El PS lamenta que Espot “s’amagui darrere de les ministres” per no haver d’explicar el ‘cas Grifols’

Els socialdemòcrates han acceptat la compareixença de Marsol i Mas però asseguren que si no els convencen els arguments insistiran en la presència del cap de Govern, a qui reclamen també que és del tot necessari que es promogui al país un pla estratègic sobre recerca

Susanna Vela i Pere Baró durant la compareixença per donar compte de les decisions de la comissió d'Economia.
Susanna Vela i Pere Baró durant la compareixença per donar compte de les decisions de la comissió d'Economia. Toni Solanelles

El grup parlamentari socialdemòcrata lamenta que “el senyor cap de Govern s’amaga, s’amaga darrere de les ministres” en el ‘cas Grifols’. Dos dels consellers generals de la formació, Pere Baró i Susanna Vela, han assegurat que en el marc de la comissió legislativa d’Economia que s’ha celebrat aquest matí, els socialdemòcrates han acceptat la compareixença de les ministres d’Economia, Conxita Marsol, i de Salut, Helena Mas, com ha proposat Demòcrates, però han assegurat que en funció de l’exposició de les dues titulars ministerials “seguirem demanant i insistint” perquè “la ciutadania ha de saber què ha passat”.

Vela, d’entrada, ha fet un breu repàs del que va suposar l’anunci de l’arribada de Grifols al país i del fiasco posterior per tal de recordar que, de forma global, com a principi, el PS és favorable “a la innovació, la recerca i el desenvolupament econòmic i social” que poden contribuir a generar companyies com la multinacional d’origen català i que per això van donar suport a les iniciatives parlamentàries que es van haver de tramitar en aquell moment. Van votar-hi a favor i “ho tornaríem a fer” perquè estan “al costat d’aquest tipus de projectes que l’únic que fan és desenvolupar el país i donar sortides professionals als nostres ciutadans, especialment als nostres joves”. De fet, la consellera general ha reclamat la necessitat d’impulsar un pla estratègic sobre recerca.

Mentrestant, Baró ha mostrat el seu “malestar de com es fan les coses” en el sentit que “ens assabentem de la posició de Demòcrates a través de la premsa”. És a dir, que va ser aquest dijous quan la consellera general demòcrata i presidenta de la comissió d’Economia, Meritxell López, va anunciar als mitjans de comunicació que no s’acceptava la proposta del PS de demanar la compareixença d’Espot per parlar del fiasco de Grifols però, en canvi, sí que podrien comparèixer Marsol i Mas. Tot plegat, segons el parlamentari i president socialdemòcrata “és una manca de respecte política envers el PS però, també, vers els companys i companyes de la comissió”.

Baró ha mostrat el seu “malestar de com es fan les coses” en el sentit que “ens assabentem de la posició de Demòcrates a través de la premsa” i ha assegurat que tant els parlamentaris com els ciutadans, necessiten “saber què ha passat” amb “transparència”

I és que segons Pere Baró, tant els parlamentaris com els ciutadans, necessiten “saber què ha passat” amb “transparència” i quan “no se’ns diu la veritat i s’amaga informació” com el conseller general ha recordat que ha anat passant durant temps en què des del Govern s’assegurava que el projecte de Grifols tirava endavant quan ha resultat que no era així, es considera que Espot hauria d’acudir a la comissió legislativa perquè era “el màxim valedor d’aquest pacte” mentre que ni Marsol ni Mas eren ministres. De fet, l’actual titular de Presidència no estava a l’executiu.

El parlamentari socialdemòcrata també ha deixat clar que el fet que Meritxell López justifiqués entre altres coses l’absència d’Espot a la comissió pel fet que un cap de Govern “no ha d’acudir a una comissió, ni és cert”, atès que el 2010 el llavors màxim mandatari governamental Jaume Bartumeu va acudir a la comissió de Política Exterior a exposar com estava la negociació de l’acord monetari i, en general, a retre comptes sobre qualsevol cosa relacionada amb els vincles entre Andorra i la Unió Europea. Però “sembla que és més fàcil sortir en una foto triomfant que no pas en una altra en què ets més aviat perdedor”

En tot cas, els socialdemòcrates acudiran a la compareixença de les ministres el dia que pertoqui i escoltaran amb atenció les paraules de Marsol i Mas. “Esperarem les seves manifestacions” i a partir d’aquí, si escau, perquè temen que les titulars ministerials també tindran llacunes per desconeixement, tornaran a insistir amb les preguntes i demandes d’informació que escaigui. I és que el PS no accepta de cap manera que es pugui acusar l’oposició de “tenir la culpa de que el projecte no es faci”.

LA CASA PEL TEULAT

I aquí és quan Susanna Vela s’ha demanat si “Andorra està preparada o no per assumir un laboratori d’aquestes característiques”, vist que en matèria de recerca, com ha evidenciat una recent resposta a una pregunta seva, la “inversió ha estat pràcticament inexistent”. La parlamentari ha lamentat que “no hi ha cap tipus de pla estratègic” ni res que se li assembli. Més enllà que “també necessites, a part d’una normativa, un ecosistema més potent per intentar abraçar aquest projecte”. I cal “definir unes línies bàsiques de recerca”, perquè en cas contrari “comencem la casa pel teulat”

“Demòcrates empra la ‘política de l’eslògan’: ‘farem, farem, farem…’ Però no es fa mai res. I això porta a una política d’haver de recular. Ara bé, quan recules, has de donar explicacions”

Vela ha insistit que “no hi ha un pla de recerca en general” alhora que “necessites tenir els espais” i, també, “tenir un parc tecnològic i una bona estructura de recerca”. “Tot això fa falta si volem que empreses” d’alt valor afegit s’implantin al país. Però després de diversos anuncis durant la crisi de la pandèmia, tot o gairebé ha quedat pràcticament en un no-res. “Cert que amb la Covid s’havien d’adoptar decisions. Però hi ha més vida a banda de la Covid. I s’han d’anar preveient coses una vegada passada també la pandèmia”. Perquè a l’entendre de la consellera general, si mai tornés a succeir quelcom de similar, i ha deixat clar que no té cap interès en què passi, “tornarem a no estar preparats”.

“Seguim sense un pla de recerca. Ni el Govern el fa ni l’AR+I tampoc. Ni un ni l’altre no el fan”, ha insistit Susanna Vela, abans que Pere Baró conclogués amb una afirmació prou contundent: “Demòcrates empra la ‘política de l’eslògan’: ‘farem, farem, farem…’ Però no es fa mai res. I això porta a una política d’haver de recular. Ara bé, quan recules, has de donar explicacions.” I això, entenen, és el que ha volgut evitar Espot amagant-se rere les ministres.

Comentaris (4)

Trending