“L’informe constata avenços en la lluita contra la corrupció per part d’Andorra. És de conformitat i ens diu que apliquem de forma satisfactòria vuit de tretze recomanacions. És una millora amb relació a l’informe intermedi”, ha volgut destacar Casal. En canvi, ha volgut fugir d’estudi quan se li ha demanat sobre el fet que el GRECO hagi tibat les orelles al Principat perquè es mantinguin ocultes les declaracions de béns dels consellers generals. “La complim més parcialment que abans”, ha apuntat, i ha assegurat que l’informe “reitera la comprensió per la situació que comporta la mida del país”. El que ha omès és una de les frases del document, on s’apunta que aquesta publicitat és “més pertinent encara si es té en compte que la majoria de parlamentaris ho són a temps parcial”.
El també ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia ha justificat que, en el fons, “la part grossa de la recomanació es compleix amb el dipòsit davant notari de la declaració, que pot ser consultada per les autoritats en cas de sospita”. I ha assegurat que “aquesta ha de ser la voluntat de la mesura, no pas intentar esbrinar la situació patrimonial de cada persona sinó evitar la corrupció”. I aquesta necessitat, ha afirmat, “està coberta”.
També ha volgut posar en relleu que el que s’avalua en aquesta fase del procés “no afecta Govern” sinó “el poder legislatiu i el judicial”. I s’ha volgut “felicitar” pel fet que “les recomanacions són majoritàriament satisfactòries”.
El punt que tampoc es podrà resoldre és el de la composició del Consell Superior de la Justícia. És la recomanació que no es compleix “per un escull constitucional”. Bàsicament, caldria canviar la Carta Magna i, per tant, “no és una modificació ni senzilla ni àgil, no es pot atacar d’un dia a l’endemà”. Així, ha assegurat que “és un incompliment que el GRECO entén”.
Comentaris (6)