Proposta perquè els parlamentaris no puguin optar a adjudicacions directes del Consell

Els grups han començat a analitzar una cinquantena de propostes de modificació del reglament, entre les quals la possibilitat d’establir certs límits als concursos públics als quals es poden presentar els membres de la cambra

Un moment de la reunió del grup de treball. CONSELL GENERAL/SERGI PÉREZ

Representants dels diferents grups parlamentaris conjuntament amb els síndics generals i els serveis tècnics del Consell General han mantingut aquest dimecres una primera reunió per configurar una comissió “no formal” que abordarà possibles canvis en el reglament de la cambra. Aquesta feina s’allargarà les properes setmanes i té com a objectiu buscar millores en el funcionament parlamentari. Sobre la taula, una cinquantena de propostes, entre les quals preveure que les comissions puguin tenir iniciativa legislativa pròpia, establir incompatibilitats per als parlamentaris a ple temps o que els consellers no puguin optar a adjudicacions directes, com a mínim, de la pròpia cambra.

La d’aquest dimecres ha estat, segons han explicat a lAltaveu diferents consellers, una primera trobada que ha servit per analitzar part de les esmenes a l’actual reglament presentades. Més endavant, el dia 24, es farà una segona on s’estudiaran la resta. A partir d’aquí, tocarà el treball de buscar consens.

Inicialment, els qui han intervingut han estat els serveis jurídics del Consell, que han presentat una desena de propostes, més aviat de “caràcter tècnic”. Després s’han començat a valorar les elevades pels grups parlamentaris. De moment, s’ha pogut fer una lectura inicial de les que ha fet arribar Andorra Endavant.

En aquesta primera reunió s’han tractat les propostes fetes pels serveis jurídics de la cambra i les plantejades per Andorra Endavant

En aquest sentit, la seva líder, Carine Montaner, ha donat especialment importància a la proposta de “definir bé els perfils dels diferents consellers generals”, destriant entre presidents de grup, consellers rasos o els que estan a ple temps. I, també, establint unes certes incompatibilitats, com ara, en el cas d’aquests darrers, que “no puguin fer altres activitats o tenir empreses”.

També es considera important que es prohibeixi que els parlamentaris puguin rebre dotacions o dietes dels seus grups o optar a presentar-se a concursos públics. Segons ha assegurat Montaner i altres fonts consultades, del que s’ha comentat a la trobada es podria desprendre que hi ha disposició a regular que, com a mínim, els parlamentaris no es puguin rebre adjudicacions directes. Almenys, del mateix Consell, sense descartar ampliar-ho a altres administracions, tot i que en cap cas a totes i això ja dependria d’altres normatives diferents al codi de conducta dels parlamentaris i al reglament de propi Consell.

En la següent reunió, s’abordaran les esmenes fetes per altres grups. Per exemple, des de Concòrdia es proposa que les comissions legislatives puguin tenir iniciativa legislativa pròpia o millorar el funcionament del debat d’orientació política o dels monogràfics.

La feina continuarà al llarg de les properes setmanes. La intenció és consensuar un nou text que, posteriorment, es pugui validar de forma unànime al ple de la cambra.