Somveïns es constitueix com a partit polític per tenir “més veu” i “defensar millor la ciutadania”

La formació neix amb les principals forces concentrades a Andorra la Vella i Ordino però assegura que la voluntat és crear comitès locals a totes les parròquies

Enric García i Xavier Surana, vicepresident i president de Somveïns.

La fins ara plataforma Somveïns ha fet un pas més i s’ha constituït com a partit polític. La petició ja ha estat autoritzada per Govern i, per tant, la nova formació ja és oficial, amb Xavier Surana, actual conseller d’Andorra la Vella en representació el grup dins d’Enclar, com a president. En un termini màxim de quatre mesos, haurà de celebrar una mena de congrés constituïen per validar estatuts i executiva. Somveïns es marca el repte d’abordar “les principals problemàtiques” de la ciutadania, entre elles habitatge o poder adquisitiu.

“S’arriba a partit polític de forma natural però també a demanda dels ciutadans”, ha explicat Surana a Altaveu. En aquest sentit, es considera que “per tenir força no és el mateix estar com a plataforma ciutadana que com a partit, amb una estructura, uns estatuts i una executiva”. Per tant, la decisió ja tancada -l’executiu ha autoritzat ja la inscripció com a formació política, permet que “ara podrem tenir més veu i defensar millor la ciutadania”.

Somveïns neix amb la principal força a Andorra la Vella, però Surana deixa clar que també hi ha gent d’altres parròquies, principalment Ordino i la Massana. I la voluntat és arribar a totes. “Ara volem crear comitès locals a cadascuna perquè hem de tenir presència a totes i no centrar-nos únicament a la capital”, ha explicat el president del nou partit.

El sobre amb el vistiplau de Govern a la inscripció de Somveïns.

Un cop rebut el vistiplau del Govern, la formació ha d’avançar en la seva conformació. Així, la previsió és que en un termini màxim de quatre mesos es pugui celebrar una mena de congrés constituent. En aquest caldrà validar els estatus i l’executiva. Provisionalment, l’òrgan està compost de sis persones: un president -Surana-, un vicepresident -Enric García-, un secretari i tres vocals.

I, a la vegada, també treballar pel principal repte que es marca com a partit: “El principal és afrontar les problemàtiques actuals que afecten andorrans i residents”. Entre aquestes, Surana destaca la de l’habitatge però remarca que “no ens centrarem només en això”. Així, cita altres àmbits com ara el poder adquisitiu -“és preocupant que tanta gent tingui dificultats per arribar a final de més” o l’auge de la construcció. I tampoc oblida que cal marcar postura amb relació amb el futur referèndum sobre l’acord d’associació.

I, evidentment, com a formació es voldrà estar present a les eleccions. La forma exacta, però, encara és prematur de dir. “Sobre el paper, queda molt de temps. No sabem quan seran i això no depèn de nosaltres. Ara hem de treballar el dia a dia, consolidar aquests comitès locals i crear una estructura prou forta”, ha comentat.

Etiquetes: