En un to, almenys en la seva primera intervenció, més suau que altres ocasions, López ha volgut allarga la mà a les altres forces per abordar el futur. De fet, per “prendre mesures per canviar el model i transformar i rellançar la nostra economia”. Sense renunciar a fer crítiques –per exemple, ha remarcat que “les mostres d’esgotament i la manca de diversificació es deuen a la manca d’anticipació dels governs conservadors, liberals i demòcrates, dels darrers 25-30 anys”-, sí que ha apuntat la necessitat de “reaccionar i sumar esforços des de tots els àmbits” per buscar “consensos”.
A l’hora de valorar el programa Horitzó 2023, ha assegurat que “en el volem poder creure” però ha indicat que, per ara, no és possible, ja que “no conté projeccions ni financeres ni pressupostàries”.
López ha defensat que “és el moment d’implementar una resposta en matèria de política econòmica ràpida i efectiva, però alhora realment transformadora”. A l’hora de valorar el programa Horitzó 2023, ha assegurat que “en el volem poder creure” però ha indicat que, per ara, no és possible, ja que “no conté projeccions ni financeres ni pressupostàries”. Per això, ha demanat a Xavier Espot que “ens ho ha de posar fàcil i ha de compartir les xifres en les quals es fonamenta”.
El líder socialdemòcrata ha recollit el guant de les peticions de pactes d’Estat fetes des del Govern: acord d’associació, pensions -tot recordant que fa temps que es va demanar que es configurés una comissió entre Govern, CASS i Consell- o sanitat. I, de fet, ho ha estès a altres àmbits.
Entre ells, el de l’habitatge. “Ens sembla de tot imprescindible un consens polític per recercar solucions efectives i duradores”, ha afirmat. López entén que cal “l’assoliment d’un pacte d’Estat pel Dret a l’Habitatge”, que ha de ser “el catalitzador d’un Pla Nacional amb un horitzó a 5 o 6 anys vista, elaborat amb tots els actors”.
La justícia és un altre dels àmbits on cal un acord entre totes les formacions. I, també, altres institucions. López ha manifestat que en aquest pacte d’Estat “haurien d’estar convenientment representats els tres poders” i hauria de “reflexionar i cercar solucions als problemes que pateix”. Des del PS s’ha advertit que “urgeix fer un esforç tots plegats per trobar una situació on la nostra justícia millori i sigui de nou un dels pilars de la nostra democràcia”.
El PS vol que Andorra entri a formar part de l'Organització Internacional del Treball i considera que cal buscar ingressos taxant els beneficis de les societats i els aconseguits amb les SICAVs
El parlamentari ha avançat vàries de les propostes de resolució que la formació presentarà pel tercer i darrer dia del Debat. Entre elles, una per “instar a una modificació de la Llei de la Seguretat Social per garantir i assegurar un nivell d’ingressos equivalents al salari mínim tant per les persones que han treballat tota una vida com per aquelles a qui ha sobrevingut una situació d’invalidesa”. També es reclamarà que Andorra s’adhereixi a l’Organització Internacional del Treball (OIT).
Aquesta decisió, ha defensat, permetria que “al país es compleixin els estàndards laborals a tots els sectors productius”. Fins ara, ha recordat, “s’havia al·legat la càrrega de treball que suposava la integració” per no fer-ho, fet que contrasta amb l’entrada a l’FMI. En l’àmbit laboral, López ha avisat que també “cal regular el teletreball”.
On s’ha mostrat més crític el líder del PS ha estat en els plans a nivell fiscal. Així, considera que hi ha altres camins per recuperar el deute provocat pel coronavirus que no pas la creació de noves taxes que “pagaran tots els ciutadans”. Al seu entendre, el camí ha de ser un altre. “En l’actual escenari de dificultats pressupostàries, no han de tenir més cabuda les actuals bosses de no tributació”. Per tant, ha afirmat, cal eliminar l’exempció “en la distribució de dividends cap a la renda personal i els resultats provinent de les SICAVs”, que suposa un impacte anual de 45 milions.
Malgrat aquest i altres retrets fets en el discurs, López ha volgut acabar la intervenció remarcant la voluntat de diàleg. “Volem realment arribar a acords i enteses, estables, que generin confiança en els ciutadans”, ha assegurat.
Comentaris (1)