Una graella única definirà el sou dels càrrecs de designació als organismes que depenen del Consell

Sindicatura ha presentat un esborrany al qual, ara, els grups parlamentaris podran fer aportacions que, agafant com a base els salaris dels secretaris d’Estat estableix la remuneració seguint criteris com la formació requerida pel càrrec o la responsabilitat; el mínim seria entorn els 4.500 euros

La reunió de la Junta de presidents celebrada aquesta tarda.
La reunió de la Junta de presidents celebrada aquesta tarda. CONSELL GENERAL

La junta de presidents intentarà consensuar una graella salarial que afecti als càrrecs nomenats -en total sis persones- pels organismes adscrits al Consell General. Concretament, la cap de l’Agència de Protecció de Dades (APDA), el Raonador del Ciutadà, el director de l’AQUA i el president i els dos membres de designació del Tribunal de Comptes. De moment, s’ha presentat un esborrany al qual, ara, els diferents grups parlamentaris podran fer aportacions. La idea és que les remuneracions es basin en diferents criteris com ara la responsabilitat o la titulació requerida. El mínim, segons ha pogut saber Altaveu, estaria entorn els 4.500 euros.

El que es vol, segons ha explicat la subsíndica, Sandra Codina, “definir de forma objectiva” aquestes graelles i que tots els càrrecs afectats tinguin un salari basat en “criteris homogenis”. En total, deu, cadascun dels quals amb diferents puntuacions. Es tindrà en compte, per exemple, si la persona que ocupa el càrrec ha de tenir un doctorat o només una llicenciatura, els anys d’experiència requerits o quina és la seva responsabilitat. Segons Codina, que no ha volgut revelar entre quines quantitats es mou la graella presentada, la base seria la d’un secretari d’Estat -actualment entre 5.420,24 i 5.886,89 euros mensuals a l’espera de l’actualització prevista per aquest 2025-.

La idea és que ara els grups parlamentaris puguin fer aportacions a la graella; també s’admet el dubte de com s’hauria d’aplicar i si el canvi afectaria els actuals càrrrecs elegits

El document l’ha preparat l’agència de Recursos Humans contractada pel mateix Consell. Segons fonts consultades per Altaveu, en alguns casos suposaria canvis rellevants amb les remuneracions que perceben els actuals càrrecs elegits. Sempre, però, amb un sou mínim que se situaria entorn els 4.500 euros.

L’esborrany s’ha presentat als presidents del grup i, ara, es vol que aquests puguin fer aportacions i, a partir d’aquestes, negociar un document consensuat. Aquest s’aplicaria a tots aquells càrrecs que són nomenats pel Consell als organismes que en depenen directament. A l’APDA, la persona que sigui la cap; el director de l’AQUA, el Raonador del Ciutadà i tres integrants del Tribunal de Comptes: el seu president i els dos altres membres.

Codina ha recordat que “fins ara, els nomenaments eren purament polítics”, però que, en els darrers temps, s’han modificat les lleis per aplicar-hi “un criteri de selecció”. Així, per exemple, “al director de l’AQUA es demana un doctorat o al Raonador una formació en drets humans”. Per això, es considera que “cal tenir aquestes graelles amb elements de valoració que, més o menys, siguin iguals”.

El tema es tornarà a abordar en la reunió de la junta de presidents prevista per al març. Tot, es reconeix, encara es troba en un estat incipient. Per això, per ara, no “no tenim pressa; això s’ha de treballar bé”, segons ha apuntat Codina que, això sí, ha deixat clar que, quan s’apliqui, hauria de ser per a tots quatre organismes. I això xoca amb dos problemes. El primer, el fet que si bé per l’AQUA, el Raonador i l’APDA ja s’ha canviat la llei indicant que és Sindicatura qui fixa els salaris, no passa el mateix amb el Tribunal de Comptes i que, en aquest cas, plantejar un canvi legislatiu pot implicar altres aspectes més complicats, com ara si se l’ha de dotar o no de capacitat sancionadora.

El segon, el dubte de si afectaria els càrrecs que ja estan elegits. Hi ha alguns, com ara la cap de l’APDA, que acabaran mandat en poc temps, però altres, com el Raonador, que tot just l’han iniciat. I, per tant, caldria veure si la nova graella també se’ls aplicaria, amb la possibilitat de modificar de forma notable, en alguns casos, la seva actual remuneració.

Per altra banda, la trobada també ha servit per validar el calendari de sessions de les properes setmanes. Entre elles, el marató previst per al 30 de gener, amb la voluntat de votar tant la llei òmnibus com el pressupost per al 2025.La idea és que ara els grups parlamentaris puguin fer aportacions a la graella; també s’admet el dubte de com s’hauria d’aplicar i si el canvi afectaria els actuals càrrrecs elegits

Comentaris (2)

Trending