Els parlamentaris demòcrates celebren els avenços respecte de les exigències del Consell d’Europa

Martisella recorda que s’ha passat d’incomplir les sis recomanacions plantejades pel GRECO el 2017 a passar-ne cinc i mitja ara; la mitja que falta, publicar els béns dels consellers generals, “no està sobre la taula”

Maria Martisella en el faristol parlamentari.
Maria Martisella en el faristol parlamentari. SERGI PÉREZ / CONSELL GENERAL

Els consellers generals demòcrates celebren que de les sis exigències plantejades pel Grup d’Estats contra la Corrupció (GRECO) del Consell d’Europa en la quarta avaluació de l’organisme cenyida a parlamentaris actualment se’n compleixin “cinc i mitja”, com indica la presidenta suplent del grup, Maria Martisella, que recorda que al 2017, en el primer informe, s’incomplien totes, i ara, després d’una addenda en el segon informe d’aquella avaluació, només s’està a mitja recomanació de passar-les totes. Ara bé, la mitja que queda, relativa a la publicació dels béns dels consellers generals, “no està sobre la taula”.

Martisella s’ha referit estrictament a les recomanacions sobre parlamentaris. L’avaluació també es referia a jutges i fiscals. La valoració de la parlamentària, però, va en la mateixa línia que la valoració feta pel Govern, que ha recordat que s’estan complint totalment nou de les tretze exigències del GRECO. L’única que s’incompleix del tot és la del sistema d’elecció dels membres del Consell Superior de la Justícia. El nucli dur dels incompliments fa set anys se cenyia en allò concernent als consellers generals. Que s’hagi fet pràcticament el ple de l’aprovat, doncs, satisfà la presidenta suplent dels demòcrates.

El GRECO és el grup del Consell d'Europa que lluita contra la corrupció.

Relacionat

El Consell d’Europa torna a tocar la cresta a Andorra perquè els polítics no publiquen els seus béns

“S’ha avançat molt”, ha remarcat Martisella, que quan se li demana per la mitja recomanació que falta, afirma que que “no cal ser tampoc els millors de la classe” i recorda que ja s’ha fet el pas de dipositar davant de notari una relació de béns. Publicar-los “no està sobre la taula”. I no ho està, indica, perquè si es fes, “això es convertiria en un safareig”. L’argumentari no ha variat gens, admet la parlamentària, que afirma que també han de dipositar una declaració de béns tota la resta de càrrecs electes. 

Una cosa que sí que es pot plantejar és modificar la llei relativa a la transparència en relació amb el fet que hi hagi l’obligació de traslladar les declaracions al Tribunal de Comptes. I que aquest ens informi públicament de qui ha fet la declaració i qui no l’ha fet, perquè com recorda Martisella, “la gent ha anat assumit que ha de fer la declaració davant del notari” però no hi ha cap penalització en cas de no fer-ho. Ara bé, “no es pot passar de 0 a 100. I hem passat d’incomplir sis recomanacions a no complir-ne només mitja”

Comentaris (2)

Trending