“No hi puc estar més d’acord”, ha assegurat el màxim responsable de l’executiu a l’hora de valorar la petició del síndic per teixir acords encara més forts entorn la negociació amb la Unió Europea. Admet, de fet, que encara no són prou sòlids els existents i, per tant, que hi ha camí a recórrer. “Continuarem fent esforços i l’exercici de transparència i de pedagogia per intentar que també s’hi sumin”, ha afirmat a la sortida de Casa de la Vall. Ara bé, també ha apuntat que “ells també haurien de cedir en les seves posicions”.
I escoltant els representants de totes dues formacions, ara per ara, això sembla complicat. Des de Concòrdia, Cerni Escalé, sí que ha reconegut que hi ha temes en els quals el tan reclamat consens és possible, però no pas amb l’acord d’associació perquè “hi ha massa distància”. Es considera que, tal com s’ha negociat, “aniria en detriment d’Andorra” i es deixa clar que “si se sacrifica Andorra Telecom, si les empreses i els professionals liberals perden competitivitat i si les decisions es prenen a Brussel·les, la nostra postura serà negativa”.
Per la seva banda, Carine Montaner ha explicat que “farem la nostra feina” i aquesta, ara mateix, consisteix a elaborar els informes d’impacte alternatius que ha encarregat “a fins a set persones contractades” específicament la formació. Ara, indica, ja es té tota la documentació necessària per poder tirar endavant aquest estudi que es considera clau.
Pel que fa a Liberals, que tampoc participa al pacte d’Estat, el seu conseller, Víctor Pintos, no s’ha tancat en banda. Ara, però, vol tenir clar quin és el document final. “Hi ha un tema nou que s’ha de parlar i analitzar. De moment, el que sabem és pels mitjans”, ha apuntat. Per això, no avança cap postura. “No li puc dir que farem perquè hem de mirar l’articulat final i el fons de l’acord”.
En canvi, des de Demòcrates, Jordi Jordana defensa que sempre s’ha intentat treballar en cerca un consens en aquesta matèria. “Hi ha el pacte d’Estat com a compromís del cap de Govern i hi ha voluntat però hi ha partits que no s’han sumat”, ha recordat. “A partir d’ara, esperem que hi hagi un punt d’inflexió”. Des de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi ha posat en relleu que el pacte assolit amb la UE respecta “les línies vermelles que vam acordar” i ha insistit en el fet que “intentarem teixir consensos amb els grups que no hi són”, tot i advertit que “la voluntat i la generositat també han d’existir per les altres parts”.
MÉS ENLLÀ DE L’ACORD D’ASSOCIACIÓ
Pel que fa als altres temes esmentats pel síndic en el seu discurs, els diferents grups parlamentaris han estat més oberts a participar d’aquesta recerca d’enteses. En aquest sentit, la presidenta del grup socialdemòcrata, Judith Salazar ha indicat que “esperem ser capaços entre tots pel bé del nostre país. En totes les qüestions hi ha posicions més o menys ambicioses, però hem de poder trobar un punt mitjà”. Fins i tot en un tema espinós com l’avortament: “És evident que, en aquest cas, ja no podem continuar igual”.
De forma similar s’ha expressat Escalé. Per exemple, s’ha mostrat optimista sobre la negociació per la reforma del sistema de pensions. “Les posicions no estan tan allunyades”, ha indicat. Ara bé, el seu partit deixa clar que una línia vermella és l’endarreriment de l’edat de jubilació. Per la seva banda, Jordana també entén que “amb aquests temes” [inversió estrangera, desenvolupament urbanístic o reforma de les pensions] “és més possible” forjar el consens reclamat per part d’Ensenyat, tot i que “tots, legítimament, tenim les nostres posicions”.