Manifest de suport de Consens a Carine Montaner

(AMB DOCUMENT) Els membres de la majoria al comú d’Escaldes-Engordany lamenten que, amb l’afer, “la societat i la democràcia andorrana ja ha perdut molt i hi té molt a perdre” i demanen “sentit comú” a la fiscalia a l’hora d’analitzar el cas

Comentaris

Carine Montaner en el seu escó parlamentari la legislatura passada.
Carine Montaner en el seu escó parlamentari la legislatura passada. CONSELL GENERAL

Els integrants de Consens, l’equip a la majoria del comú d’Escaldes-Engordany, han emès un comunicat públic de suport a la consellera general Carine Montaner. Sota el nom de “manifest per la democràcia” expressen la seva oposició al processament de la líder d’Andorra Endavant arran de l’afer de la revelació del salari de Ferran Costa, parlamentari i president del grup liberal la passada legislatura. Alerten que, amb aquest cas, “la societat i la democràcia andorranes ja ha perdut molt i hi té molt a perdre”.

L’escrit es fa després que, fa uns dies, es conegués la decisió de fiscalia de demanar l’obertura de judici oral contra Montaner. L’acusa del delicte de revelació de secrets i demana una pena de dos anys condicionals de presó i, també, d’inhabilitació. Els darrers dies, Costa ha retirat la querella mitjançant la qual exercia com a acusació particular, però, per ara, això no atura el camí judicial de l’afer.

Des de Consens, consideren que han de fer una reflexió “necessària” i apunten que “la societat andorrana i la nostra democràcia hi té molt a perdre i probablement ja hi ha perdut bastant” amb tot aquest assumpte. Recorden que el poder judicial “és l’òrgan encarregat de fer respectar les normes jurídiques votades pels elegits pel poble” i que “té el repte de garantir l’aplicació de la voluntat del legislador interpretant la Llei quan aquesta és interpretable i aplicant-la en cada una de les múltiples casuístiques d’una societat complexa, com ho són avui dia les democràcies”.

L'exparlamentari liberal i actual ambaixador, Ferran Costa.

Relacionat

Ferran Costa retira la querella contra Carine Montaner

I, per fer això, indiquen, cal “sentit comú” per “mirar el cas per cas amb perspectiva i entendre la societat i el sentit de la norma en el moment i la situació en la qual es desenvolupa”. Davant d’això, afirmen que “processar una consellera general que actua en nom del càrrec que ostenta i en el marc de les seves funcions ens sembla molt perillós en democràcia”. I, encara més quan “aquesta es refereix a qüestions polítiques que ens interessen a tots i que a més concerneixen un altre càrrec polític, la tasca que fa i el salari que percep per aquesta feina”. De fet, recorden que la polèmica va provocar que els sous de tots els parlamentaris passessin a ser públics.

Per als membres de Consens, “no podem entendre que s’hagi pogut qualificar de secret la qüestió d’un salari públic d’un càrrec polític que a més es deia abanderat de la transparència”. Lamenten que el fet que el mateix Costa presentés la querella va portar l’afer a l’àmbit judicial i que, ara, malgrat la seva retirada, “el procediment ja no es pot aturar de manera innòcua, fàcil i ràpida”.

En l’escrit, asseguren que “no volem en cap cas pensar que pugui ser una persecució política”. En canvi, prefereixen pensar en “la idea d’un error en l’enfocament de la qüestió”. Sí que es vol remarcar que “vivim en una època on és fonamental apropar la política a la ciutadania i no a l’inrevés”. En aquest sentit, defensen que “hem de continuar sent un país democràtic amb llibertat d’expressió, amb garanties de poder debatre, denunciar i parlar de tot sense por al fet que un mal enfocament agafi unes dimensions fora de lloc i posi en perill el que hem sigut fins ara”. Per últim, animen “a tots aquells que comparteixin aquesta reflexió a sumar-se al manifest i alçar la veu a favor de la democràcia”.

Comentaris (6)

Trending