“L’obligació que incumbeix als parlamentaris a declarar llurs funcions i activitats és un desenvolupament positiu, però no respon completament a les exigències de la recomanació, pel fet que les declaracions no es fan públiques. El Greco reitera la seva comprensió pel que fa a les especificitats relacionades amb la mida del país i als lligams estrets entre els seus ciutadans, però, no obstant això, assenyala que la transparència de les activitats dels representants electes és un element important en una democràcia i permet, per si mateix, evitar riscos de corrupció relacionats amb conflictes d’interessos dels consellers generals”. Més clar, l’aigua. Així de contundent és l’advertència continguda a l’informe.
I, malgrat això, la resposta de Jover en ser preguntat sobre si es modificarà la llei de transparència i accés a la informació pública, aprovada tot just la setmana passada, per complir aquesta recomanació, ha estat negativa. Des del Govern, ara per ara, no es considera necessari. S’argumenta recordant la mida i la població del país. “Les pautes d’avaluació són les mateixes per a cada Estat; en el cas d’Andorra cal trobar un equilibri. Algunes de les eines que es poden fer servir a altres països no són bones a un de, tot just, 80.000 habitants”, ha argumentat un Jover que, però, obviava un altre comentari fet pel Greco sobre la necessitat de fer públiques les declaracions de patrimoni: “Això encara és més rellevant a Andorra pel fet que la majoria de consellers generals exerceixen la seva activitat a temps parcial”. Sí que ha apuntat al fet que, al seu entendre, una solució de compromís es podria trobar quan s’aprovi el codi de conducta dels parlamentaris, ara treballant-se a la cambra.
Un altre punt que tampoc es preveu acatar és la recomanació sobre la modificació de la composició del Consell Superior de la Justícia. “Es tractaria d’una reforma de la Constitució. No es pot fer via reglament. Hem considerat oportú començar per altres canvis que eren més fàcilment aplicables”, ha justificat un Jover que, malgrat aquestes tibades d’orella, ha volgut defensar que l’informe és favorable.
“Fa una valoració positiva de la Llei de la transparència i la de la Justícia, ara a tràmit”, ha comentat. Per això, es considera que s’ha fet “un pas més” i que “anem avançant en el sentit correcte”, tot destacant que “se’ns treu d’una mena d’avaluació reforçada que es feia i es passa a un seguiment normalitzat”.