“Que es plantegi permetre als temporers fer hores extra evidencia que el sou mínim no és suficient”

El PS lamenta “l’autocomplaença” de Govern amb l’informe de l’ECRI i assegura que tornarà a posar sobre la taula el debat sobre la necessitat de permetre els residents votar a les comunals i la possibilitat de poder accedir a la doble nacionalitat

Joao de Melo i Pere Baró durant la compareixença.
Joao de Melo i Pere Baró durant la compareixença. Toni Solanelles

El Partit Socialdemòcrata (PS) exigeix al Govern “més autocrítica” i una posició de menor “autocomplaença” en relació amb l’informe emès per la comissió contra el racisme i la intolerància (ECRI) del Consell d’Europa. Els socialdemòcrates reconeixen que hi ha coses que s’han fet bé, però recorden que hi ha moltes més recomanacions de dèficits palmaris que encara hi ha al país. Com per exemple el deteriorament de les condicions laborals. I és que, asseguren des de la direcció del PS, que des del Govern es plantegi permetre als treballadors de temporada fer hores extraordinàries és l’evidència que hi coses que no rutllen.

De fet, en paraules del vocal de l’executiva socialdemòcrata Joao de Melo, “és un clar reconeixement que si s’han de fer hores extra per poder viure al país, és que el salari mínim no és suficient”. Més encara, el president de la formació i conseller general, Pere Baró, ha lamentat que els temporers “venen a sobreviure”. Però quan Andorra deixi de ser atractiva fins i tot per aquests treballadors, el país en el seu conjunt tindrà un problema greu. “Escoltant la ministra (en referència a la sessió de consell de dijous passat i a Conxita Marsol) és del tot normal que ens diguin que hi ha una degradació de les condicions del treball.”

Baró: “El PS és l’únic partit que defensa el que defensa Europa, que és allò que és d’interès de la ciutadania”

I és que per a Pere Baró, “sembla que no importi la situació” que viuen moltes persones al país. Però la realitat, segons el president socialdemòcrata, és que Demòcrates “legisla pels que els han votat, que habitualment són propietaris de grans empreses. Només tenen en compte el conjunt de la ciutadania quan hi ha eleccions i encara molts cops per dir mentides”, ha reblat el president del PS, que juntament amb De Melo han comparegut per fer la lectura socialdemòcrata sobre l’informe de l’ECRI. “Cal menys autocomplaença i centrar-nos en allò que s’ha de millorar”, ha indicat el vocal de l’executiva. 

I en aquest sentit, els dos dirigents del PS han assegurat que tornaran a posar sobre la taula i, per tant, en el debat públic i polític -i cal veure a través de quins mecanismes- la necessitat de permetre a tots els residents poder votar a les comunals com recomana de forma reforçada l’organisme del Consell d’Europa. I, lligat amb això, han indicat Baró i De Melo, tractar novament la qüestió de la doble nacionalitat. Els dos dirigents del PS han recordat que la formació “fa anys que ho porta al programa” i que “es defensa” que els residents puguin votar a les comunals i que sigui viable el doble passaport o, almenys, reduir el nombre d’anys de residència necessaris per accedir a la nacionalitat.

De forma global, i igual com el socialdemòcrates celebren que des del Consell d’Europa es beneeixi el fet que s’hagi adoptat la terminologia de matrimoni tant en el cas de les persones del mateix sexe com les heterosexuals o lamenten que s’estigui demanant un major pes per al Raonador del Ciutadà que el PS ja reivindicava, Baró ha criticat que “interessos de partit (en referència a Demòcrates) passin per sobre de recomanacions internacionals” i, per tant, “dels drets de la població”.

De Melo: “Demanem menys autocomplaença a Govern i que ens centrem en allò que s’ha de millorar”

En aquest sentit, el president de la formació ha assegurat que el PS és l’únic “partit que defensarà el que defensa Europa, que és allò que és d’interès de la ciutadania”. En contraposició, ha vingut a dir el dirigent socialdemòcrata, Demòcrates subscriu allò que planteja Europa quan li convé, i si ni li convé, en prescindeix. Però hi ha “drets innegociables”, com els relatius als atacs xenòfobs o els drets LGTBIQ+. O també combatre “el discurs d’odi que tots coneixem, i que aprofitant l’anonimat hi ha qui creu que tot està permès. I això és un problema”, ha indicat Baró.

Per al president del PS, tot recordant la consellera i presidenta del grup parlamentari Judith Casal, aquesta problemàtica “s’ha d’eradicar. S’ha de treballar un text legislatiu sobre els comentaris i les xarxes socials. No parlem de censurar sinó de respecte”. I mentre Joao de Melo ha posat de relleu “la manca de dades important” denunciada pel Consell d’Europa, “i si ni tenim aquestes dades no podem treballar”, Baró ha conclòs reclamant “una lectura negativa de les recomanacions i no positiva com fa el Govern. Perquè sinó, el Consell d’Europa ens acabarà tocant el crostó de manera més important”

Comentaris (3)

Trending