El màxim responsable de l’executiu ha fet aquestes manifestacions, al costat del ministre portaveu i de Finances, Eric Jover; el titular d’Habitatge i Territori, Víctor Filloy; i la responsable de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó; durant una trobada amb els mitjans de comunicació com a avantsala de les properes festes nadalenques. Espot i Jover han recordat que hi ha en curs la tramitació d’una modificació impositiva i que durant la propera legislatura s’hauria de tancar el cercle dels canvis legals que han de redistribuir millor la riquesa entre l’administració central i les set administracions parroquials.
A nivell fiscal, financer, “el model d’Estat no acaba d’adequar-se”, ha dit Jover, que advoca com la resta del Govern a què la propera legislatura hi hagi una redistribució de les càrregues i els beneficis entre el conjunt de les administracions
En el marc d’aquesta trobada, entre moltes altres coses, els responsables governamentals, i en aquest cas concret el màxim responsable executiu, ha defensat el model d’inversió estrangera perquè “durant una dècada ens ha permès no haver d’estar en una recessió constant”. Xavier Espot ha recordat que les empreses que han aterrat al país “donen feina a molts treballadors andorrans i no andorrans”. En general, ha afirmat el cap de Govern, la “pressió fiscal continguda beneficia al conjunt de la ciutadania”.
No és que l’actual Govern pretengui augmentar impostos, teòricament, però sí que a nivell fiscal, financer, “el model d’Estat no acaba d’adequar-se”, ha dit Jover. En tot cas, els diferents representants governamentals han assegurat que l’actual marc institucional possibilita “molt camí per recórrer, que cadascú tingui la seva autonomia, les seves competències”. Ara bé, “tenim l’obligació de ser eficients i ser capaços de coordinar-nos”, ha dit Espot.
El sistema és bo, però no la manera de fer-lo funcionar, per exemple, perquè, ha indicat el titular de Finances, no pot ser que “una decisió dels comuns unilateral erosioni la despesa de l’administració central i les seves obligacions”. Per això, ha remarcat el màxim mandatari governamental, potser escau “una simplificació de les mesures fiscals” i una nova redistribució de les mateixes, alhora que, ha remarcat Espot, no pot ser que hi hagi vuit models impositius, vuit sistemes informàtics diferents o vuit agències tributàries, ha esmentat el cap de l’executiu.
Amb tot, Espot ha remarcat que “no hi ha administracions que estiguin les unes per sobre de les altres” i ha deixat clar que les “competències estan blindades” (i per això, per exemple, el Govern no pot actuar en relació amb la cerca d’una solució per l’abocador de terres, que ha remarcat Espot que és absolutament necessari perquè rutlli un sector clau com la construcció) i “no seria bo suprimir els comuns o dir que estan supeditats al Govern”. Però “no hem estat capaços de coordinar-nos” i això és el que escau.
El cap de Govern ha insistit en el fet que “hem de ser molt més valents, molt més ambiciosos, si volem que la gent cregui en el Govern, en els comuns” i que no hi hagi “duplicitats” i es noti “que som eficients, tenim un objectiu comú que és defensar l’interès general, els uns en una part del territori i els altres en el conjunt de l’Estat”. Però en tot cas, el “conjunt de decisions públiques” han d’anar “coordinades”.
LLEI DE SOSTENIBILITAT
El màxim responsable executiu i la ministra de Medi Ambient, per exemple, han ressaltat molt el canvi de rumb que ha suposat la promulgació de la llei de sostenibilitat que comporta una mena de moratòria en la construcció. “Els cònsols van mostrar un cert neguit perquè no s’havia consensuat prou amb caràcter previ i no es va fer per no provocar un efecte crida”, ha dit Espot. Però després, tot el treball, han assegurat els dos dirigents governamentals, ha estat molt positiu i fins i tot engrescador. La immediatesa ha servit per “trencar motlles” i s’adverteixen “uns canvis de mentalitat”.
Sílvia Calvó, que ha recordat que està al Govern d’una manera o altra des del 1994, ha explicat que “és la primera vegada que veig elements” que la fan pensar en un treball conjunt. “Que veig tractar l’urbanisme” d’una manera global com fins ara potser no passava, pere exemple, davant d’una cosa “que és tan evident com la gestió de recursos com l’aigua”. Espot ha celebrat l’anunci que els van fer al seu dia els cònsols, els comuns, en el sentit que “es coordinarien” per “com fer els estudis de capacitat de càrrega” associats a la llei.
Comentaris