Pallarés i els parlamentaris liberals deixen el partit garantint estabilitat governamental

La ministra i candidata perdedora de les primàries i els quatre consellers de la formació l’abandonen lamentant els “postulats més conservadors” que està adoptant i pretenen treballar en un projecte de tarannà socioliberal

Eva López, Marc Magallón, Judith Pallarés, Ferran Costa i Sílvia Ferrer durant la compareixença.

Trencament consumat. I a priori, molt desigual. Els fins ara quatre consellers generals liberals -Ferran Costa, Marc Magallón, Eva López i Sílvia Ferrer- i la ministra d’Afers Socials i candidata perdedora de les primàries, Judith Pallarés, abandonen Liberals d’Andorra “decebuts” pel tracte rebut les darreres setmanes i els “postulats més conservadors” cap als quals hauria tombat. Amb tot, els cinc, en una compareixença conjunta, han garantit el suport a Govern -“a aquest Govern”, han deixat clar- i l’estabilitat parlamentària sempre que no hi hagi derives que s’allunyin “del projecte que nosaltres volem defensar”.

Tot i que han comparegut els cinc representants que deixen la formació -i poc a poc ja s’estan confirmant noves baixes-, han estat Pallarés i Costa els qui han actuat de portaveus i han revelat, entre altres coses, una trobada amb el cap de Govern, Xavier Espot, per deixar-li clar que la seva marxa del partit no ha de comportar canvis en la relació parlamentària ni executiva. Amb Espot hi han parlat cara a cara. Amb l’encara president de Liberals, Jordi Gallardo, Pallarés ha reconegut que “només parlem a través dels mitjans de comunicació”. De fet, els darrers missatges sorgits de l’entorn de Gallardo i del candidat a cap de Govern, Josep Maria Cabanes, haurien estat clau per fer vessar la paciència dels compareixents.

Pallarés i Costa han deixat clar que, en principi, no ha de canviar res en relació amb el funcionament parlamentari. Els consellers generals no deixaran l’escó i l’únic que cal veure és si el nom del grup parlamentari s’ha de canviar. La ministra seguirà al capdavant del ministeri. I si qualsevol element de pressió portés a destituir-la, que això sí que pot ser, també és clar que el suport i l’estabilitat que s’han compromès els compareixents a mantenir desapareixeria. Ara per ara, “continuarem honorant fil per randa aquell programa electoral” amb el qual es van presentar als comicis.

Per als compareixents, qui ha canviat és el nucli dur del partit, la direcció conformada pel triumvirat Gallardo-Cabanes-Lafoz, que hauria virat 180º el seu discurs i el seu posicionament. “Al nostre criteri s’allunya del projecte que nosaltres volem defensar”, ha deixat clar Pallarés

Per als compareixents, qui ha canviat és el nucli dur del partit, la direcció conformada pel triumvirat Gallardo-Cabanes-Lafoz, que hauria virat 180º el seu discurs i el seu posicionament.  Hi ha hagut una “disgressió” en els fets i les paraules, segons Costa. “Al nostre criteri s’allunya del projecte que nosaltres volem defensar”, ha deixat clar Pallarés, que formalment ha estat qui ha anunciat que “tan els quatre consellers com jo mateixa ens donarem de baixa del partit”. Encara que és aviat per anar més enllà, la ministra ha deixat clar que volen “treballar per un projecte que generi il·lusió” i no que suposi “una gestió tòxica en relació amb la vida pública i política”.

La titular d’Afers Socials, requerida pel seu posicionament ideològic en l’espectre andorrà, ha parlat de situar-se en un “centre progressista” que després ha matisat afirmant que, d’impulsar-se alguna nova proposta política, hauria de ser “una força més socioliberal on el valor de la llibertat individual va compaginada amb allò que és comú”. Ha parlat de creixement econòmic, de justícia climàtica i de cercar amplis consensos i equilibris.

Amb tot, Costa ha deixat clar que “no estem en aquesta fase” de constituir ja un nou partit, tot i que “segurament s’haurà de precipitar de manera ràpida”. De moment, “no volíem anar buscant adeptes a la causa” i, per tant, no han pogut quantificar quants militants podrien seguir els seus passos, tot i que sí que han reconegut que en transcendir que farien algun moviment -“un pas al costat”, ho ha qualificat en algun moment Ferran Costa- han rebut missatges d’ànim i felicitació tan per part d’afiliats de la formació com de simpatitzants.

