Casa de la Vall.

“Aquest cop s’ha escapat de les mans”, asseguren les fonts, que hi afegeixen que la qüestió és “més forta del que sembla” però que quedarà en no-res perquè és més forta, encara, la voluntat de cadira de la majoria d’integrants de la coalició parlamentària. Entre la redacció de l’edicte al BOPA i les explicacions suposadament justificadores del ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, les fonts consultades, totes de la majoria, afirmen que la situació és més que clara. L’executiu fa i desfà, també en matèria legislativa.

La bancada governamental, en primer terme, a l'hemicicle parlamentari.

Relacionat

La proposició de llei d’actius digitals posa el Govern en un fangar

Sia com vulgui, recorden les fonts, ha quedat clar que el Govern paga -i molt, un 66% més del que va costar la redacció de la proposició de llei: 75.000 euros contra 45.000- pels assessoraments d’unes esmenes, una tasca, una potestat que té atribuïda legalment, constitucionalment, reglamentàriament, el Consell General. De fet, segons com, es podria fins i tot tractar d’un presumpte delicte. Una invasió de competències, en tot cas, sembla més que clara. I a la cambra parlamentària s’assegura que no és la primera vegada. Ara, que s’hagi visualitzat tant sí que és el primer cop.

 El contracte de les esmenes es podria fins i tot tractar d’un presumpte delicte. Una invasió de competències, en tot cas, sembla més que clara

Si a banda de les formes, s’hi inclou el fons, la qüestió també és clara: és el segon cop que el Govern deixa clar que la qüestió no li agrada. El criteri governamental sobre la proposició de llei ja va ser un sí però no. L’executiu no va tombar el text per no obrir una escletxa amb Ciutadans Compromesos, inicialment el principal defensor del text, tot i que després ha estat el demòcrata David Montané qui també va empènyer el text. Del to del criteri, l’executiu no va avisar els grups. I els defensors del text ja s’ho van agafar malament.

Ara, la contractació del bufet Cases & Lacambra el que ha acabat d’evidenciar és que el Govern vol canviar de dalt a baix el text. L’executiu no veu bé la proposició de llei. O l’executiu o els grups de pressió que en alguns aspectes el tutelen. Perquè des de certs sectors de la majoria parlamentària també es té clar que el text no agrada gens al sector bancari. I que per això es volen acotar alguns paràmetres. Es vol perfilar molt més la norma legal perquè impacti el mínim possible en les entitats bancàries.

Les esmenes, ara mateix, es poden presentar com a molt tard fins a l’11 de juny. No hi ha temps material, asseguren les fonts, perquè Cases & Lacambra faci el seu informi i això es materialitzi amb suggeriments formals a l’articulat. Hi haurà noves pròrrogues. Però el primer serà veure quin grup les signa, quina formació les sol·licita. Encara que els mateixos que expressen els dubtes donen per fet que es mirarà de fer córrer la cortina. Però hi ha un malestar intern que fa por mentre que l’oposició hi suca pa.

Una sessió tradicional del Consell General amb membres del Govern en primer terme.

Relacionat

Govern envaeix competències legislatives: ‘fitxa’ un bufet jurídic per esmenar una proposta de llei

Terceravia ja ha presentat una pregunta -que caldrà respondre per escrit- i ha fet una demanda d’informació. Els socialdemòcrates molt probablement també interpel·laran sobre la qüestió al Govern en alguna sessió de control mentre la presidenta del partit, Susanna Vela, ha deixat clar per les xarxes socials que el cas és una “vergonya” i que s’hauria de fer marxa enrere en l’adjudicació del contracte de les esmenes. No està clar què acabarà passat. “Ara resultarà que Govern finançarà les esmenes de la majoria”, conclou una font propera a l’executiu. El fangar continua enfangat.

Comentaris (2)

Trending