Somveïns s’alinea amb el ‘no’ a l’acord d’associació amb Europa

La formació representada al comú d’Andorra la Vella reclama potenciar el trilateral amb Espanya i França, impulsar acords bilaterals i permetre la doble nacionalitat

El logotip de Somveïns. ARXIU

Somveïns diu ‘no’ a l’acord d’associació amb Europa. I fa públic el seu posicionament després de consultar no només amb experts en la matèria sinó, i sobretot, amb diversos residents al país, perquè considera que malgrat que en l’eventual referèndum que se celebri només hi podran prendre part els andorrans, “no hem d'oblidar que aquest canvi també afectarà a tots els que viuen a Andorra, a aquells pels quals aquest país és casa seva des de fa molts anys i que valoren la qualitat de vida que gaudeixen”.

La formació presidida per Xavier Surana i, especialment, amb representació al comú d’Andorra la Vella en una coalició -Enclar- amb els favorables a l’acord com el PS i els escèptics amb el pacte -que no pas amb Europa- com Concòrdia, reclama potenciar el trilateral amb Espanya i França, impulsar acords bilaterals sobre qüestions concretes amb altres mols països i permetre la doble nacionalitat amb la qual cosa, considera Somveïns, també s’obririen moltes portes tot preservant “la nostra identitat, la nostra independència i els nostres valors que ens han permès ser un país pròsper, segur i un lloc d’acollida”.

“Encara no tenim clar a qui beneficiarà i per quin motiu el Govern està tan interessat que s’aprovi, trobem a faltar un posicionament més neutral del Govern, exposant avantatges i inconvenients i no prenent part per allò que ells volen amb els recursos de tots”

La plataforma convertida en partit polític assegura estar “convençut que a la gran majoria de ciutadans els perjudicarà, són molts els que ens han traslladat aquest posicionament, molts els que votaran en contra d’aquest acord”. Somveïns manté que “encara no tenim clar a qui beneficiarà i per quin motiu el Govern està tan interessat que s’aprovi, trobem a faltar un posicionament més neutral del Govern, exposant avantatges i inconvenients i no prenent part per allò que ells volen amb els recursos de tots”

Per a la formació “l’adopció de la normativa europea comportarà la contractació de personal especialitzat a l’administració” i, en conseqüència, “l’estat haurà de recaptar més i, per tant, el Govern es veurà obligat a apujar els impostos existents i a crear-ne de nous. S’augmentarà el llindar del de l'IRPF, el d’exempció baixarà per recaptar més i el de l’IGI començarà a pujar perjudicant la competitivitat dels nostres comerços i afectant de forma molt important al petit comerciant”. Per a Somveïns, “les poques empreses d’Andorra que vagin al mercat europeu estaran a la cua perquè no tindran prou muscle per competir en comparació amb les establertes a Europa i, en canvi, la més petita d’Europa vindrà a Andorra i difícilment les nostres empreses hi podran fer front. No podrem protegir el nostre teixit empresarial”.

Més qüestions negatives sobre l’acord d’associació a parer de Somveïns són “el control de la immigració és molt important per mantenir la qualitat de vida de què gaudim (i que és un dels atractius per atreure turisme a Andorra). La delinqüència ha anat augmentant i, justament, el no poder demanar els penals sistemàticament a tots aquells que vulguin venir a viure i/o treballar a Andorra de la Unió Europea farà augmentar el risc”.  La formació té clar que “no ens podem permetre acceptar treure aquest filtre”. “Volem que vingui gent a viure a Andorra que sigui honesta, justament aquests ciutadans valoren molt d’Andorra els alts nivells de seguretat que gaudim i que als seus països d’origen no tenen i deixarem de ser atractius”.

ALTERNATIVES

En la comunicació on Somveïns exposa el seu posicionament es recorda que “en l’actualitat Andorra gaudeix d’un tractat trilateral amb Espanya i França. Pensem que, justament, és la fórmula a potenciar, i estem convençuts que no es defensa prou el mateix davant dels nostres veïns”. I també aposta per “la implementació de convenis bilaterals” que “ens hauria de permetre establir acords amb aquells països amb els qui ens interessi tenir vincles més estrets tant pels nostres joves per motius educatius com en l’àmbit laboral i comercial”.

“La doble nacionalitat ha de deixar de ser un tema tabú o recurrent de les eleccions generals per esdevenir una realitat. Aportarà als andorrans la possibilitat de gaudir d’una segona nacionalitat d’un país europeu i, per tant, poder estudiar o treballar a tota la UE com qualsevol altre europeu”

La formació exigeix que “la doble nacionalitat ha de deixar de ser un tema tabú o recurrent de les eleccions generals per esdevenir una realitat. Aportarà als andorrans la possibilitat de gaudir d’una segona nacionalitat d’un país europeu i, per tant, poder estudiar o treballar a tota la Unió Europea com qualsevol altre europeu”.

Finalment, i tot recordant que “Andorra no ha viscut mai d’esquena a Europa, geogràficament hi som i, sempre s’han tingut bones relacions en tots els àmbits, podríem dir que pel nostre origen som europeus i ho continuarem essent”, la formació exposa que “en uns anys Andorra deixarà de tenir els ingressos que té en l’actualitat pel tabac i que comporta una part important del pressupost. A aquesta manca d’ingressos s’hi haurà d’afegir els que es deixaran de percebre del ‘roaming’ d’Andorra Telecom”.