Martín Blas va comparèixer dimarts a la comissió d’investigació que sobre l’‘Operació Catalunya’ hi ha oberta a la cambra parlamentària espanyola. Tal va ser la seva disposició a parlar que hi tornar dimarts que ve. En aquesta ocasió sense límit de temps i, per tant, amb possibilitat que continuï donant detalls de l’operatiu que es va articular, dissenyat pels comandaments polítics del govern de Mariano Rajoy, per mirar d’atacar els dirigents polítics catalans i mirar de fer baixar el suflé sobiranista.
El comissari especialista en afers interns de la policia nacional espanyola ha aportat una gravació molt extensa del que seria un dels moments clau en la posada en marxa de l’operació contra Catalunya. En ella, segons que publica el digital ‘El Món’, que n’ofereix alguns fragments, s’evidencia que un dels principals caps pensants de tota l’operació va ser el llavors ministre d’Interior Jorge Fernández Díaz, que hauria delegat en gran mesura en el seu número 2, Francisco Martínez, alhora que deixava clar a comandaments policials com Eugenio Pino i José Manuel Villarejo que negaria per activa i per passiva que ell havia participat en res.
S’evidencia que un dels principals caps pensants de tota l’operació va ser el llavors ministre d’Interior Jorge Fernández Díaz, que hauria delegat en gran mesura en el seu número 2, Francisco Martínez
Però la conversa gravada el deixa en fals, encara que caldria veure jurídicament quin recorregut pot tenir en vista a articular alguna acció legal en contra de l’exministre i altres participants en les trobades on es dissenyava tot plegat. Perquè el que sembla clar és que Martín Blas s’ha mostrat disposat a parlar i a documentar tot allò que, o bé no l’implica, o bé està prescrit. En canvi, aspectes com el de la derivada andorrana i tot el que té a veure amb la intervenció de BPA els passa més de resquitllada o mira d’evitar-los. En aquest cas té una investigació encara oberta i no haurien transcorregut prou anys com perquè no puguin no ser perseguibles.
Però sí que queda clar que fent creure que estaven interessats en la lluita contra el jihadisme, els policies espanyols van contactar amb l’enllaç que en aquell moment hi havia a l’ambaixada americana a Madrid amb l’FBI, un Mark Varri que en diverses ocasions havia ocupat el mateix càrrec a la capital espanyola i que havia mantingut alguns contactes amb Andorra i la policia andorrana. Se sospita que Varri va ser qui a petició dels espanyols va facilitar actuacions que acabarien perjudicant l’expresident del Barça Sandro Rossell i va passar informació al FinCEN amb el prec que activessin accions contra BPA.
La gravació que de ben segur els diputats espanyols podran escoltar amb atenció i tota sencera fa evident que hi havia mitjans de comunicació que participaven en l’entramat per fer ressò de dubtoses informacions i investigacions creades per fer soroll com les realitzades per la unitat de delictes econòmics i financers (Udef) de la policia nacional. I queda clara, entre moltes altres coses, la satisfacció dels intervinents en les trobades gravades de com han funcionat alguns dels esborranys policials fabricats per esquitxar polítics catalans.
S’espera que la setmana vinent Martín Blas doni molts més detalls de qüestions diverses, encara que no està gens clar que es mulli de fets que encara podrien ser atacats legalment i portats davant els tribunals. La nova compareixença del comissari de policia jubilat ha fet retardar, un dies com a mínim, la compareixença en la comissió parlamentària espanyola de dos dels principals representants de BPA, el màxim accionista de la institució fins a la seva nacionalització, Higini Cierco, i el CEO del banc, Joan Pau Miquel.
Comentaris (2)