Espot, obert a modificar les transferències i les lleis laborals per donar més força als sindicats

El cap de Govern carrega especialment contra Concòrdia a qui acusa d’escorar-se “cap a posicions d’extrema esquerra” i assegura que ni aquesta formació ni Andorra Endavant tenen “cap bona alternativa a l’acord d’associació”

Espot dirigint-se cap el farístol. SERGI PÉREZ / CONSELL GENERAL

El cap de Govern, Xavier Espot, ha obert la porta a dues reformes demanades des dels grups parlamentaris de l’oposició durant el Debat d’Orientació Política. La primera, la modificació de les lleis de transferències icomunals. La segona, la normativa laboral per avançar en la representació dels sindicats. Així ho ha anunciat en la seva segona intervenció, en la qual ha estat molt dur amb el líder de Concòrdia, Cerni Escalé. “Ha estat catastrofista”, ha assegurat, al mateix temps que l’acusava de “tirar cap a posicions ideològiques cada cop més extremes”.

Espot s’ha referit a les demandes que, durant el matí, havien fet tant el liberal Víctor Pintos com la socialdemòcrata Judith Casal amb relació a plantejar-se si cal modificar les lleis de competències i transferències comunals. I ha admès que “mereix una reflexió”, tot recordant que els diners que s’envien a les corporacions parroquials han crescut els darrers anys un 37% i, en canvi, els de Govern només un 30%, en un “context en què la recaptació pròpia dels comuns s’ha disparat i on les despeses de l’executiu tendeixen a l’expansió”.

Sobre la llei de transferències, Espot entén que “l’anàlisi s’ha de començar a posar sobre la taula”, tot advertint que “el que no es pot fer és limitar-nos a passar els mateixos recursos d’una parròquia a una altra”

Per això, reconeix Espot que “l’anàlisi s’ha de començar a posar sobre la taula”. Ara bé, també ha apuntat que caldria anar més enllà de “fer un simple canvi dels criteris de repartiment”. Així, ha apuntat, “el que no es pot fer és limitar-nos a passar els mateixos recursos d’una parròquia a una altra”. En aquest sentit, ha recordat que serà un text que, en tot cas, caldrà abordar buscant un ampli consens, ja que requerirà una majoria qualificada que, ara mateix, pel que fa a la llista nacional no té Demòcrates -amb només 5 consellers-.

En resposta al cap de Govern, Casal ha volgut aclarir que amb el seu comentari es referia bàsicament a la Llei de transferències, però ha afirmat que “és un despropòsit que, mentre Govern s’endeuta, els comuns tinguin superàvit” i ha advocat per ser més eficients. Per la seva banda, Pintos sí que ha defensat que cal analitzar si és necessari modificar la de competències, ja que “interfereix en els reptes que tenim aquesta legislatura”.

L’altre canvi que el cap de Govern reconeix que cal afrontar és el de la normativa laboral. I, més concretament, ha reconegut que cal “modificar en profunditat” tant la Llei d’acció sindical i patronal com la de Relacions Laborals. Això amb l’objectiu d’aconseguir que “la representació dels sindicats sigui una realitat en el si de les empreses”, fet que hauria de facilitar la negociació col·lectiva. Un diàleg en el qual, ha insistit, “tothom ha de cedir; no pot ser el 100% del que demana la patronal ni el 100% del que volen els sindicats”.

RETRETS A CONCÒRDIA I ANDORRA ENDAVANT

En la seva intervenció de rèplica als grups parlamentaris, el màxim responsable de l’executiu s’ha mostrat especialment dur amb el líder de Concòrdia, Cerni Escalé, a qui ha retret “el catastrofisme” de la intervenció del matí i, sobretot, el fet que, al seu entendre, “va cap a posicions ideològiques cada cop més extremes” i que “ha avançat el PS per l’extrema esquerra”. Entre aquestes, la petició d’una moratòria generalitzada que ha considerat improvisada. “El que convé és que la treballin amb rigor; no anunciar lleis cada setmana per demostrar que són més ràpids que Govern”, ha etzibat.

