El PS exigeix a Espot que s’apliqui l’autocrítica amb Grifols i l’acusa “d’ometre la veritat”

El president de la formació i conseller general Pere Baró anuncia que s’ha demanat que el cap de Govern comparegui davant la comissió legislativa d’Economia i que s’ha fet una petició d’informació per saber com s’ha resolt el pacte de socis amb la multinacional farmacèutica

Pere Baró ha comparegut a la seu del PS.
Pere Baró ha comparegut a la seu del PS. Toni Solanelles

“Potser en lloc de demanar autocrítica a l’oposició el que cal és que el senyor Espot sigui una mica més modest i s’apliqui a ell mateix el que ens demana a nosaltres.” El president del Partit Socialdemòcrata (PS) i conseller general de la formació, Pere Baró, ha respost les manifestacions fetes aquest dilluns pel cap de Govern en relació amb la cancel·lació de Grifols i ha afirmat que des del punt de vista polític el més greu és que “al Consell se’ns ha omès la veritat. En un altre país l’oposició estaria demanant dimissions”.

Baró ha continuat afirmat que “si només féssim soroll, en zero coma hauríem demanat que plegués. Però com a oposició responsable que som no ho hem fet. El que sí que demanem són responsabilitats”. I que les assumeixi Espot vist que la ministra de Presidència i Economia, Conxita Marsol, no formava part de l’executiu que va pactar amb Grifols el seu aterratge a Ordino que ha resultat ser un fiasco. I què vol dir assumir responsabilitats? D’entrada, segons el dirigent socialdemòcrata, que Xavier Espot doni explicacions públiques davant la comissió legislativa d’Economia. 

“El gener del 2024 el senyor cap de Govern ja sap quina és la realitat del projecte i en seu del Consell General no se’ns diu la veritat”

En aquest sentit, Pere Baró ha informat que aquest dilluns es va posar en contacte amb la presidenta de l’esmentada comissió, la demòcrata Meritxell López, per demanar-li que caldria sol·licitar la compareixença del cap de Govern perquè doni tots els detalls al tomb del projecte de Grifols. Des que es va gestar fins que s’ha acabat cancel·lant. Alhora, el grup parlamentari socialdemòcrata ha tramitat una demanda d’informació perquè es faciliti el document de dissolució del pacte de socis i tot allò relatiu a les despeses fetes en les obres al terreny del prat de la Farga.

Baró ha comparegut a la seu socialdemòcrata per mostrar la seva sorpresa perquè Espot hagi culpabilitzat “l’oposició i la ciutadania del naufragi de Grifols” i ha recordat que inicialment estaven a favor del projecte però no de les formes amb què es va articular. En aquest sentit ha concretat el president del PS que creien que s’havia d’haver fet una llei marc per afavorir projectes d’inversió estrangera d’alt valor afegit i, en tot cas, s’hauria d’haver promogut un concurs internacional perquè poguessin aterrar a Andorra aquelles empreses que es cregués adient, i no pas que s’hagués apostat per un acord únic amb Grifols per l’amistat que unia aquesta firma amb l’exministre Joan Martínez Benazet.

Pere Baró durant la compareixença d'aquest migdia.
Pere Baró durant la compareixença d'aquest migdia. Toni Solanelles

ha deixat clar Pere Baró que parlant d’amistat no es referia a cap anomalia sinó a una constatació de la relació entre dues parts. “No estem en contra d’aquest tipus de projectes. La nostra discussió és que estava mal plantejat de base, aquest projecte”, ha insistit el parlamentari. I ha lamentat la manca de transparència que a parer de Baró és, al final, el que ha generat el ‘soroll mediàtic’ perquè, ha explicat el conseller general del PS, a manca de tenir informació es van haver de fer demandes d’informació i diverses preguntes orals. I aquí és quan Baró ha mostrat el seu malestar pel fet que “al Consell se’ns ha omès la veritat”.

“Si fem preguntes i no se’ns diu la veritat, en aquell moment ja et qüestiones tot el que pugui respondre en seu del Consell General. Et qüestiones si en les preguntes que ens ha respost ell en altres temes també ens ha pogut amagar informació. És una pregunta que et fas, un dubte que et queda”

Baró, que ha fet un repàs de totes les demandes d’informació i d’altre tipus que s’han realitzat al tomb del projecte de Grifols, ha recordat que la ministra de Presidència i Economia, Conxita Marsol, va reconèixer divendres que ja al juliol passat Grifols els va indicar que seria molt complicat mantenir la seva inversió a Andorra. És en aquest sentit que el president del PS ha fet dues observacions. En primer lloc, per lamentar que Espot no fos transparent i honest i no expliqués el que hi havia. “Si se’ns hagués dit que hi havia dificultats i que s’estava treballant per resoldre la situació i que això havia de quedar en l’esfera privada, hauria quedat en l’esfera privada”.

Però no va ser així i això va obligar a anar fer preguntes i demandes. “El gener del 2024 el senyor cap de Govern ja sap quina és la realitat del projecte i en seu del Consell General no se’ns diu la veritat”, ha afirmat rotund Pere Baró recordant que Espot havia assegurat que no hi havia problemes i que el fet que apareguessin dificultats econòmiques al tomb de la multinacional no tenien res a veure amb el centre de recerca que es pretenia desenvolupar a Andorra. “És el cap de Govern i ningú més qui ha de donar explicacions i assumir responsabilitats”

Per tant, es reclama a Espot que “sigui transparent en una compareixença pública”. Ara bé, també ha deixat clar Baró que veient com s’han desenvolupat els esdeveniments i les compareixences o respostes a preguntes, “si fem preguntes i no se’ns diu la veritat, en aquell moment ja et qüestiones tot el que pugui respondre en seu del Consell General”. I anant encara una mica més enllà, el dirigent socialdemòcrata ha afirmat que “et qüestiones si en les preguntes que ens ha respost ell en altres temes també ens ha pogut amagar informació. És una pregunta que et fas, un dubte que et queda”.

Comentaris (3)

Trending