La llei ‘antiblanqueig’ manté la clàusula que Terceravia considerava “discriminatòria”

La formació entén que el redactat del text suposa un tracte diferencia als nacionals d’altres països en funció de seu naixement, però la resta de grups no han acceptat canviar-lo

Una reunió pública de la comissió de Finances del Consell General.
Una reunió pública de la comissió de Finances del Consell General. EDUARD COMELLAS / CONSELL GENERAL

La modificació de la llei antiblanqueig ja està enllestida per votar al ple. El text legal ha estat tancat per la comissió de Finances i Pressupost amb petits canvis, principalment per aclarir i millorar el redactat. En canvi, el que no s’ha tocat és l’article 9 del projecte legislatiu, malgrat l’avís de Terceravia que entenia que podia contenir un redactat discriminatori cap als ciutadans no nacionals d’Estats de la Unió Europea.

El projecte de modificació de la Llei de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme persegueix adaptar la legislació andorrana als compromisos i demandes dels organismes internacionals. Tot i això, havia rebut diferents esmenes, les principals des de Terceravia. La formació veia problemes en un dels articles.

En concret, el 9, que canvia el 12 de la llei original. Aquí és on s’estableix l’obligació de practicar mesures reforçades de diligència deguda sobre certs clients que puguin tenir factors de risc. És a dir, que sigui més susceptibles d’intentar blanquejar diners. I, entre ells, “els nacionals d’Estats no membres de la Unió Europea que sol·liciten la residència o la nacionalitat andorrana a canvi de transferències de capital, adquisició de béns o béns de l’Estat o inversions en societats andorranes”.

Alís, Pintat i Camp, els tres consellers de Terceravia en roda de premsa.

Relacionat

Terceravia veu una “clàusula discriminatòria” en la modificació de la llei antiblanqueig

Des de Terceravia es veien dos problemes en aquest redactat. El primer, el fet que podria suposar una forma de discriminació en funció del país de naixement. El segon, que l’article podria donar a entendre que el passaport andorrà es pot adquirir a canvi de béns de l’Estat o inversions. Per això van presentar una esmena per canviar-ho.

La proposta de modificació, però, no ha estat acceptada. El text definitiu manté la forma original. Per tant, quan es porti al ple i, previsiblement, s’aprovi, quedarà configurada dins l’ordenament jurídic sobre el blanqueig de capitals.

En canvi, sí que s’ha acceptat un altre canvi proposat per Terceravia. És el que feia referència al temps durant els quals els subjectes obligats a tenir especial cura davant possibles pràctiques de blanqueig han de guardar la documentació. El text del Govern demana “un mínim de deu anys”. Terceravia vol rebaixar-los a cinc, tot indicant que és el que s’estableix a les directives europees. La comissió ha acceptat la proposta.

La resta de canvis, seguint esmenes presentades des de la majoria, principalment afecten el redactat, amb la voluntat de fer-lo més clar i entenedor. La llei s’ha d’aprovar en la sessió de Consell General prevista pel pròxim dijous.

Comentaris

Trending