La crítica a Escalé ha estat compartida tant des del grup demòcrata com des de Ciutadans Compromesos. Des d’aquesta darrera bancada, Carles Naudi ha retret que gairebé pronostiqui una “hecatombe” mentre que el ‘taronja’ Jordi Jordana ha lamentat “la visió negra i radical” expressada des de Concòrdia. Un altre punt de retret ha estat la posició tan seva com d’Andorra Endavant amb l’acord d’associació. “No perdem sobirania”, ha assegurat el massanenc, mentre que el canillenc ha posat en relleu que ja hi ha convenis existents que suposen aquesta cessió.

Espot ha retret a Concòrdia i Andorra Endavant que “no són capaços de posar sobre la taula cap escenari que d’alguna manera pugui ser una bona alternativa a l’acord d’associació”

Espot també s’ha dirigit als dos grups que, ara mateix, més crítics es mostren amb el pacte amb la UE. “No són capaços de posar sobre la taula cap escenari que d’alguna manera pugui ser una bona alternativa a l’acord d’associació”, ha afirmat. Per això, els ha reclamat que “tinguin l’honestedat intel·lectual de reconèixer que si es diu que no s’obre un període incert on perillen les franquícies i els mecanismes de finançament del Banc Europeu d’Inversions”. El cap de Govern ha carregat amb duresa contra l’informe Gide, presentat per Andorra Endavant, que ha titllat “d’un informe jurídic i no pas un estudi d’impacte” -afirmació compartida per Casal des del PS- i del qual ha afirmat que “està contaminat”. De fet, el tram final del debat s’ha acabat centrant en aquest tema i en els retrets entre Espot i els líders de les dues formacions.

Amb Montaner també s’ha mostrat crític a l’hora de parlar d’habitatge. Li ha recordat que moltes mesures plantejades per la líder d’AE ja estaven aplicades o s’acabaran incloent en la futura llei pel creixement sostenible, però li ha deixat clar que “no n’hi haurà prou”. I, per això, l’ha reptat a acceptar que caldrà accions més contundents, com la cessió obligatòria de pisos o la limitació als apartaments turístics, que la formació no veu amb bons ulls.

Sobre aquesta llei, Espot ha avançat que s’entrarà abans que finalitzi l’actual període de sessions i ha assegurat que es vol “treballar conjuntament” amb tots els grups. Això sí, ha criticat l’anunci de moratòria fet des de Concòrdia, tot alertant (posició compartida amb els grups que li donen suport) que pot comportar uns efectes preocupants -un “decreixement”- en la construcció i en l’economia. Escalé ha contradit aquesta afirmació, tot posant en relleu que la mesura proposada no serà general i, a més, hi ha per tirar endavant projectes “amb molts metres quadrats autoritzats”.

Els retrets d’Espot, com s’ha dit, han anat dirigits especialment a Concòrdia, tot i que el PS també ha rebut algun dard. En aquest cas, compartit amb la formació d’Escalé quan el cap de Govern ha tibat les orelles als comuns que encara no han fet entrega de les dades sobre pisos buits -Escaldes-Engordany i Andorra la Vella, ha recordat-. De fet, ha arribat a acusar-los de “no complir la llei” i ha avançat la possibilitat d’alguna acció judicial per instar totes dues corporacions a facilitar aquesta informació. A la capital, a més, els ha criticat el fet que es posi en dubte la cessió de la parcel·la de Prada Casadet per a la construcció del Museu Nacional.

Un cop finalitzat el debat entre grups i Govern, el Debat d’Orientació afronta ja la fase final. Ara, les bancades parlamentàries han de presentar les diferents propostes d’acord. Aquestes es votaran en la sessió prevista pel divendres.