Satisfacció prudent a Concòrdia mentre Andorra Endavant confia guanyar més escons

Els socialdemòcrates destaquen el desgast del Govern i d’Espot que evidencia l’enquesta política de l’AR+I però recorden que “l’acord d’associació ho canviarà tot”

Pere Baró (PS), Carine Montaner (Andorra Endavant) i Carni Escalé (Concòrdia).
Pere Baró (PS), Carine Montaner (Andorra Endavant) i Carni Escalé (Concòrdia). CONSELL GENERAL

Si l’enquesta política d’Andorra Recerca i Innovació (AR+I) beneficia algun partit, per dir-ho d’aquesta manera, aquest és Concòrdia. I a una certa distància, també treu bona nota, especialment quant al coneixement, la líder d’Andorra Endavant, que passa a ocupar un espai mes central en la política andorrana. A Concòrdia hi ha satisfacció, molta, però al mateix temps dosis de prudència. En les files de Carine Montaner s’advoca també per la prudència però, alhora, d’adverteix el convenciment que s’obtindrien més vots i consellers. 

El líder de Concòrdia, Cerni Escalé, afirma que “estem contents pels resultats, però ens els prenem amb tranquil·litat i prudència. Són els passos petits, però decidits, que faran el recorregut llarg i profitós. Avui no hem guanyat res i la feina està encara per fer. Continuarem remant amb força”, assegura. De la seva banda, Carine Montaner remarca, d’entrada, que “la gent confia amb les idees i la manera de fer d’Andorra Endavant”. I assegura que “el que copsem a nivell de carrer no està reflectit a nivell de l’enquesta”. En tot cas, recorda, el millor sondeig serà el 2027.

Cerni Escalé: “Estem contents pels resultats, però ens els prenem amb tranquil·litat i prudència. Són els passos petits, però decidits, que faran el recorregut llarg i profitós. Avui no hem guanyat res i la feina està encara per fer”

Montaner deixa en certa manera la consulta de banda i manté que “veient només a nivell de carrer hem guanyat votants i la confiança perquè respectem el nostre programa electoral i el seguim. A nivell de grup parlamentari la nota ha pujat i això és positiu. Ho copsem a nivell de carrer”. La líder d’Andorra Endavant explica que “tenim un full de ruta molt clar i a la gent li agrada. No hi ha incoherències i sabem on anem. Una cosa són les enquestes i una altra el resultat electoral. S’han d’agafar de forma prudent. Jo vaig dir que faríem grup parlamentari i em deien que no. Ara el tindríem més gran perquè aconseguiríem més vots”, ha conclòs.

També és prudent el president i conseller general del Partit Socialdemòcrata, Pere Baró, que recorda abans de res que es tracta només d’una enquesta i que “fa només un any” que hi ha el Govern actual per molt que és hereu de molts altres projectes demòcrates. Això fa que es noti “el desgast. Ja no es confia ni amb el Govern ni amb el senyor Espot”, indica un Baró convençut que “les nostres polítiques són les que funcionen”

Xavier Espot i Cerni Escalé se saluden una vegada escollit el primer cap de Govern el 2023.

Relacionat

‘Sorpasso’ de Concòrdia

En tot cas, el dirigent socialdemòcrata ha remarcat que “tot variarà depèn del que passi amb l’acord d’associació. Ho canviarà tot”, ha afirmat Baró, que deixant clar que en moltes qüestions de la consulta “els números no reflecteixen la realitat” però, alhora, ha celebrat el fet que, sense haver-se iniciat la campanya més intensa de comunicació sobre l’acord amb la UE, “per molt poquet però guanyaria el ‘sí’”.

Carine Montaner: “Veient només a nivell de carrer hem guanyat votants i la confiança perquè respectem el nostre programa electoral i el seguim. A nivell de grup parlamentari la nota ha pujat i això és positiu. Tenim un full de ruta molt clar i a la gent li agrada. No hi ha incoherències i sabem on anem”

De la seva banda, el conseller general d’Acció adscrit al grup demòcrata Marc Magallón afirma que “per com de petits som hem obtingut prou bons resultats, amb una correctíssima valoració de la nostra líder”, la Judith Pallarés. En tot cas, i deixant clar que la formació no s’ha reunit per fer cap valoració formal, d’entrada es fa una lectura “positiva” de l’enquesta. “Pensem que no hi ha hagut massa sorpresa i Concòrdia és qui més reforçat surt d’aquesta enquesta”, ha ressaltat el parlamentari d’Acció, que ha indicat que la formació liderada per Cerni Escalé “ha esgarrapat de totes les forces” i, especialment, ha assenyalat, del PS i Andorra Endavant.

Però més enllà de tot plegat, Magallón ha remarcat especialment dos elements que considera clau, com per exemple el fet que “quan es demana qui es creu que guanyaria les eleccions ara es diu de forma abassegadora se cita Demòcrates i la resta de forces que li donem suport”. Per tant, i com a segon element, “ara mateix la coalició que governa, tot i el desgast que suposa governar, es manté alguns punts per sobre”.

Finalment, la presidenta de Liberals, Cristina Rico, assegura, parlant de la formació que dirigeix i de la feina del conseller no adscrit Víctor Pintos, que “no ens ha sorprès la valoració que es fa”. I és que, ha reconegut Rico, la formació passa per “una situació molt precària i amb molt poca visibilitat”. Per tant, en aquest sentit “no hi ha sorpresa”. Més enllà d’aquí, Rico fa una valoració més genèrica per ressaltar el fet que de les respostes s’evidencia que hi ha “desafecció”. “La valoració que fa la població en general de la política no és gaire optimista”. Aquestes valoracions i la que es fa sobre el Govern, per exemple, comporten “certa inestabilitat”. 

La darrera lectura que fa la presidenta liberal és sobre l’acord amb Europa, i més enllà que “hi ha preguntes que no són massa clares” però sí que s’evidencia que hi ha “una polarització total de l’opinió pública”. Aquesta “fractura” és molt destacada, ha ressaltat Rico, que ha posat en relleu el fet que “hi ha una partició en tot allò que fa referència a Europa”.

Comentaris (2)

Trending