Així, en el pressupost que havia tramitat l’APDA presentava un import total de 616.442 euros i suposava un fort increment en comparació als 383.871 de l’any passat. Un dels motius era que l’Agència té previst retornar al Consell General “l’històric de romanent de tresoreria” que tenia. És a dir, els diners provinents de les transferències per al seu funcionament que no s’han fet servir els darrers anys i que s’havia quedat. En tota, poc més de 200.000 euros.
El pressupost de l’APDA inclou un traspàs de 200.000 euros al Consell General; són els romanents històrics de tresoreria; els diners provinents de les transferències per al seu funcionament que no s’havien gastat en anys anteriors i que s’havia quedat l’entitat
L’altre motiu és el capítol de despeses de personal. L’entitat ha pressupostat un total de 304.995 euros, el que suposa un increment de gairebé el 23% en comparació als comptes del 2024 (247.999,33). Això es deu, més enllà de l’aplicació de l’IPC dels treballadors actuals, a la voluntat d’incorporar més empleats, ni que sigui de forma eventual. Així, es vol agafar un tècnic administratiu i un nou tècnic internacional. Entre sous i quotes a la seguretat social, això suposa un increment de la partida de 57.000 euros.
La idea, però, no acaba de convèncer la majoria. Al contrari, tant Demòcrates com Ciutadans Compromesos volen retallar aquest increment. Així, en les esmenes 7 i 8 de les presentades retallen, en primer lloc, 30.000 euros de la partida de sous per a eventuals i, després, l’import corresponent de les quotes a la seguretat social (4.650 euros més). I apunten clarament que es vol suprimir una de les dues contractacions. Tot fa pensar, lògicament, que aquesta proposta tirarà endavant i, per tant, l’APDA no podrà incorporar tot el personal que desitjava.
Per tant, hi ha una nova topada entre l’agència, i més específicament la seva cap, amb els grups parlamentaris. Tot just mesos després de la polèmica que va provocar la demanda feta per Punjabi d’un increment de sou i que va acabar provocant l’impuls d’una nova llei que regulava l’entitat i que, justament, deixava clar que el Consell exerciria un control sobre les seves finances.
Pel que fa als diners que s’estalvien amb aquesta reducció, els grups proposen destinar-los a altres àmbits de l’administració. Més concretament, al centre penitenciari i al cos de policia, al 50%: 17.325 euros d’increment per a cada departament. Es vol “dotar de més mitjans materials i humans als cossos referits”.
En les esmenes, els grups de la majoria acceptaven suprimir totes aquelles disposicions finals que no tinguessin un caràcter estrictament “pressupostari” per evitar el que s’ha anomenat contraban legislatiu. Sí que es manté, però, la que modifica la taula retributiva del personal del Consell Superior de la Justícia. Això sí, s’ha elevat una proposta de modificació per endarrerir un temps la seva aplicació. Així, no s’implementaria fins dos mesos després de l’entrada en vigor del pressupost. Es justifica pel fet que “la revisió de les graelles salarials aplicables als cossos especials i al personal de l’administració de Justícia es troba en curs” i, per tant, “sembla oportú” endarrerir l’aplicació d’aquesta nova taula fins que s’hagi finalitzat aquest treball.
Un altre canvi proposat fa referència a la Llei de Funció Pública. Es vol incorporar la figura del supervisor del sistema d’auditoria de comptes, creada per la Llei d’auditories de comptes, entre aquelles a les quals no els és d’aplicació la normativa per al personal públic, equiparant-lo als alts càrrecs de Govern o els ambaixadors que no siguin funcionaris, entre altres.