El futur Copríncep rebrà l’ordenació episcopal el proper 21 de setembre a la catedral de la Seu

Monsenyor Josep-Lluís Serrano Pentinat tenia de marge fins al 12 d’octubre, una vegada designat bisbe coadjutor, per ser investit amb tota solemnitat i assumir el ministeri al costat de Joan-Enric Vives

Josep-Lluís Serrano Pentinat. CONSELL GENERAL

El bisbe coadjutor d’Urgell i futur Copríncep mitrat d’Andorra, Josep-Lluís Serrano Pentinat, rebrà l’ordenació episcopal el dissabte 21 de setembre a les 11 del matí. El dia i l’hora l’haurà més o menys gestionat el prevere de Tivissa. El que no hi ha dubte és de l’escenari: la catedral de la Seu d’Urgell. Serrano Pentinat tindrà al seu costat diversos amics i coneguts del poble i també una nombrosa representació de la diòcesi de Tortosa, de la qual ha format part des de la seva ordenació com a sacerdot. Ara puja de categoria i canvia de bisbat.

És plausible, malgrat que aquest detall no s’ha confirmat pas, que en l’ordenació com a bisbe de Serrano Pentinat hi hagi representació vaticana. L’ara bisbe coadjutor d’Urgell ha treballat els darrers anys a la Nunciatura vaticana, primer fent feina exterior, passant per Moçambic, Nicaragua i el Brasil, i, posteriorment per inserir-se en els serveis interns de la cúpula eclesial a Roma. El nou bisbe urgellenc coneix, doncs, a la perfecció la maquinària vaticana i, de fet, arriba a Andorra més com a diplomàtic que com a pastor de l’Església. I amb la missió de solucionar per a un llarg termini de temps la qüestió de l’avortament.

El Vaticà nomena un diplomàtic de Tivissa com a bisbe coadjutor i futur Copríncep

Dins el que és un prevere, Serrano Pentinat, que tenia fins al 12 d’octubre per assumir fidelment la tasca encomanada, està considerat com un religiós força progressista i adaptat als seus temps. De 47 anys, serà el bisbe més jove de tota la Conferència Episcopal espanyola. I aterra episcopal amb l’experiència dels primers anys com a vicari i rector de diverses poblacions petitones a l’entorn de Tivissa, a la qual ha anat tornant cada estiu. I com aquest estiu, sense anar més lluny.

El nou bisbe coadjutor va ser formalment designat per al càrrec el 12 de juliol. Per tant, l’anunci, l’ordenació, s’ha de materialitzar abans de complerts tres mesos. Així les coses, la data límit per assumir la tasca que tindrà encomanada era el 12 d’octubre. Un cop Serrano Pentinat, que encara té detalls, serrells per tancar de la seva etapa a la nunciatura romana, pugui assumir les funcions episcopals i començar a conèixer les tasques pròpies com a Copríncep, s’iniciarà el real compte enrere en el càrrec de Joan-Enric Vives, que aquest dimecres arriba a l’edat formal de jubilació.

L’escolanet de Sant Jaume que va entendre el papa Francesc vivint a Nicaragua

Vives ha de presentar la renúncia per escrit al papa Francesc, però si no hi ha canvis, Bergoglio no acceptarà la baixa fins que hi hagi el convenciment que Serrano Pentinat té apamat, especialment, tot allò relatiu al Coprincipat. L’elecció del dia de l’ordenació -un dissabte al bell mig del dia- l’ha anunciat el bisbat d’Urgell aquest dilluns a darrera hora de la nit a través d’un comunicat a la pàgina web on la diòcesi urgellenca “comunica amb gran alegria” l’ordenació del capellà de Tivissa.