ESTAT DE LA QÜESTIÓ

La compareixença ha estat força llarga. Pallarés i Costa han fet les seves respectives reflexions d’entrada. La ministra ha parlat més en primera persona i com a candidata a les primàries que va ser. El parlamentari ha tingut inicialment un toc més reflexiu. Després tots dos han anat aprofundint en detalls a mesura que se’ls han anat fent preguntes. Han assegurat haver informat el cap de Govern i, també, als seu entorn polític més pròxim. La decisió es va coure anit, després de repassar les darreres entrevistes, protagonitzades respectivament per Jordi Gallardo i Josep Maria Cabanes.

Judith Pallarés ha explicat que contràriament al que esperava i al que se li havia dit, que “s’havia d’iniciar un procés d’intentar sumar les parts” després de les primàries, no hi havia hagut res d’això. “Amb nosaltres no hi ha hagut cap tipus d’apropament per part de l’executiva. No m’ha trucat ningú, ni la secretària general, ni el senyor Cabanes, ni el senyor Gallardo.” Fins que divendres sí que s’hauria contactat amb el conseller Marc Magallón que, probablement, veien com el més proper.

Judith Pallarès durant la compareixença.

Per a la ministra i dirigent liberal, “les manifestacions haurien estat més de convidar-nos a marxar que arribar a tenir un equip per sumar les parts”. Per a Pallarés, si la voluntat hagués sigut “sumar” no hi hauria hagut dubtes. En canvi, s’han produït tot de manifestacions, a l’entendre de la política, “fora de lloc i de visió esbiaixada”. Per a Pallarés, les primàries no es van convocar degudament i Gallardo només hauria informat, quan i com va voler, al seu entorn. I “nosaltres no formem part del seu nucli de confiança”.

Pallarés ha afirmat que no havia traït ningú perquè l’avui president liberal mai li va dir obertament que es presentaria a les primàries. I això, i el fet que gent del partit li demani de presentar-se, “fa que jo canviï d’opinió”. La ministra ha lamentat que el seu col·lega de gabinet pugui canviar d’idees però en canvi, a ella, aquest pas no se li permeti. I en aquest marc ha citat les qüestions mal enteses que hi ha al seu entendre. “Aspectes com la lleialtat sempre és recíproca, no és només per un costat. Es confon lleialtat amb obediència, confiança amb submissió o suport amb silenci.”

Per a qui ha ostentat diversos càrrecs dins de Liberals, el que traspua de la direcció liberal actual fa pensar que, “al nostre criteri s’allunya del projecte que nosaltres volem defensar, un projecte liberal amb tota l’amplitud de la paraula”. Davant d’això i amb la voluntat “de mirar endavant, deixar passar aquesta qüestió i que cadascú pugui defensar allò que consideri”, els cinc compareixents han anunciat que s’estimaven més plegar i dedicar esforços a fer complir el programa amb què van concórrer als comicis.

DECISIÓ MEDITADA

De fet, “arribar a prendre aquesta decisió no és ni fàcil ni gratuït. La decisió no és senzilla, no és precipitada i sí molt meditada. És una decisió quirúrgica que respon als fets de les darreres setmanes”, ha dit el parlamentari Ferran Costa que ja al final de la compareixença ha explicat que dels països on ha anat a fet d’observador com a delegat de l’OSCE i comparant-los amb aquells i les primàries liberals, “el que he vist no supera cap de les observacions”, en relació a suposades anomalies que no ha volgut detallar per “no participar en un xup xup de toxicitat”.

Costa ha insinuat o més que això que en el procés de primàries hi va haver irregularitats que no haurien passat un ‘control de legalitat’ però no n’ha volgut donar detalls

Costa ha deixat clar que fins avui, el grup parlamentari no s’havia expressat. “Això no significa que no estàvem ben amatents del que estava passant” i dels missatges implícits que s’anaven enviant. “Donar-nos de baixa de militants de Liberals d’Andorra no ens alegra” perquè “hem dedicat moltes i moltes hores i energies del nostre temps” al partit i, per tant, “aquesta decisió no és un pas fàcil”. El parlamentari ha deixat clar en diverses ocasions que les batalles internes no interessen la ciutadania i menys encara l’han d’afectar. Però que “no podem compartir una línia respecte de la qual hem estat treballant tants anys per allunyar-nos-en”.

Decidida la sortida perquè “no ens podem permetre el luxe malbaratar recursos en batalles estèrils”, “els quatre consellers generals i la ministra continuarem treballant intensament” seguint els postulats liberals més actualitzats tot garantint l’estabilitat parlamentària i governabilitat “d’aquí fins a final de la legislatura. L’estabilitat està més que garantida perquè els quatre consellers generals estaran donant suport a aquest Govern tal i com està configurat”. I així li haurien tramès a Espot. Ara bé, Costa ha deixat clar també que en el cas que es plantegés un executiu sense Pallarés el suport decauria. I ara mateix, el sector ‘pallaresista’ té la paella parlamentària pel mànec.