La qüestió que afecta les dues carteres és, clarament, els plans de càrrega que estan realitzant totes les parròquies. Precisament, aquest dimecres s’ha publicat al BOPA el concurs nacional per realitzar la redacció dels estudis d’Encamp, la Massana, Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria. Ferré ha fet referència a aquest informe i la seva importància, assenyalant que és clau per “saber quina capacitat pot tenir cada parròquia a nivell urbanístic i a nivell turístic, perquè, al cap i a la fi, el que hem de fer és preservar les nostres muntanyes, el nostre medi ambient i, sobretot, els nostres recursos naturals”. Casal ha seguit en aquesta línia, remarcant que hauran d’estar enllestits cap a final d’any, amb un marge que Ferré ha acotat entre sis i set mesos.
Pel que fa a l’acord de les parròquies de realitzar els estudis de forma conjunta, Ferré ha remarcat que “és una bona iniciativa d’ells de fer-ho bé, tots junts i anar a l’una, i no cadascú per separat”. Aquest fet, a més a més, està segur que facilitarà la tasca del Govern, “si els tenim agrupats, que no anar un per un, que serà més complicat”. Aquests estudis de càrrega cal recordar que s’inclouen a la Llei de sostenibilitat que també inclou la moratòria als apartaments turístics i, també, a la construcció. Ferré ha remarcat que “no hi ha una moratòria absoluta, això no ho volem ningú, no volem que es deixi de construir, el que volem és ordenar-ho”. El nou ministre, però, confia a ser “ràpids per poder-ho activar”.
Desviacions a la Massana, Sant Julià i la CG2 a Canillo, temes clau
Més enllà dels estudis de càrrega, un altre dels temes cabdals que haurà d’enfrontar Ferré a la cartera de Territori serà l’impuls de les desviacions de la Massana i Sant Julià. Així mateix, el ministre ha afegit la finalització de la CG2 a Canillo com a tasca pendent. En aquest sentit, i centrant-se, en primer lloc, en Sant Julià, ha assenyalat que serà important per “treure les retencions que tenim els matins cada cap de setmana o quan hi ha molta afluència de turistes”, però també per als residents, “per tenir una millor qualitat de vida”, incloent-hi “els ciutadans de les valls del nord”.
Pel que fa a la capacitat inversora, ha recordat que per al desviament de la Massana ja es va incloure per als pròxims pressupostos dels següents quatre anys. “Ara comencem a fer estudis i crec que podrem fer també el famós túnel a Sant Julià d’una vegada per totes”, ha assegurat Ferré.
Reordenació de normativa d’aigua i gestió de boscos
D’altra banda, Casal, que també farà la tasca de Portaveu durant els pròxims quatre anys, encapçalarà Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia. En la segona part de la cartera, ha indicat que es té la base per a desenvolupar reglamentàriament tot el sector “i donar suport al conjunt de productes agrícoles i artesans elaborats a Andorra”. Pel que fa a la primera part, ha indicat que es té un marc legislatiu “que data de finals dels anys 80 i s’haurà de reordenar al voltant de l’aigua i la gestió de boscos”. A més, s’ha de continuar treballant en la candidatura d’Andorra Reserva de la Biosfera.
La reordenació del marc legislatiu, però, no hauria de comportar necessàriament restriccions de cara al pròxim estiu. Almenys, així ho ha avançat Casal, que ha indicat que “encara no tinc totes les dades de la situació, però sé que podem parlar que hi ha nivells d’aigua diferents respecte a altres anys”. Amb tot, però, ha afirmat contundentment que “no estem en un moment de sequera, els nivells que tenim actualment, tant de capes freàtiques com de rius, és molt similar al de passades temporades, potser una mica inferior”. S’ha volgut allunyar en tot moment d’un missatge alarmista, “és una situació que es pot veure revertida si la meteorologia ho permet i ja hem vist que hi ha precipitacions”.
Comentaris (2)