Strzoda posa fi a la seva tasca al país i ho ha fet en un acte no exempt d’emotivitat que també ha servit per posar en relleu la importància del Coprincipat com a sistema. Així, el síndic general, Carles Ensenyat, ha remarcat que “és el millor per afrontar els reptes d’un món global i defensar les nostres particularitats”. Per la seva banda, el cap de Govern ha recordat que la figura dels caps d’Estat “és essencial per a nosaltres”. I, per això, ha volgut destacar la tasca feta pel representant personal de Macron.
“Amb el seu treball ha fet certa la convicció que el Coprincipat ens ajuda a protegir Andorra”, ha comentat el màxim representant del parlament, que també ha posat en relleu el fet que sigui la persona que, durant més temps des de l’aprovació de la Constitució, ha ocupat el càrrec, fet que “demostra la confiança que té dipositada”. Tant ell com Espot han volgut “agrair” l’ajuda prestada en moments claus dels darrers temps. Especialment, en dos àmbits. Un, la crisi de la Covid-19. L’altre, el procés negociador amb la Unió Europea. “Ha sabut traduir l’andorrà a la llengua francesa i explicar quines eren les nostres necessitats i les nostres debilitats”, ha apuntat Ensenyat.
El cap de Govern, Xavier Espot, ha assegurat que Strzoda “ha entès i ha sabut interpretar els valors del poble andorrà i la nostra excepcionalitat i singularitat” i, això, ha apuntat, sempre “des de la discreció, la lleialtat i un alt sentit de la responsabilitat”
Per la seva banda, el cap de Govern ha assegurat que Strzoda “ha entès i ha sabut interpretar els valors del poble andorrà i la nostra excepcionalitat i singularitat”. I això, ha apuntat, sempre “des de la discreció, la lleialtat i un alt sentit de la responsabilitat”. Per això, ha deixat clar el “profund agraïment” que es té vers el ben aviat ex representant del Copríncep francès. Una sensació que també ha volgut expressar el seu homòleg episcopal, Eduard Ibáñez, tot posant en relleu “la bona col·laboració que sempre ha tingut amb mi i amb el meu predecessor”.
Les paraules pronunciades per les autoritats andorranes -“els meus amics”, ha assegurat- ha emocionat Strzoda. Ho ha deixat clar durant la seva al·locució, en la qual també ha fet un anunci: el Copríncep episcopal, Joan Enric Vives, anirà convidat per Macron a París per assistir a l’acte de reobertura de la catedral de Notre Dame, un cop reconstruïda després de l’incendi l’abril del 2019.
Strzoda ha recordat que la seva carrera professional s’ha allargat 54 anys i ha assegurat que el viscut com a representant personal del Copríncep francès ha estat “el període més apassionant”. També ha deixat clar que marxa però que això no vol dir que trenqui els lligams amb Andorra. Al contrari, ha volgut oferir-se per continuar donant suport, si cal. “Digueu-me quan i on puc ser útil”, ha indicat als presents, de qui ha assegurat que mantindrà “una gran relació personal”.
A la vegada, també ha tingut paraules d’elogi per al país, del que ha destacat la capacitat de saber, com a Estat, integrar-se a la comunitat internacional. “Heu sabut conduir-lo i estar al costat de la resta a l’hora d’afrontar problemes comuns”, ha manifestat. I això, amb una característica que cal valorar especialment: la proximitat de la classe política amb la ciutadania. Això, ha apuntat, fa que la democràcia sigui “molt directa” i, en un context on cada cop hi ha més desconfiança vers els dirigents, suposa un “exemple” de cara a la comunitat internacional.
Tot en un acte amb bona part de la classe política, des de consellers generals de la majoria de grups fins a les ministres Conxita Marsol, Ladislau Baró i Imma Tor així com cònsols -en algun cas el major i el menor- de les set parròquies. També hi havia l’ex director del gabinet del representant, Pascal Escande; els ex caps de Govern Jaume Bartumeu i Albert Pintat o l’ex síndica general Roser Suñé.
Comentaris (4)