L’oposició creu que el naufragi de Grifols evidencia el fracàs de la política d’inversió estrangera

Concòrdia demana que la companyia assumeixi part del cost de les obres fetes al Prat de la Farga, el PS retreu que el Govern “no digués la veritat” fa setmanes i demanen que comparegui Espot per donar explicacions, mentre Montaner celebra que el laboratori no es faci

M

M. P. / A. S. / A. M.

Comentaris

Parlamentaris en una sessió de Consell General.
Parlamentaris en una sessió de Consell General. Consell General / Sergi Pérez

El fracàs del projecte de Grifols ha tornat a servir als partits de l’oposició per disparar crítiques a la gestió del Govern, en especial, en allò referent a la inversió estrangera i a la manera com s’ha desenvolupat aquesta iniciativa. Des de Concòrdia, Cerni Escalé, ha indicat que si és l’empresa qui s’ha fet enrere “hauria de participar de qualsevol cost econòmic causat” i per tant, “pagar la meitat” de les obres que s’han fet al Prat de la Farga. En el cas del PS lamenten que quan Govern va respondre a les seves preguntes “no ens van dir la veritat” i Carine Montaner, una de les principals activistes contra el projecte, ha celebrat que no tiri endavant.

“Hi ha hagut incompliments des del primer dia i per tant, l’anunci és la materialització d’un incompliment reiterat dels pactes”, ha afirmat el president del grup parlamentari de Concòrdia, recordant que la construcció s’havia de començar 9 mesos després de la firma de l’acord i no es va fer, com tampoc les aportacions monetàries inicials. Alhora, remarca que si és l’empresa la que ha decidit no fer el laboratori, hauria d’assumir part dels diners invertits fins ara. Així, més enllà que el Govern hagi recuperat els 200.000 euros aportats, creu que Grifols hauria de “pagar la meitat” de les obres fetes al Prat de la Farga.

“En lloc d’anar a caçar la balena blanca calia crear un parc tecnològic perquè empreses d’innovació s’hi poguessin instal·lar”, ha dit Escalé

Ara bé, la formació d’Escalé també lliga el fiasco a una “estratègia sobre inversió estrangera fallida i que cal replantejar”. Pensen que s’ha començat la casa per la teulada, “en lloc d’anar a caçar la balena blanca calia crear un parc tecnològic perquè empreses d’innovació s’hi poguessin instal·lar”. Alhora, demanen “donar més força” als emprenedors del país, crear un fons publicoprivat destinar a finançar projectes de gent que ja resideix al país i millorar les comunicacions per poder ser “atractius”. I a partir d’aquí veure quina inversió estrangera pot arribar que suposi beneficis per a les empreses que ja hi ha al Principat. “Cal confiar en la gent del país”, reclama.

Des del seu punt de vista, a més, el fracàs amb Grifols suposarà “un impacte reputacional molt clar”. Des del seu punt de vista “a la plaça andorrana li falta atractiu” i hi ha manca de planificació. Per tot plegat, consideren que seria “útil” que la ministra Marsol comparegués a la comissió legislativa per donar més explicacions.

COMPAREIXENÇA D’ESPOT

Una compareixença que també reclamen des del PS, però no de la ministra, sinó del cap de Govern. “No és la Conxita qui havia de donar explicacions perquè ella no hi era quan es va fer l’acord, li toca al cap de Govern assumir responsabilitats”, ha afirmat el president de la formació, Pere Baró, que ja ha deixat clar que si no compareix per voluntat pròpia, “ho demanarem des del Consell General.

Baró també s’ha mostrat molt crític amb les respostes donades des de l’executiu arran de les dues preguntes parlamentàries que havien formulat. “Avui ens assabentem que Grifols ja fa temps que els havia dit que veien difícil fer el projecte i per tant, vol dir que el cap de Govern, quan va respondre la pregunta, no va dir la veritat”. Així, desconfien de totes les explicacions donades, també les d’avui, i ja adverteix que un cop s’hagi signat tot “demanarem que ens facilitin tota la documentació”.

Sobre el futur del terreny que havia d’acollir el laboratori demana que s’hi pugui fer alguna cosa “vàlida per a la població, com pisos de lloguer assequible”.

ÈXIT DE LA MOBILITZACIÓ

Una proposta que també comparteix la líder d’Andorra Endavant i una de les veus més crítiques amb el centre de recerca, Carine Montaner, que considera que el terreny suposa “una gran oportunitat” perquè es pugui materialitzar un projecte publicoprivat per “donar servei” a la ciutadania.

Montaner defensa que el projecte de Grifols tenia “moltes coses que trontollaven” des del primer moment

Montaner ha volgut remarcar que ella ja havia “denunciat el pacte de socis” i n’havia demanat la nul·litat perquè “hi havia moltes coses que trontollaven”. “En el seu moment no em van fer cas i ara es veu que tenien un endeutament pels núvols que ha portat conseqüències”, ha dit, afegint que “no vindrà Grifols perquè amb els problemes que té no pot ser d’una altra manera”. Amb tot, ha volgut ressaltar “la gran feina” de la plataforma ciutadana que ha batallat contra un projecte “que trontollava des de l’inici”.

A nivell d’oposició, només el conseller no adscrit, Victor Pintos, alinea més la seva postura amb la del Govern i els grups de la majoria i valora negativament l’adeu del centre de recerca. Remarca que “era una notícia previsible davant la situació de negativitat que hi ha hagut i l’enrenou financer que ha viscut el mateix grup”. En aquest sentit, diu que “s’ha perdut una oportunitat històrica de tenir una gran multinacional amb un projecte competitiu en l’àmbit internacional que hauria ajudat a la diversificació econòmica”.

El polític liberal assegura que la farmacèutica catalana en petit comitè els havia comentat que “on no ens volen no anem”. Per aquest motiu, ha lamentat les posicions bel·ligerants que hi ha hagut en contra del centre de recerca en immunologia.

MANTENIR L’APOSTA PER LA BIOTECNOLOGIA

La consellera general Demòcrata, Berna Coma, ha lamentat que el projecte “no s’hagi pogut dur a terme” perquè suposava una inversió que hauria contribuït a la diversificació econòmica i ha defensat que “el Govern ha fet tot el que tenia a les seves mans” per evitar aquest final.

Ha celebrat que el desistiment no hagi suposat costos econòmics i reitera que els terrenys on s’han fet obres es podran aprofitar, si bé encara no han parlat de quines serien les opcions. En aquest sentit, igual que Marsol, ha insistit que se seguirà apostant per desenvolupar l’àmbit de la biotecnologia i nous sectors econòmics al Principat.

Finalment ha defensat que la situació no té perquè afectar la imatge i reputació del país perquè “com deia, hem fet tot el que hem pogut però la decisió ha estat de l’empresa”.

Comentaris (4)

Trending