L’ex-número 2 d’Interior amb Rajoy insisteix que “Andorra ha de respondre” sobre el ‘cas BPA’

La comissió d’investigació sobre la denominada ‘Operació Catalunya’ al Congrés espanyol es posa en marxa amb les compareixences descafeïnades de Francisco Martínez i Eugenio Pino

Francisco Martínez va ser secretari d'Estat de Seguretat.
Francisco Martínez va ser secretari d'Estat de Seguretat. CONGRESO DE LOS DIPUTADOS

L’exsecretari d’Estat de Seguretat i, per tant, número 2 del ministeri d’Interior espanyol en el govern de Mariano Rajoy, Francisco Martínez, ha assegurat en relació amb el ‘cas BPA’ que “hi ha moltes preguntes que s’han de respondre a Andorra” i que en un Estat de dret, si mai s’ha intervingut una entitat bancària i després “la Justícia ha demostrat que aquestes qüestions indiciàries de blanqueig no eren tals i el cas s’ha arxivat” els afectats poden reclamar danys i perjudicis. O dit més formalment, caldrà activar “el principi de responsabilitat dels poders públics”. 

Martínez, que era el braç dret de Jorge Fernández Díaz i que està inculpat al Principat en la causa relativa a l’atac a la sobirania andorrana, ha estat el primer compareixent en presentar-se davant els diputats que formen la comissió d’investigació sobre la denominada ‘Operació Catalunya’ que, entre altres coses, també vol posar l’accent en el que s’ha anomenat la derivada andorrana d’aquella operació, que va tenir l’afectació més impactant en la intervenció de BPA. Han comparegut Francisco Martínez i qui va ser director adjunt operatiu (DAO) de la policia nacional espanyola, un Eugenio Pino que fa vuit anys que està jubilat.

Martínez ha dit que si s’ha intervingut un banc i “després la Justícia ha demostrat que les qüestions indiciàries per les quals s’ha intervingut no existeixen i la causa s’ha arxivat”, en un Estat de dret opera “el principi de responsabilitat dels poders públics” i, en conseqüència, els afectats “hauran de demanar que es repari el dany en la mesura que es pugui reparar”

Les compareixences han estat molt aigualides tot i l’intent d’alguns dels diputats, especialment els representants de Junts per Catalunya i ERC, i en algun moment els de Sumar o Bildu, de collar els compareixents. Però tant Martínez com Pino s’han aferrat tot sovint al fet que tenen causes judicials obertes per no respondre moltes de les preguntes que se’ls han fet. “Per raons de defensa i de protecció processal”, ha dit tot sovint l’ex-número 2 d’Interior amb Rajoy ha preferit no parlar gaire. Igual com no ha reconegut les gravacions suposadament fetes pel comissari jubilat José Manuel Villarejo on apareixeria el propi Martínez. 

Al secretari d’Estat de Seguretat espanyol de l’època Rajoy se li ha demanat -ho ha fet el diputat de Junts Josep Pagès- per la intervenció de BPA i la derivada andorrana que ha dit conèixer perquè està encausat al Principat. “Hi ha una querella a Andorra en què se’ns ha acusat de ser els culpables, que ja els dic que no ho som.” De fet, tot recordant que la UIFAnd en la seva memòria del 2015 ja parlava dels casos de blanqueig que s’haurien detectat al banc en resolució, Martínez ha afirmat que “hi ha moltes preguntes que s’han de respondre a Andorra”

Francisco Martínez ha recordat que “el ministeri de l’Interior no té cap competència, ni per aproximació, en la intervenció d’un banc o eventual dissolució o pèrdua de les seves llicències”. A més, ha afirmat qui també va ser lletrat del Congrés i diputat, el ministeri d’Interior “és una estructura enorme” i “si cada cosa que fa un policia ha de respondre el ministre o el secretari d’Estat no sé si trobaran cap persona per ser ministre o secretari d’estat. Hi ha molts policies i molts guàrdies civils”.

Sí que ha recordat el número 2 de Fernández Díaz que si s’ha intervingut un banc i “després la Justícia ha demostrat que les qüestions indiciàries per les quals s’ha intervingut no existeixen i la causa s’ha arxivat”, en un Estat de dret opera “el principi de responsabilitat dels poders públics” i, en conseqüència, els afectats “hauran de demanar que es repari el dany en la mesura que es pugui reparar”. Alhora ha assegurat que “no hi havia cap animadversió” respecte de cap responsable de BPA. 

Captura de pantalla 2024 10 15 a las 12.31.07
Eugenio Pino fa vuit anys que està jubilat.

Martínez, sobre si hi va haver alguna estratègia per anar contra el moviment independentista català, ha explicat que “si s’identifica un risc que compromet l’ordre constitucional o compromet la seguretat pública el govern actua”. El govern, l’espanyol quedi clar, ha de fer les accions que consideri escaients per frenar o eradicar dit perill. “Però l’estratègia de què parlem no és una estratègia escrita com pot ser el pla de seguretat nacional o l’estratègia de lluita contra la ciberdelinqüència. Això no existia.”

En un sentit similar, i en una de les poques preguntes -en aquest cas del republicà Gabriel Rufián- en què s’ha esplaiat l’exDAO de la policia nacional espanyola, Eugenio Pino ha deixat clar que és “patriota”. I, en aquest sentit, que és “un policia patriota”. El policia jubilat ha assegurat que per la pàtria ho faria tot. I quan li han insistit ha remarcat que “tot és tot” i ha fet silenci quan se li ha demanat si es considera demòcrata. 

Comentaris

Trending