“Si no tenim la garantia que la vinyeta es pot aplicar de manera fàcil i àgil no es tirarà endavant”

El cap de Govern demana a la ciutadania que faci confiança a l’acord d’associació tot i assegurar que si al referèndum guanya el ‘no’ seria millor que l’executiu actual segueixi i critica el PS pel ‘cas Grifols’

Xavier Espot al nou estudi d'RNA.
Xavier Espot al nou estudi d'RNA.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha tornat a frenar una mica més, sense ni de bon tros descartar-la, la possibilitat d’instaurar una vinyeta que gravi els visitants del país. Malgrat assegurar que “hem de limitar el flux de turistes” i que “està bé” que discutim de mesures com el tribut que s’analitza, el màxim responsable governamental ha indicat que hi ha d’haver un consens ampli entre tots els actors implicats i que, en tot cas, “si no tenim la garantia que això es pot aplicar de manera fàcil i àgil això no es tirarà endavant”.

Espot s’ha referit aquest matí a la qüestió de la vinyeta però, sobretot, ha parlat de la llei òmnibus quant al seu impacte en relació amb l’habitatge i també s’ha manifestat de manera àmplia en relació a l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE), deixant clar que l’escenari per al referèndum segueix sent fer-lo entre el març i l’abril tot i que “ara hi ha un seguit d’imponderables que em fan impossible dir una data”. El també president demòcrata ha fet una crida a ‘no matar’ el seu partit abans d’hora i ha indicat que Demòcrates és l’única formació en la qual “la gran majoria ciutadana encara es reconeix amb la línia ideològica i programàtica”.

Xavier Espot ha fet aquestes observacions i moltes altres durant una entrevista al programa ‘Avui serà un bon dia’ de Ràdio Nacional d’Andorra (RNA). Encara no una hora de conversa en què, per exemple, ha defensat el fet que l’actual Govern pugui continuar al seu lloc fins i tot en el cas que la consulta sobre Europa fos negativa. I també ha estat molt crític amb el Partit Socialdemòcrata (PS) i com aquesta formació ha gestionat el ‘cas Grifols’, tot deixant clar que el fet que no acudeixi a la comissió legislativa d’Economia a donar explicacions sobre la no arribada de la multinacional farmacèutica no “vol dir secretisme ni no voler donar la cara”.

GRIFOLS I LA VINYETA

En relació amb el Prat de la Farga, l’espai que parcialment estava destinat a acollir el laboratori de Grifols, Espot ha afirmat que “no tanquem la porta a que continuï sent un prat de caràcter agrícola” i ha recordat que la millora del pont “és una inversió, no una despesa”. Aquestes explicacions les ha donat a demanda d’una oient i, després, de forma espontània el cap de Govern s’ha referit a la polèmica de les explicacions, tot dient que “no tinc cap tipus de problema en respondre totes les preguntes parlamentàries” que se li facin. Però que acudir a una comissió legislativa “senta un precedent i seria un menyspreu per a les ministres de tutela”, perquè al final es podria pretendre que el màxim responsable de l’executiu hagués d’acudir a qualsevol comissió legislativa.

“Pensar en plegar no ho he fet; tinc molt clar que tinc una responsabilitat, que tinc una legitimitat i això no és una qüestió de si et ve de gust o no et ve de gust. Me n’adono que el meu lideratge no està en entredit i continua sent necessari. Des d’aquest punt de vist no em plantejo que hagi de plegar”

Xavier Espot ha assegurat que “una confluència de factors” va ser el detonador perquè el projecte de Grifols no quallés. Primer, perquè a nivell d’Andorra tot es va ralentí més del que hauria estat desitjable, entre altres coses, pel soroll que ha tornat a recordar, van fer algunes formacions polítiques. I, després, per les dificultats de la multinacional i els canvis en la cúpula empresarial. “Qui ara dirigeix l’empresa no té vinculació emocional amb Andorra”, ha indicat el cap de Govern que, després, ha atacat el PS ja que “no han fet res a favor d’aquest projecte”.

Espot ha demanat al president i conseller del PS Pere Baró que hauria de tenir una posició “bastant més discreta amb aquesta qüestió” atès que mentre al Consell General es donava un suposat suport al projecte, ha vingut a dir el mandatari governamental, a nivell parroquial, a Ordino, els socialdemòcrates, aliats “amb el senyor Dolsa”, mantenien una postura totalment bel·ligerant. Per tant, Espot ha reclamat “coherència” als socialdemòcrates.

Quant a la polèmica de la vinyeta, d’entrada Espot ha explicat que a l’inici de tot plegat, quan es va apuntar aquesta qüestió al tomb de la llei òmnibus, “vam parlar dels excursionistes, no dels turistes ni dels fronterers”. Però com que la qüestió no estava prou treballada, “no ho vam posar a la llei”. “És veritat que per A o per B que es va parlar dels turistes, dels fronterers”, ha reconegut després el cap de Govern. De fet, va ser el ministre de Turisme, Jordi Torres, qui s’hi va referir en una entrevista a l’Altaveu. Però tot plegat no ha avançat gens.

