Així ho ha explicat el cap de l’executiu, Xavier Espot, durant la ronda de rèplica als grups parlamentaris del Debat d’Orientació Política. En resposta als dubtes que, al matí, havia apuntat el líder de Terceravia, Josep Pintat, el mandatari ha volgut donar més detalls de les modificacions que s’impulsaran amb la pròxima reforma fiscal que, ha deixat clar, en cap cas tocarà els tipus de cap dels impostos.
“La reforma no té com a objectiu incrementar la recaptació per compensar el deute crescut amb la pandèmia”, ha afirmat, tot remarcant que “no busquem pujar la pressió fiscal”. Sí que es vol en canvi, evitar que “un petit nombre d’empreses que generen beneficis no acabin tributant res”. I en aquest objectiu tindrà un paper clar les deduccions, que “han de ser una palanca de canvi en la societat”. Espot ha avançat que es buscarà “afavorir la digitalització, el mecenatge social, cultural o esportiu” així com també “impulsar la contractació dels col·lectius joves, de gent més gran o de persones amb discapacitat”.
Un altre objectiu de la reforma, ha avançat, serà “limitar que les deduccions puguin buidar de sentit l’impost”. També es vol “millorar la claredat de les seves interpretacions”.
El líder demòcrata també ha volgut negar que hi hagi falta de transparència al pacte d’Estat per la negociació amb la Unió Europea per assolir un acord d’associació. “S’ha compartit tota la informació i documentació de cada ronda”, ha afirmat. Sobre la manca d’un estudi sobre l’impacte de l’acord, ha remarcat que “la resolució de molts àmbits encara és una incògnita” i, per tant, “no seria fiable”.
En resposta a la intervenció de Pere Löpez, el cap de Govern ha admès que “poc podrem debatre”, tant pel fet que “podem estar d’acord en la gran majoria de punts” com perquè “li ha faltat concreció”. Al seu entendre, el del socialdemòcrata ha estat més “un discurs d’una hipotètica moció de censura meva o d’una investidura seva”, en el qual ha vist “un futur programa electoral”. El cap de Govern també ha volgut defensar que “ja anem molt lluny en polítiques de transició energètica”, posant d’exemple la llei d’economia circular. I, de fet, ha volgut contradir el discurs amb el fet que, fa uns mesos, el PS no va votar a favor del text que estableix la taxa al carbobni.
Més dur ha estat Espot amb Carine Montaner, a la qual ha volgut recordar que “no és metge ni científica”. A la consellera no adscrita li ha volgut deixar clar que “seguirem aplicant les mesures restrictives que siguin necessàries”, ja que “el que sí que seria discriminatori seria no fer-ho sabem que, en cas contrari, es poden posar en risc vides”.
Comentaris (3)