En línies generals, però, Faure ha marxat del Consell General deixant bones sensacions. L’antic militar i actual cap de gabinet de Macron ha causat “bona impressió”, segons ha explicat a Altaveu el president del grup parlamentari demòcrata, que ha destacat que “coneix els temes de país”. Així, ha indicat que “ens ha preguntat per l’actualitat del país com ara l’acord amb la UE i ens ha demanat per la nostra posició i com ho vèiem”. El mateix ha succeït amb l’avortament. Aquí, el líder ‘taronja’ ha remarcat que “li hem comentat que, per sobre de tot, ens interessa mantenir l’estructura del Coprincipat i que cal trobar una via amb la qual tothom se senti còmode”.
Per la seva banda, el president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, ha apuntat que “la nostra responsabilitat ha estat compartir de forma honesta els neguits pel país”. I, entre ells, no ha amagat que durant la trobada amb Faure ha posat en relleu el que pot comportar, al seu entendre, que “es pugui convocar un referèndum sobre l’acord d’associació amb un clima destinat a perdre’l”. També ha traslladat la seva defensa de la necessitat de “renegociar el conveni en aspectes com l’augment de la població previst, més mesures per contenir la inversió estrangera immobiliària o més capacitat a l’hora d’aplicar les normatives europees”.
Des del PS, Judith Casal ha apuntat que “crec que volia sondejar la posició dels grups sobre diferents temes” i ha indicat que la trobada els ha causat “bona impressió”. De fet, ha posat en relleu que, pel que fa a l’avortament i a la Unió Europea, hi ha sintonia. “Més enllà de la llei òmnibus, entenc que, en els altres dos temes, estem força alineats”. De fet, ha recordat que, pel que fa al dret a la interrupció voluntària de l’embaràs, “el govern de Macron n’és un ferm defensor fins al punt que l’ha constitucionalitzat”.
Des d’Andorra Endavant, s’ha indicat que, durant la trobada, “hem subratllat que en les condicions actuals, no podem assumir un acord d’associació amb la Unió Europea que comprometi la nostra sobirania i sobrecarregui l’administració pública”. També s’ha traslladat a Faure “la nostra preocupació per la possible desaparició del tracte preferent que Andorra manté amb França i Espanya en el marc de les seves relacions bilaterals respecte als altres països de la UE”. A la vegada, han posat en relleu la “inviabilitat pràctica i la inconstitucionalitat de la llei òmnibus”. En la declaració facilitada, la formació no ha fet cap referència a l’avortament, però sí que ha apuntat que la reunió “ha estat una ocasió per posar de manifest les nostres prioritats i per reforçar el diàleg amb el Copríncep francès, sempre amb l’objectiu de defensar la sobirania d’Andorra, mantenir la seva autonomia i treballar pel seu futur com a país independent i pròsper”.
Comentaris (5)