Ciutadans Compromesos vol impulsar “una norma contundent d’expulsió” als autors de delictes greus

El president del grup parlamentari, Carles Naudi, anuncia també un canvi en el Codi Penal per imposar multes i, si cal, presó a aquelles persones que facin un mal ús de la intel·ligència artificial

Carles Naudi, durant la seva intervenció.
Carles Naudi, durant la seva intervenció. CONSELL GENERAL/SERGI PÉREZ

La majoria parlamentària preveu impulsar una modificació del Codi Penal per castigar amb duresa el mal ús de la intel·ligència artificial. Així ho ha anunciat el president del grup de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, durant la seva intervenció en el torn de rèplica del Debat d’Orientació Política, en el qual també ha avançat la voluntat d’incloure una “norma contundent d’expulsió” per als autors de delictes greus, com ara “violacions, agressions o prostitució”.

Com era d’esperar, la intervenció de Naudi ha estat de suport al discurs ofert dimecres pel cap de Govern, Xavier Espot, però amb matisos propis. I, entre ells, l’anunci sobre la intel·ligència artificial. El conseller general ha afirmat que “cal aturar d’arrel l’ús més deplorable i fastigós que es pot fer de la intel·ligència artificial” i ha recordat els “riscos” que comporta aquesta nova tecnologia. Per això, es vol “modificar el Codi Penal per evitar-los” incloent-hi “penes de multa i, si cal, de presó”. El parlamentari considera que “no és acceptable que es faci servir per causar danys, per fer falsificacions, per vulnerar drets d’autor i, sobretot, per atacar les persones més vulnerables, com ara els menors”.

Paral·lelament, Naudi també ha anunciat la voluntat d’impulsar un altre canvi: “una norma contundent d’expulsió obligatòria per als autors de delictes greus”. Entre aquests, ha citat expressament “violacions, agressions o prostitució”. I ha donat a entendre que aquesta mesura es faria, fins i tot, abans de complir condemna. “Si no respecten els nostres, no han d’estar entre nosaltres; no els hem de donar ajudes ni finançar la seva estada a la presó”, ha afirmat. Fonts de l’altre grup de la majoria, Demòcrates, han admès a Altaveu que comparteixen aquesta proposta.

El líder de CC també ha abordat la necessitat de modificar el model turístic. Així, s’ha mostrat partidari de “polítiques que ajudin a crear establiments d’alt standing” i, en canvi, ha carregat contra “les autocaravanes”. En aquest sentit, ha argumentat que “ens cal acompanyar l’arribada d’un turista de més poder adquisitiu amb una reflexió sobre la connectivitat”, que inclogui l’heliport, l’aeroport i també un estudi sobre el tren.

En l’inici de la seva intervenció, Naudi també ha volgut defensar els fruits assolits per l’obertura a la inversió estrangera. “Ens ha aportat molt, com ara noves empreses i duplicar la recaptació impositiva, sense tocar els tipus”, ha indicat.

LA POSICIÓ DE LIBERALS

Abans que Naudi, qui ha obert el debat ha estat Víctor Pintos, conseller no adscrit representant de Liberals. En el seu cas, ha volgut oficialitzar el retorn de la seva formació al pacte d’Estat per l’acord d’associació, advertint, això sí, que no és “un xec en blanc”. Així, l’objectiu és “estar a prop de la informació veraç, contrastar opinions i conèixer de primera mà els estudis d’impacte per poder informar sense embuts la ciutadania”. Tot i això, també ha apuntat que el conveni “comportarà beneficis i cessions”, però ha deixat clar que “l’status quo actual no es pot mantenir, sinó que ens perjudicarà i ens portarà al fracàs”.

Víctor Pintos, al ple.
Víctor Pintos, al ple.

Sobre la problemàtica de l’habitatge, Pintos ha criticat que, fins ara, Govern no havia invertit en habitatge a un preu assequible. “Quan un país creix, ho ha de fer en paral·lel aquesta inversió”, ha indicat, cosa que no ha passat. A l’hora d’aportar possibles mesures, ha deixat clar que comparteix la necessitat d’incrementar el tipus de l’impost de plusvàlues i, a la vegada, instar els comuns a col·laborar en l’aportació de dades que permetin disposar de més informació per prendre decisions.

Amb les corporacions locals també els ha atorgat una responsabilitat clau en la gestió de l’aigua. De fet, ha volgut remarcar que hauria de ser declarada “un bé de domini públic” i que es faci “una planificació nacional”. També ha reclamat que, ara que reben ingressos importants, “han de millorar la xarxa per solucionar les pèrdues que es detecten”.

Comentaris (25)

Trending