Terceravia alerta que els canvis legals per controlar la Covid poden vulnerar drets fonamentals

Josep Pintat considera que seria més adequat aplicar l’estat d’emergència per impulsar aquestes mesures que, d’aquesta forma, quedarien “acotades” en el temps i no fixades a una llei per sempre

El líder de Terceravia, Josep Pintat, durant una intervenció al Consell General.
El líder de Terceravia, Josep Pintat, durant una intervenció al Consell General. Terceravia

El grup parlamentari de Terceravia+Unió Laurediana té seriosos dubtes sobre la modificació legislativa que el Govern vol impulsar per fer més eficaç el control del compliment de les mesures restrictives per frenar l’expansió del coronavirus. Alguns dels canvis, adverteixen, poden fins i tot vulnerar drets fonamentals i, per tant, anar en contra de la Constitució. Per això, entenen que potser seria més adient apostar per l’aplicació de l’estat d’emergència.

Així ho ha comentat, en declaracions a Altaveu, el president de la bancada, Josep Pintat, que ha avançat que així es transmetrà al Govern amb les observacions sobre el text que els han de fer arribar aquest dimecres. El parlamentari lauredià té clar que “pot haver-hi dubtes”. En primer lloc, per “la tècnica legislativa”, ja que amb un únic projectes legislatiu es volen introduir canvis importants en fins a tres lleis anteriors. I, sobretot, perquè “parlem de drets fonamentals”.

Entre altres punts, genera dubtes el fet que es puguin fer cribratges obligatoris a la població o que el control de les reunions afecti també a aquelles que es facin en cases particulars. “Ens genera dubtes que es toquin alguns articles, com ara els que parlen del dret a la intimitat i de la circulació de persones. Si es fa així, podria haver-hi un problema al Constitucional”, ha comentat Pintat que, recorda, que la modificació fixaria aquestes disposicions delicades, si més no, pel que fa a aquests drets de forma permanent.

Una punció per extreure sang per a una prova serològica.

Relacionat

Govern podrà acordar cribratges obligatoris de detecció del coronavirus

Per això, des de Terceravia+UL s’entén que seria més adequat plantejar una alternativa: l’aplicació de l’estat d’emergència. Pintat recorda que, segons la llei, justament aprovada ara fa uns mesos, “el Govern el pot demanar, ho ha de justificar i el Consell General la pot atorgar”. Remarca, això sí, que “seria per un període limitat en el temps, de 30 dies ampliables”. Per tant, l’afectació a aquests drets fonamentals “quedaria acotada” i, a més, sotmesa “a un control parlamentari”.

Ciutadans passejant per l'avinguda Meritxell amb la mascareta posada.

Relacionat

Multa mínima de 1.001 euros per a qui incompleixi l’aïllament domiciliari per coronavirus

Per això, s’entén que la declaració de l’estat d’emergència “donaria més seguretat”. I així es preveu comentar a Govern en les valoracions sobre el text que, després de la reunió mantinguda ara fa uns dies, es va acordar enviar a l’executiu. El termini per fer-ho expira, justament, aquest dimecres.

Comentaris (4)

Trending