De fet, el grup liberal traslladarà demà mateix de manera oficial una petició a la síndica general perquè els comptes de tots grups parlamentaris es facin públics de manera immediata atenent al fet que actualment Sindicatura ja disposa dels comptes de tots els grups parlamentaris, ja que se sotmeten a l’escrutini del Tribunal de Comptes anualment. La publicació dels comptes de tots els grups suposa, segons els liberals, “un exercici de transparència que mostrarà la gestió que fa cada grup parlamentari dels fons que reben per part del Consell General i les retribucions que perceben els seus integrants”.
Tot plegat arrenca de la descoberta, volguda o sense voler, per error o descuit, aparentment de la CASS, d’un document que arriba a la consellera general de Terceravia Carine Montaner i que es posa sobre la taula en el marc de la discussió de la retallada salarial que es planteja a tots els càrrecs polítics fins al final d’any. El document, que acredita la cotització de la CASS del grup liberal, evidencia quelcom legal i legítim però que contravé els usos i costums haguts fins la legislatura passada. Més enllà d'obrir el debat moral i ètic, més encara en el moment en què tot l'afer ha acabat esclatant.
En l'origen de tot plegat hi ha un document que la CASS lliura per error o descuit a la consellera de Terceravia Carine Montaner i que es posa damunt la taula durant el debat per la retallada dels sous polítics
El president liberal no només cobra el salari assignat pel Consell General en relació amb el seu càrrec -uns 3.500 euros nets mensuals- sinó que atenent al fet que, Ferran Costa, és l’únic que pot afegir les tasques administratives de gestió del grup, que correspondrien a una dedicació complerta a la tasca política o a un assessors a jornada sencera, s’afegeix 1.800 euros nets com a complement. Alhora, i a banda dels pocs més de 100 euros de dietes diàries en cas de viatge a l’estranger, els liberals també es fixen un suplement.
Montaner adverteix de la situació a diversos consellers de tots els grups polítics i el Partit Socialdemòcrata esclata amb indignació i posant encara més llenya al foc de la que els liberals consideren que la parlamentària de Terceravia ja havia posat fent rodar la informació continguda en un document l’origen del qual és, com a mínim, creuen, anòmal. Els liberals avaluen emprendre accions però ho descarten per no donar més gas a una situació que des del punt de vista social i ètic en un moment de forta crisi econòmica tenen perduda.
I aprofitant que els socialdemòcrates reclamen una explicació pública de com ‘es gasten’ els diners els liberals, la resposta de l’equip de Ferran Costa és que se sàpiga, doncs, què, quant i amb què es gasta cadascun dels grups presents al Consell General els diners que reben de la institució. Des de liberals, segons que s’ha exposat en un comunicat es considera que “revelar de manera transparent i global els comptes de tots els grups parlamentaris és la millor manera d’informar a la ciutadania de l'ús que es fa dels diners públics”.
Els liberals esmenaran la proposició de llei de transparència per tal que els comptes dels grups parlamentaris -no es parla dels salaris individuals dels consellers- hagin de ser públics
El grup liberal també sol·licitarà que des del Consell General es redacti un reglament que determini clarament quines retribucions dineràries poden rebre els parlamentaris per part dels grups en funció de les atribucions i els càrrecs que ocupen. Actualment i amb la darrera modificació del Reglament del Consell General en vigor, els grups tenen barra lliure per fer amb la bossa de diners que els atorga la institució allò que els plagui, sempre, és clar, dins d’unes coordenades legals molt generals. No hi ha directrius concretes com hi havia hagut, ni topalls salarials de referència.
Ells liberals subratllen que en tot moment s’han cenyit a les indicacions vigents en l’actualitat, aprovades de forma unànime pels grups parlamentaris de la darrera legislatura, i que tots els pagaments als seus consellers s’emmarquen en la més estricta legalitat i se sotmeten a la fiscalització del Tribunal de Comptes. A més, el grup parlamentari format per Costa, Marc Magallón, Sílvia Ferrer i Eva López entrarà una esmena a la Proposició de llei qualificada de transparència i accés a la informació pública perquè els comptes dels grups parlamentaris hagin de ser públics i d’aquesta manera els ciutadans puguin saber amb claredat quines són les assignacions dineràries que els grups reben del Consell General i a què dediquen els diners.
En el comunicat emès pels liberals, aquests remarquen que la llei de transparència és un compromís que Liberals va contraure amb la ciutadania, ja que era un dels punts destacats del programa electoral amb el qual va concórrer a les passades eleccions generals. En el marc d’aquest compromís amb la transparència, els quatre consellers generals ja van realitzar a l’inici d’aquesta legislatura una declaració de béns davant notari que repetiran al final de mandat. Per últim, els liberals creuen que la millor forma d’evitar “l’opacitat”, a la qual ha fet referència el president socialdemòcrata és que el Consell General treballi per establir els mecanismes necessaris per garantir la transparència de l’ús de tots els fons públics que perceben els grups parlamentaris.
En la mateixa línia s'ha expressat, també via comunicat, el grup demòcrata, tot considerant que mostrar de manera clara la gestió pressupostària dels grups és un acte de transparència necessari davant la nostra ciutadania, tenint en compte que es tracta de diners públics. A més, remarquen que s’alinea amb la Proposició de llei qualificada de transparència i accés a la informació pública, impulsada pels grups de la coalició governamental. També comparteixen la proposta d’establir reglamentàriament quines retribucions dineràries poden rebre els consellers generals per part dels seus grups, en funció de les atribucions, el temps de dedicació i els càrrecs que ocupen.