Rajoy, Fernández Díaz o Pino hauran de donar explicacions al Congrés per l’‘Operació Catalunya’

Els grups parlamentaris espanyols aproven aquesta tarda la relació d’intervinents en la comissió d’investigació, que arrencarà el 15 d’octubre, i citarà entre els suposats afectats per la trama político-policial Higini Cierco, Joan Pau Miquel o Artur Mas i Xavier Trias

Mariano Rajoy i Jorge Fernández Díaz conversant al Congrés. ARXIU

La cúpula política dels governs liderats per Mariano Rajoy i molts dels integrants de la suposada ‘policia patriòtica’ hauran de donar explicacions davant la comissió d’investigació instaurada al Congrés dels Diputats espanyol per la denominada ‘Operació Catalunya’, que inclou com una seqüència important la coneguda com la derivada andorrana, reflectida amb la intervenció de Banca Privada d’Andorra (BPA). Rajoy serà un dels citats. La relació d’intervinents, que inclou vint noms ara per ara, s’ha aprovat aquesta tarda. I les primeres compareixences es faran el 15 i el 30 d’octubre.

Entre els suposats promotors de la trama político-policial contra el sobiranisme català hi ha, s’ha insinuat, l’expresident espanyol Mariano Rajoy. Però també diversos dels alts càrrecs del seu govern com Jorge Fernández-Díaz, Cristóbal Montoro, Soraya Sáenz de Santamaría o María Dolores de Cospedal. També haurien d’intervenir en aquesta primera tongada diversos dirigents del ministeri de l’Interior o de la policia. 

És el cas del secretari d’Estat de Seguretat Nacional i de fet el número 2 de Fernández-Díaz, Francisco Martínez, o l’exdirector de la policia Ignacio Cosidó. I un seguit de noms lligats directament a la denominada ‘policia patriòtica’ com ara Eugenio Pino, Marcelino Martín Blas o Cestino Barroso. O la mediàtica Alícia Sánchez Camacho, l’exparella de Jordi Pujol Ferrusola i una de les confidents dels qui van muntat tot l’entramat político-policial.

Justament, els primers en comparèixer, segons allò que s’ha acordat aquesta tarda, són Francisco Martínez i Eugenio Pino el proper 15 d’octubre. Mentrestant, dues setmanes després, el 30 d’octubre, haurien d’acudir al Congrés Marcelino Martín Blas i Celestino Barroso, que a priori continua amb la immunitat diplomàtica activada. No hi ha cap altra data compromesa. Però sí que s’han acordat la resta d’intervinents.

La relació de noms també inclou suposats afectats per totes les decisions i actuacions polítiques i policials. N’hi ha dos de molt directament lligats amb el Principat: l’empresari i un dels copresidents de BPA alhora que propietari fins a la seva intervenció, Higini Cierco, i l’antic CEO de l’entitat bancària Joan Pau Miquel. També l’advocat que promou la querella per l’atac a la sobirania andorrana i membre de Drets Agustí Carles. Entre els afectats hi ha també citats Artur Mas, Xavier Trias i Oriol Junqueras.