Baró ha parlat obertament de la qüestió responent la presidenta del grup del PS, Judith Casal, i també els consellers generals de Concòrdia Núria Segués i Cerni Escalé, que ha demanat a l’executiu que s’apressi en la recerca d’una solució i que veient que els darrer any “s’ha endurit” la posició de la Santa Seu i “els avenços concrets són minsos”, que s’aprofiti qualsevol escletxa que hi hagi per presentar una proposta que permeti la despenalització. “Tenim pressa”, ha remarcat Escalé mentre Baró li demanava “una mica més de prudència i de paciència en aquest àmbit”. El titular de Relacions Institucionals ha fet un símil en el sentit d’indicar que deixar de penalitzar la interrupció de l’embaràs, que no pas legalitzar, ha deixat clar, és “orfebreria delicada; hem d’anar al ritme que permeti avançar una mica sobre segur”.
“Detalls i concreció no estem en disposició de poder-los oferir”, ha indicat el ministre, que ha afirmat que s’està treballant “d’una manera que estem convençuts que pot tirar endavant” i que es prioritza poder enllestir “un projecte legislatiu que ha de prosperar”
Casal ha exigit detalls i concrecions, i no haver-se d’assabentar per exposicions fora de l’òrbita parlamentària, dels avenços que hi pugui haver. Baró, sense dir-ho implícitament, també ha demanat paciència a la socialdemòcrata, a qui ha anat amanint les respostes a les seves preguntes donant tombs al treball que s’està fent amb l’assessorament del jurista Federico Montalvo, un expert en Dret i bioètica que té la confiança de l’Església. “Detalls i concreció no estem en disposició de poder-los oferir”, ha indicat el ministre, que ha afirmat que s’està treballant “d’una manera que estem convençuts que pot tirar endavant” i que es prioritza poder enllestir “un projecte legislatiu que ha de prosperar”.
Ha estat a partir de les preguntes de Casal i, després, de la consellera Segués, que ha collat més sobre terminis, que el titular de Relacions Institucionals ha explicat que espera que “sigui a la tardor quan els grups parlamentaris puguin discutir” ja una proposta en paper i “des del Govern puguem coadjuvar” sabent, alhora, quina és ja la posició dels dos Coprínceps en relació amb el pre-text que hi hagi damunt de la taula. Ladislau Baró, que ha assegurat que no és per “falta de decisió política” que no s’avança més ràpid, si no de la situació institucional, ha explicat que durant aquesta primavera i aquest estiu es pugui accelerar en la concreció de la solució legislativa.
El ministre ha afirmat que a la tardor, “en el proper període de sessions”, s’hauria de poder “discutir aquestes qüestions”, entenent els serrells que faltin per elaborar el projecte legislatiu que “requeriran un diàleg al Consell General i amb la societat civil”. “D’aquí a final d’any” s’hauria de poder fer aquest treball i “l’any vinent que es pugui entrar a tràmit” la solució legal ja definida. En tot cas, l’al·ludit per Ladislau Baró, no improvisadament però sí sense consensuar-ho segurament amb la resta del gabinet, és “un calendari plausible” i tot plegat no es pot considerar que siguin “certeses” perquè “no depèn només de nosaltres”.
Comentaris (6)