L’estrena de Concòrdia posa la classe política i econòmica del país davant el mirall

El moviment ciutadà dels Cernis -Escalé i Cairat- es presenta en públic reunint prop de cent cinquanta persones i denunciant entre moltes altres coses que “la crisi de l’habitatge és una crisi de model de país”, la ‘desandorranització’ del Principat i que l’acord actual amb la UE no convé

Un moment de la intervenció de Cerni Cairat.

L’estiu polític serà mogut. Si algun dirigent polític o econòmic del país pensava marxar de vacances i tornar al setembre per preparar les eleccions del desembre -o del març del 2023- sense moure’s de la platja ho tindrà difícil. La posada en escena de Concòrdia, “un grup coral” impulsat per una dotzena de joves liderats per Cerni Escalé i Cerni Cairat, animarà segur l’arena política. I pel discurs de denúncia de la situació actual posarà l’‘establishment’ davant el mirall. La crítica del moviment ciutadà que pretén concórrer als comicis no ha estalviat res.

L’acte públic de presentació del moviment Concòrdia ha acollit prop de 150 persones. De ben segur, moltes més de les que els convocants pensaven concentrar a la sala Consòrcia del Centre de Congressos d’Andorra la Vella. Hi havia a banda de molts amics i familiars dels promotors de la iniciativa -han parlat Martí Alay, Albert Gomà, Pol Bartolomé, Núria Segués i els dos Cernis- una àmplia barreja ciutadana, una part de la qual implicada en política. Fins i tot activa. Des de la cònsol major d’Escaldes, Rosa Gili, a membres joves de l’executiva demòcrata com Jordi Ribes o Marc Jové. D'antics dirigents dels Verds com Isabel Lozano a escindits liberals com Higini Martínez-Illescas, Josep Fusté o Benjamí Tutrice.

El moviment ciutadà el promouen una dotzena de joves, que fa mesos que mantenen trobades. Públicament han parlat Martí Alay, Albert Gomà, Pol Bartolomé, Núria Segués i els dos Cernis: Cairat i Escalé

Els promotors de Concòrdia han deixat clar que tenen vocació de concórrer als comicis generals que vénen. I que hi seran a temps si són entre el desembre i el març vinents. Han explicat que les properes setmanes tenen intenció de parlar amb tants grups econòmics, socials i polítics com puguin i han assegurat -ho ha dit Escalé en declaracions posteriors a l’acte públic- que no tenen ni noms per liderar res ni intenció per ara d’establir negociacions coalitzadores. De fet, el seu discurs és trencador en el sentit de posar en tela de judici el model actual de país. Tot ell i sense embuts.

Entre tots els intervinents, han desgranat diverses crítiques. El model d’inversió estrangera, però, segurament ha guanyat en el rànquing de dards rebuts. I el creixement desmesurat. Gomà, Cairat o Escalé han recordat que en deu anys s’han invertit 1.000 milions d’euros en totxo. “Ens hem venut el país”, han denunciat. Han lamentat la fractura social i han avisat que ve una crisi econòmica galopant que s’haurà de repartir entre totes les classes socials per igual. I que no pot ser que uns pocs continuïn creixent mentre la majoria no arriba a final de mes o no pot assolir “una vida digna”.

Cerni Escalé adreçant-se als presents. Toni Solanelles

Els impulsors del moviment han criticat, entre altres, la ‘desanadorranització’ del Principat i han assegurat que tal i com està negociat, fins ara, l’acord d’associació amb la UE, aquest pacte no convé, i que hi ha de ben segur altres maneres de relacionar-se amb Europa perquè s’han definit com a ‘europositius’. I després d’assegurar -una de les primeres frases de la tarda-nit, pronunciada per Marc Alay- que no són “ni de dretes ni d’esquerres perquè l’important són els fets” també han assegurat que “la crisi de l’habitatge és una crisi d’inversió estrangera i de model de país”.

I és que Concòrdia i els seus impulsors han assegurat que la seva presentació, ara, en aquest moment, el que pretén és obrir un procés de reflexió global perquè totes les reformes que s’han fet fins ara no han aconseguit redreçar el rumb del país. Ans el contrari. Els Cernis i els seus companys, alhora, visiblement emocionats en alguns moments, han alertat que “no trobarem solucions als problemes des de l’òptica” d’aquelles maneres de fer o aquelles decisions que, justament, han generat els problemes.

Presentació Concòrdia
El logotip que ha presentat Concòrdia.
Joaquim Dolsa i Rosa Gili en un acte de Concòrdia.
Albert Gomà.
Cerni Escalé amb Martí Alay i Núria Segués a la seva dreta i Cerni Cairat d'esquena.
Pol Bartolomé dirigint-se als presents.
La investigadora de l'ARI Núria Segués també impulsa el projecte.
Carni Cairat en la transmissió per 'streaming'.
Martí Alay ha estat l'encarregat, a mode de mestre de cerimònies, d'obrir i tancar l'acte.

Etiquetes: