El pla ha estat presentat pel mateix cap de Govern, Xavier Espot, i sorgeix del treball realitzat pels tres partits que donen suport a l’executiu les darreres setmanes per adaptar els plans fixats en l’acord de legislatura a la nova realitat provocada per la Covid-19. Hi haurà accions en diferents àmbits, des del social a l’econòmic, amb una aposta clara per reforçar els sectors tradicionals i crear-ne de nous d’alt valor afegit. I un punt clau, també, és la decisió sobre quines inversions es prioritzaran.
Espot avança que abans de finals d’any hi haurà una decisió definitiva sobre si es tira endavant o no l’heliport
I, entre elles, hi ha l’aeroport de la Seu, que es vol potenciar com a punt d’arribada de visitants i turistes. El Govern es vol centrar a buscar companyies que operin trajectes regulars que serien claus per a l’obertura de nous mercats turístics. “L’hem d’acompanyar en la potenciació i promoció d’aquests vols”, ha indicat Espot. Això, ha indicat, no vol dir que es descarti definitivament la possibilitat d’una instal·lació a Grau Roig, però sí que queda clar que, per ara, no estarà al capdavant de la llista de feines de l’executiu.
“Hem de prioritzar aquells projectes que realment siguin palpables i que tinguem la certesa que poden tirar endavant i tenir retorn a curt o mitjà termini”, ha apuntat el màxim responsable del gabinet, tot remarcant que “no és el cas de l’aeroport a Andorra, que encara està en fase inicial d’estudi”. Tant a les beceroles que “ni tan sols podem dir ara si ho contemplem o ho descartem”. El cap de Govern ha avançat que serà “en funció de com acabin els estudis” que es decidirà “si és convenient tirar-lo endavant o no”.
Pel que fa a l’heliport, en pocs mesos ha d’haver una fumata blanca definitiva. Un sí o un no. “No es tracta de contemporitzar. Estudiarem una possible ubicació que sigui idònia i és el que s’està fent. Si mai es troba, es tirarà endavant”, ha avançat el cap de Govern, que ha assegurat que hi ha opcions més enllà dels dos paratges massanencs (Cauvella i Beixalís) dels quals s’ha parlat darrerament. Abans de finals d’any “haurem pres una decisió al respecte”, com ha indicat Espot.
En inversió també se sumen els projectes previstos per FEDA, 90 milions en tres anys, i Andorra Telecom
La voluntat d’atreure turisme també marcarà els altres grans projectes que se salven de l’ajornament. S’aposta de forma ferma per la construcció d’un recinte multifuncional i d’una sala d’exposicions “on es puguin celebrar mostres tant d’artistes locals com internacionals i que esdevingui un atractiu que faci venir gent”.
En canvi, ja es té clar que altres obres es posposaran. Entre elles, la finalització del vial de Sant Julià. També queden per més endavant la possible desviació de la Massana, l’edifici de serveis de Santa Coloma així com el museu nacional i el de l’automòbil. Probablement ja per una altra legislatura. “En els propers tres anys, veiem molt difícil que les que s’han descartat es puguin tirar endavant i hem de ser realistes i sincers amb la ciutadania”, ha comentat Espot, tot destacant, però, que això “no vol dir que no s’hi pugui treballar a nivell intern” i indicant que “es pot fer feina per deixar-ho tot preparat per poder-les tirar endavant més endavant”.
En inversions, Horitzó 23 preveu destinar el 38% dels 80 milions amb els quals s’ha quantificat tot el programa. Per tant, poc més de 30 milions en el que resta de legislatura. Això sí, a aquesta xifra caldrà sumar els projectes impulsats per les societats públiques. Per un costat, uns 90 en tres anys previstos per FEDA per a l’ampliació de la capacitat de la xarxa i l’impuls de noves fonts energètiques, amb especial importància de la cogeneració. I, per l’altra, els preparats des d’Andorra Telecom. En total, uns 212 milions d’euros.
Comentaris (4)