“Estem absolutament igual que al mes d’abril”, ha explicat el dirigent governamental, que ha afirmat que si la qüestió es va posar sobre la taula va ser perquè es volia posar en marxa “un procés participatiu al tomb d’aquesta qüestió”. Ara per ara, però, “el procés de concertació no està suficientment madur” i si no hi ha un ampli consens sectorial i “si no tenim la garantia que això es pot aplicar de manera fàcil i àgil, això no es tirarà endavant”. Però el debat és totalment legítim per posar fre al creixement turístic i perquè “molts països ho tenen”.

PLEGAR, NO PLEGAR I EUROPA

Durant l’entrevista, a Espot se li ha demanat si havia pensat en plegar, i el cap de Govern ha respost que “pensar en plegar no ho he fet; tinc molt clar que tinc una responsabilitat, que tinc una legitimitat i això no és una qüestió de si et ve de gust o no et ve de gust”. Ara bé, “és legítim i és normal que un faci autocrítica” i quan hi dona tombs, “me n’adono que el meu lideratge no està en entredit i continua sent necessari. Des d’aquest punt de vist no em plantejo que hagi de plegar”. I tampoc preveu canvis en l’executiu. “Si veiem el que està passant als països del nostre entorn, nosaltres gaudim d’una estabilitat parlamentària que és envejable.”

Captura de pantalla 2024 09 16 a las 10.04.02
Xavier Espot durant l'entrevista a l'Avui serà un bon dia'.

Espot ha assegurat que “estic molt content amb el Govern que vaig configurar, són persones de la meva confiança i a més són persones competents” i entre elles podria arribar a sortir el seu successor, un terme, però, que ha refusat perquè remunta a altres temps. Se li ha posat al damunt de la taula un únic nom, el del ministre portaveu. “Guillem Casal m’agrada però m’agraden molts d’altres noms” ha afirmat tot recordant que Demòcrates és l’única formació del país que té possibilitats de mobilitzar molta gent fins i tot més enllà dels afiliats.

Xavier Espot ha indicat que per molt que es parli de desgast demòcrata, quan es pensa en un cap de Govern, ara per ara, es continua pensant que sorgirà “de les files demòcrates”. Per tant, “abans de cantar victòria per part d’alguns o simplement constatar-ho, queda molt camí per recórrer, queden gairebé tres anys de legislatura i queda molta feina per fer”. I, a més a més, “la gran majoria ciutadana encara es reconeix amb la línia ideològica i programàtica que representa Demòcrates”. I queden tres anys perquè “passi el que passi (amb el referèndum sobre l’acord d’associació) continuarem al Govern fins al darrer dia”.

“El text de l’acord d’associació és un bon text i és un text que permetria que Andorra segueixi creixent. És el model de la prosperitat econòmica i social, no d’una Andorra que vol continuar sent el que és, quan ja no pot ser el que és”

El mandatari governamental ha justificat aquesta afirmació en el marc d’una pregunta sobre la visió de la ministra de Presidència, Conxita Marsol, que seria més aviat partidària d’unes eleccions just després de la consulta sobre Europa, sigui quin sigui el resultat, atès que amb un ‘sí’ o amb un ‘no’ s’haurà de gestionar un escenari diferent al que hi havia en els darrers comicis. “És una opció perfectament defensable i obeeix a un objectiu legítim”, ha dit Espot del posicionament, personal, ha remarcat, de Marsol, que “si una virtut té és que és una persona molt transparent”.

El màxim responsable de l’executiu, que ha recordat que l’acord d’associació és tan important que transcendeix la present legislatura, ha afirmat que “em sembla bé el que va dir (Marsol) encara que realment no ho pugui compartir del tot o no ho tingui clar”. Per això és partidari, en tot cas, i com a premissa primera, mantenir-se al Govern més enllà del referèndum perquè si la consulta fos negativa “no necessitaríem inestabilitat política i d’aquí que calgui un Govern fort” com considera que seria el demòcrata tot i haver perdut la cita referendària. 

Una cita que serà “quan les circumstàncies facin que sigui possible” perquè hi ha el dubte de si Europa qualificarà o no d’acord mixt el text pactat amb Andorra. En tot cas, “al març o a l’abril de l’any que ve són els tempos amb els quals treballem”. I només caldrà un vot més de ‘sís’ o de ‘nos’ perquè es proclami vencedora una o altra opció. Es farà el referèndum, ha assegurat, perquè és un compromís, però “no vam parlar d’una majoria reforçada”. I a partir d’aquí ha defensat a ultrança l’acord assolit amb la Comissió Europea. 

“El text de l’acord d’associació és un bon text i és un text que permetria que Andorra segueixi creixent”, ha indicat Espot, que ha afirmat que el que propugna el pacte amb Brussel·les “és el model de la prosperitat econòmica i social, no d’una Andorra que vol continuar sent el que és, quan ja no pot ser el que és”. Per a Espot, l’associació amb Europa “és el camí correcte”. “Vostè creu que tinc algun interès en enganyar la ciutadania d’Andorra?”, s’ha demanat retòricament durant la conversa.

Comentaris (8)

Trending