El futur partit conservador aposta per menys intervencionisme i llibertat en l’economia

El grup de treball que intenta configurar una formació alternativa a Demòcrates assegura que, quan toqui, sabran apostar pel “progrés” del país i també considera clau un respecte màxim a les institucions i un control de la immigració

Josep Duró és un dels participants en el projecte.
Josep Duró és un dels participants en el projecte.

Defensa a ultrança de les institucions del país i de l’actual estat de relacions amb els veïns, llibertat en una economia que s’aposta per diversificar o limitar l’intervencionisme. Són alguns dels punts amb els quals un grup de treball de persones vinculades a la política volen configurar l’ideari d’un nou partit. La formació, asseguren, voldria fugir de la distinció habitual entre dreta i esquerra, tot i que no es nega que hi hauria un caire “conservador” però sense defugir sense descartar un “progrés” econòmic que faci tirar endavant el país. El projecte es va coent a foc lent, sense pressa, però es té clar que ha de ser d’àmbit nacional i ben clar perquè la gent que hi estigui interessada  i s’hi vulgui afegir sàpiga on va.

Així ho ha explicat a Altaveu un dels impulsors d’aquest projecte, Josep Duró. Qui fou cònsol ordinenc apunta que ja fa temps que es valora aquesta possibilitat. Inicialment, amb quatre o cinc persones. Ara, ja amb prop d’una trentena. De moment, no es vol ampliar més el grup de treball, sinó que s’entén que, ara si, toca acabar de configurar de forma clara l’ideari. I, a partir d’aquí, “qui estigui interessat ha de saber on va i com”.

Actualment, el grup el conformarien una trentena de persones, alguns veterans de la política com el mateix Duró, però asseguren tenir interès de gent que “no està contenta amb com es governa el país” i a la qual s’integraria un cop es tingui negre sobre blanc l’ideari de la futura formació

Entén Duró, però, que hi ha marge per aconseguir més suports. Sobretot de gent que ja els ha fet arribar el seu interès “perquè no està contenta amb com es governa el país”. I a poc a poc aquesta feina hauria d’anar cristal·litzant en el projecte polític que aposta, això sí, per “l’Andorra que hauria de ser, on es respectin les institucions i el dret a la propietat, la llibertat, l’Estat de dret o el bon veïnatge”.

Més concretament, el veterà polític ordinenc argumenta que dins d’aquest futur ideari inclouria el fet que “les institucions no es discuteixen ni tampoc l’Estat de dret o les relacions actuals amb els països veïns”. També s’apostarà per “diversificar” l’economia però també per la “llibertat” en aquest àmbit i, per tant, “menys intervencionisme”. Duró afegeix altres punts que seran importants: “més andorranització a les escoltes, facilitar i reduir les tasques administratives o un control estricte de la immigració”.

L’ordinenc no amaga que la formació, en l’embrió de la qual hi ha diferents integrants del grup Virtus Unitas, tindrà un tarannà “conservador” que circumscriu a “un gran respecte per la història d’Andorra i les institucions”, però assegura que seran també “progressistes” perquè el país “sempre ha sabut progressar des del punt de vista econòmic i tirar endavant”. Entén, de fet, que la dicotomia entre esquerra i dreta “és un fals problema”, tot recordant que “tens Demòcrates que diu que és de centredreta i a vegades, en decisions puntuals, van més cap l’esquerra”.

Els impulsors del projecte no es marquen cap data concreta per formalitzar el nou partit. “No hi ha calendari. Es farà en el moment oportú”, apunta Duró. En tot cas, es considera que hi ha espai polític per poder tenir el seu paper, com a formació de caràcter “nacional” dins el paisatge polític andorrà. També es té clar que es vol estar per a les eleccions, però sempre amb prudència. “Ho hem de preparar bé i no es pot fer del dia a l’endemà”, ha indicat. També deixa clar que la voluntat no és pas “anar contra Govern”, però sí que deixa clar que hi ha diferències importants amb la forma com Demòcrates gestiona el país.

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending