En el marc d’una trobada amb els mitjans de comunicació, el màxim responsable governamental no ha parlat pas gaire de l’acord d’associació -tal i com s’havia dissenyat l’acte, no era pas voluntat de l’executiu de fer-ho-, però sí que ha aprofitat alguna referència a Europa o la qüestió de les competències i les transferències per dedicar alguns dards enverinats novament, a Concòrdia. Encara que fos per la via indirecta. Perquè Espot s’ha referit a la cònsol d’Escaldes, Rosa Gili, quan ha dit que hi ha qui té una visió d’Estat però quan arriba a càrrecs comunals s’és més parroquialista que mai.
El màxim mandatari governamental manté que “hi ha determinades formacions polítiques o grups parlamentaris que han decidit que si algun projecte el pilota el Govern s’hi ha d’anar en contra”
Ha deixat clar Espot que parlava a títol de persones a nivell individual però també als partits que fan suport a aquestes persones. Clara al·lusió a Gili i Concòrdia, a qui ha acusat de fer una “política de baixa volada” i “curt terminista” tot referint-se a qüestions com la Unió Europea o el pacte nacional per la sanitat, sobre el qual el cap de Govern ha afirmat que malgrat els esforços que s’han fet per integrar els grups parlamentaris a dit acord “ha estat com picar en ferro fred”. “Hi ha determinades formacions polítiques o grups parlamentaris que han decidit que si algun projecte el pilota el Govern s’hi ha d’anar en contra”, ha reblat Espot.
Per això que ja tenint prou patates calentes, el cap de l’executiu no posarà més qüestions complicades sobre la taula. I és evident que una modificació de les lleis de competències i transferències ho seria. “Jo estic obert a parlar-ne però hem de ser prudents i no seré jo qui obrirà aquest meló” perquè la majoria parlamentària actual no ho és prou per poder canviar en solitari dites lleis, que necessiten majoria qualificada tant en l’àmbit nacional com en el parroquial. En les dues cambres. Per tant, Espot exigeix per tibar del carro que la “reforma sigui oportuna i hi hagi un consens suficientment ampli”.
I és que el cap de Govern, tornant als aspectes relatius a Europa i al pacte sanitari ha fet un clam perquè per les qüestions “a llarg termini hauríem de deixar de banda els interessos polítics”. I ha deixat clar que per aconseguir la inclusió de grups parlamentaris com el socialdemòcrata o el de Concòrdia “no pot ser a canvi d’haver de renunciar a les idees mestres que conformen” el pacte. Als pactes que “no volem ni monopolitzar ni capitalitzar”. Però és que seria “una irresponsabilitat no fer honor a la responsabilitat que tenim encomanada”.
SUCCESSIÓ
Espot ha estat acompanyat en la trobada amb els mitjans de comunicació per, entre altres, els ministres Guillem Casal i Mònica Bonell, que ja van participar en la trobada a AINA. El cap de Govern ha assegurat que no té res a veure amb la seva successió o amb possibles dofins. De fet, del relleu, ha afirmat Espot, “no se’n parla”. I que el debat sobre el seu recanvi “és molt més plural i més participatiu del que la gent es pensa”.
Xavier Espot ha assegurat que “no em correspon a mi” designar successor perquè no es tracta, Demòcrates, d’una “monarquia electiva”. Hi haurà “un procés participatiu” i “el conjunt de militants i simpatitzants tindran molt a dir”. En tot cas, és molt aviat per afrontar el debat. “No l’hem encetat, l’encetarem en el moment oportú” perquè, per ara, “no ens hem de desviar del nostre comès principal” que passa per la UE o el poder adquisitiu. En tot cas, ha afirmat el cap de Govern, té “vocació d’anar desapareixent de la política andorrana”.
Comentaris (8)